Roland Garros: Tisztelik Fucsovicsot, ami sokat számít – John McEnroe

Vágólapra másolva!
2020.09.27. 11:09
null
John McEnroe úgy véli, örömteli a nézők beengedése (Fotó: AFP)
A korábbi amerikai csillag John McEnroe szerint Thiem vagy Djokovics legyőzheti Nadalt Párizsban, a spanyol salakkirály a világjárvány miatt sebezhetőbbé vált.

 

MCENROE SZERINT TISZTELIK FUCSOVICSOT

Egy kollégánk a legjobb magyar játékosról, Fucsovics Mártonról kérdezte John McEnroe-t, s a 61 éves amerikai ikon válaszolt is a felvetésre, elérhető-e a top 30 a nyíregyházi teniszezőnek.

„Fucsovics rendkívül fitt játékos, aki tapasztalt veterán lett a cirkuszban – így McEnroe. – Megtanulta, hogyan gyarapítsa a győzelmei számát, és talán még egy keveset hozzá is adott a játékához. Folyamatosan ezt kell tennie, ha meg akar ragadni a legjobb harminc között, tisztelik őt, ami sokat számít. Ezen a szinten nem dőlhet hátra, mennie kell előre és még nagyobb rugalmasságra van szüksége. Nem könnyű legyőzni három nyert szettig tartó meccsen, ami sokat ígér, leginkább nagy meneteléseket a major tornákon.”

– A US Opent megnyerte a Grand Slam-győzelemre korábban hiába ácsingózó osztrák Dominic Thiem. Közel jár ahhoz, hogy befogja a nagy hármast?
– Őrült időket élünk, ráadásul láttuk, mi történt Novak Djokoviccsal, Rafael Nadal nem indult, Roger Federer sérült, vagyis kinyílt az ajtó, de a döntőből áradt a feszültség, az idegeskedés és az érzelmek, amelyeket Thiem és Sascha Zverev élt át – felelte John McEnroe, korábbi hétszeres egyéni Grand Slam-győztes teniszező, aki az Eurosport által sugárzott Roland Garros előtt a csatorna szakkommentátoraként a Nemzeti Sport kérdéseire is válaszolt. – Ezt bizonyos szempontból üdítő volt látni. Szinte magától értetődő, a három legjobb srác mennyire nagyszerű. Emberfeletti, milyen kiegyensúlyozottak, ha szembeállítod a stresszes, görcsölő, teljesen emberi finalistákkal. Tisztelni kell tehát a nagy hármast, ám ugyanígy Dominicot is azért, amit véghez vitt. Nyilvánvalóan kicsit leeresztett utána, két kemény hete volt, mostanában pumpálhatja fel magát újra. Ahogy játszik, az önbizalma és a hite nehezen legyőzhetővé teszi őt, hacsak nem részegedett meg a sikertől.

– Meglepte, hogy Djokovics remekelt Rómában? Ezzel le is zárta magában a leléptetését a US Openről?
– Bizonyos értelemben már az is meglepett, hogy egyáltalán pályára lépett, azt hittem, Párizsig nem játszik. Elismerésem, hogy egyből visszatért. Gondolom, nehezebb lesz, ha több szurkoló is helyet foglal a lelátón és szereznek néhány kemény percet neki, vagy előhozzák a sztoriját New Yorkból. Elmondott minden helyes dolgot, egyértelmű, hogy véletlen baleset történt, ami katasztrófával ért fel neki. Valószínűleg megnyerte volna a US Opent, elvesztegette az esélyét, de az utólag adott válaszával teljes mértékben helyesen cselekedett, és a párizsi esélyesek közé, Thiem és Nadal mellé emelte magát. Nehéz azt gondolni, hogy a sajnálatos eset egyáltalán nem hagyott benne nyomot, de úgy fest, nagyjából rendben van.

– Nadal váratlan vereségéből Diego Schwartzman ellen érdemes kiindulni a Garrost illetően?
– Csak a világjárvány teszi őt sebezhetőbbé. Rafa olyan játékos, aki szeret a zsákjába tenni néhány mérkőzést, ettől magabiztos lesz. Idén keveset lehetett teniszezni, ő ráadásul kihagyta a US Opent, kevés meccset játszott, emiatt kiszámíthatatlanabbá vált. Viszont mivel újra és újra ő lett a három nyert szettig tartó párizsi torna legjobbja, bebizonyosodott, minden játékosnak a legnehezebb feladata, hogy ott legyőzze őt.

– Ki múlhatja felül?
– Thiem és Djokovics tarthatná vele a lépést. Zverev? Ki tudja, hogyan emészti meg a US Open döntőjét, amelyen a kezében volt a siker. Talán ha eljutna a nyolcba a Garroson és ott Rafával játszana, már kellően felszabadult lenne.

– Ahhoz mit szól, hogy a franciák beengednek nézőket a Grand Slamjükre?
– Nem vagyok járatos orvosi témákban, de minden sporteseményen és különösen abban a sportágban, amelynek részese voltam, ha egyedül állsz az arénában, a rajongókból táplálkozol, ahogy ők is belőled. Azt mondom, néhány szurkoló is jobb a semminél, feltételezve persze az óvintézkedéseket. Reméljük, minden rendben lesz és ha mindenki biztonságban van, egyértelmű, hogy örömteli a nézők beengedése.     

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik