Megvan a 20. GS-siker: S. Williams nyerte a Roland Garrost!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.06. 14:54
null
Serena Williams jó kezdés után elveszítette a fonalat, de még időben megtalálta (Fotó: Reuters)
Az első helyen kiemelt amerikai Serena Williams győzelmével végződött a Roland Garros női egyesének küzdelemsorozata, miután a fináléban három játszmában jobbnak bizonyult a 13. helyen rangsorolt cseh Lucie Safárovánál. A világelső 67. WTA-tornagyőzelmét aratta – idén a harmadikat –, nem mellékesen a 20. GS-sikerét könyvelhette el, ebből 2002 és 2013 után a harmadikat Párizsban. A Safárová elleni mérlegét ezzel a győzelemmel 9–0-ra alakított az amerikai. Pedig a cseh játékos nagyot küzdött: 3:6, 1:4 után egyenlítette ki szetthátrányát, és a döntő játszmában 2:0-val kezdett. Ebbe a nagy fordításba azonban mintha felőrlődött volna, a világelső pedig összekapta magát, és 2:03 órás küzdelemben diadalmaskodott.

 


ROLAND GARROS, PÁRIZS (26 928 600 euró, salak)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

S. Williams (amerikai, 1.)–Safárová (cseh, 13.) 6:3, 6:7, 6:2

A MÉRKŐZÉS, ELSŐ SZETT

Serena Williams az ellenfelén és a betegségén is úrrá lett
Serena Williams az ellenfelén és a betegségén is úrrá lett

A betegséggel bajlódó Serena Williams úgy érkezett a fináléra, hogy kihagyta a pénteki edzést és a sajtótájékoztatót is, helyette hotelszobájában pihent és orvosával konzultált. Mindez Lucie Safárová oldalára hajthatta volna a vizet, ám a 28 éves cseh teniszező élete első Grand Slam-döntőjét játszotta, ahol Williams mellett saját magát is le kellett győznie fejben.

Mindketten könnyedén hozták első adogatásukat a mérkőzésen, majd a negyedik gémben jött az első bréklabda, amit rögtön ki is használt Serena Williams. Egy jónak tűnő első szervát zseniálisan ütött keresztbe tenyeressel, amire reagálni sem tudott a cseh játékos. Innen pedig már nem volt nehéz dolga az amerikai játékosnak, akinek dolgát Safárová sem igazán nehezítette meg az első játszmában, amit közel fél óra alatt be is húzott a világelső 6:3-mal.

MÁSODIK SZETT

Safárová nagyot küzdött, nagyot mentett,
de csak megfékezni tudta a világelsőt, megállítani nem
Safárová nagyot küzdött, nagyot mentett, de csak megfékezni tudta a világelsőt, megállítani nem

Safárová szempontjából nem kezdődött jól a második játszma: rögtön az első gémben elveszítette adogatását, igaz, Williamsnek meg kellett izzadnia ezért, csak a harmadik bréklabdát sikerült kihasználnia egy hajszálpontosan helyezett tenyeressel, ami a vonalon pattant. Az ötödik gémben még nagyobb bajba került Safárová, ugyanis ismét elveszítette adogatását, Williams pazar fonákjára nem volt válasza.

De Safárová nem adta fel, erőfeszítéseit pedig siker koronázta: sorozatban három gémet nyerve megfordította az állást, persze ehhez az is kellett, hogy Serena Williams egyre többet hibázott, egyik adogatását például kettőshibával veszítette el. Újabb brék már nem volt, így 6:6-nál következett a rövidítés. Dupla minibrékkel kezdődött a tie break, Williams hibamutatója egyre súlyosabb volt, el is bukta a rövidítést és a szettet.

A statisztikák árulkodóak a második játszmáról: öt kettőshibát ütött Serena Williams, míg Lucie Safárová egyet sem, a ki nem kényszerített hibákból pedig 25 (!) volt a világelsőnek ebben a játszmában, ami sorsdöntőnek bizonyult.

HARMADIK SZETT

A szett elején úgy tűnt, Safárová ott folytatja, ahol abbahagyta: előbb elvette Serena Williams adogatását, majd semmire hozta a sajátját. De Serena Williams nem az a fajta teniszező, aki feladná: előbb semmire hozta saját adogatását, majd visszabrékelt, így minden kezdődhetett elölről a döntő játszmában. Nyolc pontot nyert zsinórban Serena Williams, aminek köszönhetően 3:2-re vezetett a harmadik szettben.

Visszajöhetett volna a mérkőzésbe Safárová, ugyanis a hatodik gémben labdája volt a 3:3-hoz, ami negyven-harmincnál hosszút ütött, amit végül a vezetőbíró is jóváhagyott. Ez a rontás megzavarta a cseh lányt, Williamsnek viszont erőt adott, és gyorsan ki is használta a bréklabdáját. Sőt, a szervagémet is könnyedén abszolválja a világelső, a nyolcadik játékban pedig Safárová már érzi, hogy ez a meccs elúszott, nem is tudja a pályán tartani ütéseit, hibáiból pedig Williams építkezik és megnyeri a finálét!


A DÖNTŐ ÉLŐBEN

HARMADIK SZETT

A HARMADIK SZETT SZÁMOKBAN
Ászok: 2, illetve 0
Kettőshibák: 2, illetve 1
Nyerő ütések: 5, illetve 1
Ki nem kényszerített hibák: 7, illetve 4
Bréklabdák: 3/4, illetve 1/1

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, 6:2

Serena Williams harmadszor győzött Párizsban
Serena Williams harmadszor győzött Párizsban

SERENA WILLIAMS A ROLAND GARROS 2015-ÖS BAJNOKA! Elveszíti adogatását Safárová, gyakorlatilag nincs jó ütése a mérkőzés utolsó játékában. Három meccslabdájából a másodikat kihasználja az amerikai, ezzel megnyeri a finálét és pályafutása 20. Grand Slam-győzelmét ünnepelheti.

Igazi női teniszmérkőzés volt, hullámzó teljesítményekkel, ingadozó játékkal, de Serena Williams fejben erősebb volt, és a harmadik szettben felőrölte Safárovát.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, 5:2, Williams adogat

WILLIAMS EGY GÉMRE A GYŐZELEMTŐL! Magabiztosan hozza adogatását a világelső, gyakorlatilag leszorítja a pályáról Safárovát, aki egyre többet ront. Fordult a kocka, innen már aligha van visszaút a cseh teniszező számára.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, 4:2, Williams adogat

BRÉKEL WILLIAMS! Fej-fej mellett haladnak, amikor 40:30-nál befejezhetné a játékot Safárová, ám hosszút üt, Serena Williams meg is áll, majd a bíró megerősíti a rontást, egyenlő. Ez a hiba láthatóan megzavarta a cseh lányt, aki előbb bréklabdához juttatta az amerikait, majd egy elrontott fonákkal el is veszítette szerváját. Nagyon nehéz helyzetbe került Safárová, bár a második szettben is állt így a mérkőzés...

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, 3:2, Safárová adogat

Nyolc pontot veszít Safárová, vagy ha úgy nézzük, nyolcat nyer zsinórban Serena Williams, így visszaveszi a vezetést a mérkőzésen. Az amerikai a jelek szerint feltámad, megtalálja első szettbeli önmagát és semmire hozza adogatását két ásszal színesítve a gémet. Fel van adva a lecke Safárovának ismét.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, 2:2, Williams adogat

VISSZAJÖN A SZETTBE WILLIAMS! Jól indítja adogatógémét Safárová, gyorsan szerez is két pontot két remek első adogatásból, majd összezuhan. Három rontása után bréklabdához juttatja a világelsőt, akinek nem igazán kell megerőltetnie magát ennek kihasználásához, ugyanis a cseh tesz neki egy szívességet és üt egy kettőshibát.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, 1:2, Safárová adogat

