KLEIN RON 2020.10.01 16:22 Frissítve: 2020.10.01 17:11

Roland Garros: Úgy éreztem, mintha sakkoztam volna – Fucsovics

A Roland Garros 3. fordulójába jutó magyar teniszező szerint a párizsi ősz kedvez a játékstílusának, és a következő mérkőzésen is okosan kell küzdenie.

Fucsovics Márton szerint a párizsi ősz kedvez a játékstílusának, és a következő mérkőzésen is okosan kell küzdenie (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

 

– Négy helyett három játszmában győzött, de ez a mérkőzés legalább olyan nehéz volt, mint a Danyiil Medvegyev elleni, ugye?
– Pontosan ilyen kemény találkozóra számítottam – jelentette ki a Nemzeti Sport érdeklődésére az éppen a levezető gyakorlatokat végző Fucsovics Márton. – Ramosszal már többször játszottam, nyertem és veszítettem is ellene, úgy érzem, kicsit a mumusom, főleg salakon, nem szeretek vele szemben teniszezni. Talán pont ezért tudtam fejben nagyon összeszedett és erős maradni végig, mert tisztában voltam vele, hogy koncentrálnom kell, ha tovább akarok jutni. Valószínűleg sokan azt hitték, hogy ha megverem a világranglista ötödik helyezettjét, akkor a negyvennegyedik ellen egyszerűbb dolgom lesz, de én biztos voltam benne, hogy nem. Ezért is sikerült nyerni.

 
Fucsovics legyőzte Ramos-Vinolast, ott van a 3. körben a Garroson

– Taktikailag mi volt a kulcs?
– Edzőmnek, Nagy Zoltánnak azt mondtam a meccs után, úgy éreztem, mintha sakkoztam volna. Mivel jól ismerjük Ramosszal egymás erősségeit és gyengeségeit, végig okosan kellett játszani, a szervákat inkább a fonákjára ütni, néha viszont meglepni a tenyeresére. Kellettek a ritmusváltások, a nyesések, és azt is tudtam, több esélyem van, ha megpróbálom variálni a játékot és lerövidíteni a labdameneteket.

– Az első játszma elején és a harmadik végén ellépett Ramos egy rövid ideig. Ez egy természetes hullámzása volt a mérkőzésnek, vagy ön bizonytalanodott el?
– Mivel tizenegy órakor állt el az eső, a meccs előtt nem volt lehetőségünk beütni, csupán annyi pluszt kaptunk, hogy négy helyett nyolc percünk volt a bemelegítésre. Nagyon gyorsan fel kellett venni a tempót, és ez neki jobban ment. De boldog vagyok, hogy 1:4-nél és a harmadik szettben 3:5-nél is erős tudtam maradni, nem görcsöltem túl, elengedtem a kezem, okosan teniszeztem.

– Mindenki azt mondja, hogy a májusról szeptemberre halasztott Roland Garros egészen más, mint amit megszokhattak, pláne az új labdákkal. Hogy érzi magát a pályán?
– Így van, teljesen mások a körülmények, mint májusban: eső, szél, hideg… De azt hiszem, két győztes meccs után nem panaszkodhatok! Sőt, azt is mondhatom, jobban fekszik nekem ez az új Garros, nem olyan csúszós és gyors a salak, nem jönnek ki annyira a tipikus salakos pörgetések, mint a száraz pályán, az én lapos ütéseim, nagy tenyereseim viszont működnek.

– Következik a világranglistán nyolcvannegyedik Thiago Monteiro, akit tavaly kemény küzdelemben győzött le a müncheni salakon. Milyen mérkőzésre számít?
– Nagyon-nagyon nehézre. Neki is óriási lehetőséget jelent, hogy bejuthat egy Grand Slam-torna negyedik fordulójába. Jól ismerem, remek tenyeresei, nagy pörgetései vannak, kiválóan mozog salakon. Kicsit megint úgy készülök majd, mint Ramos ellen: sakkozva, okosan kell játszani!

ROLAND GARROS, PÁRIZS (35 025 914 euró, salak)
FÉRFIAK, 2. FORDULÓ (a 32 közé jutásért)

Fucsovics Márton (magyar)–Albert Ramos-Vinolas (spanyol) 7:6 (7–2), 6:3, 7:5

2020.10.13 12:07:25

Tenisz KLEIN RON

A sportág érdeke, hogy a három zseni minél több emlékezetes párharcot vívjon egymással.

2020.10.10 10:18:49

Tenisz T. D.

Djokovics próbálkozott, de nem volt ellenszere • A salakkirály a 20. GS-tornáját nyerte, beérte Federert.

2020.10.11 10:38:41

Tenisz HATÁR DÁVID

Akadozott a gépezet, de a magyar, francia páros a negyedik GS-győzelmét is megszerezte.

2020.10.11 10:02:40

Tenisz KLEIN RON

Iga Swiatek nyáron érettségizett le, sokszor edzett hajnalban, agresszív taktikájával pályafutása első GS-trófeáját emelhette a magasba.

2020.10.10 13:51:44

Tenisz B. L.

Iga Swiatek két szettben verte meg Kenint, így hazája első egyéni Grand Slam-torna-győztese lett.