Most Safárová nem tud pontot szerezni fogadóként, Williams egy újabb ásszal keseríti cseh ellenfelét, remek első szerváira ezúttal nincs válasza Safárovának. A labdamenetek továbbra is nagyon rövidek, az átlag 3.1 ütés/labdamenet.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, 0:2, Williams adogat

SEMMIRE HOZZA ADOGATÁSÁT SAFÁROVÁ! Magasabb fokozatba kapcsol a cseh lány a döntő szettre, koncentrált játékával többször rontásra kényszeríti amerikai ellenfelét. Úgy tűnik, koncentrációban sokat javult Safárová, a finálé során pedig először vezet, az ő szempontjából a lehető legjobbkor.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, 0:1, Safárová adogat

BRÉKELŐNY SAFÁROVÁNÁL! Úgy tűnt, hogy az első szetthez hasonló domináns játékkal kezdi a döntő játszmát Serena Williams, 30:0-ra vezetett. Ám itt megtorpant. kettőshibát ütött, és sorozatban négy pontot veszítve elbukta adogatását. Túl sokat hibázott az amerikai ebben a gémben, Safárová dolga nem is volt olyan nehéz.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, Williams adogat

MÁSODIK SZETT

A MÁSODIK SZETT SZÁMOKBAN
Ászok: 5, illetve 2
Kettőshibák: 5, illetve 0
Nyerő ütések: 16, illetve 10
Ki nem kényszerített hibák: 25, illetve 8
Bréklabdák: 3/5, illetve 3/3

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:7, egyenlít Safárová

Safárová egy szép tenyeressel kezdi a rövidítést, majd Williams ismét egy kettőshibával rukkol elő. DUPLA MINIBRÉK! Hibázik az amerikai, a hálóba bombáz egy tenyerest, 3–0-ra vezet a rövidítésben Safárová. Közelebb zárkózik Serena Williams, 4–2-nél azonban nagyot hibázik, jól mozgatja Safárovát, de rosszul fejezi be a labdamenetet. EGYENLÍT SAFÁROVÁ! Egy szép első szervával behúzza a játszmát a cseh lány, jöhet a döntő szett.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:6, rövidítés

Safárová egy sarokba elhelyezett tenyeressel jelzi, hogy nem adja könnyen magát, Williams erre egy ásszal kontráz rá és megmutatja, ki az „úr” a salakon. MICSODA RONTÁS! Szépen mozgatja Williamset Safárová, csak át kellene ütnie egy tenyerest, de a hálóba trafál, pedig Serena már a másik irányba indul. Na de! Safárová a vonalra vág egy tenyerest, amivel egyenlít, 30:30. Williams a hálóba üt egy tenyerest, amivel bréklabdához jut Safárová. RÖVIDÍTÉS! Ismét a vonalra helyez egy fonákot Safárová, ezzel egyenlít, jöhet a tie break.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 6:5, Williams adogat

NA DE! VISSZABRÉKEL WILLIAMS! Gyakorlatilag ugyanazt a szívességet teszi meg Safárová Williamsnek, amit ő kapott meg korábban az amerikaitól: egyszerűnek tűnő rontásokkal hozza helyzetbe a világelsőt, aki köszöni szépen és él a lehetőséggel. 30:30 után hibázik Safárová, amivel bréklabdához juttatja Williamset, az amerikai teniszező pedig egy pazar fonákkal ki is használja ezt. Adogathat a meccsért Williams.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 5:5, Safárová adogat

ISMÉT EGYENLŐ! Óriási energiák és feszültségek szabadulnak fel Serena Williamsben, aki egy-egy nyerő ütés után hatalmasakat kiabál (most épp kétszer „Gyerünk”). A tizedik gémben mindössze egy szép tenyeresre futja Safárovától, az egyetlen nyerő ütése ebben a gémben. Williams egy ásszal fejezi be az adogatását, a nyolcadik ez neki a mérkőzésen.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 4:5, Williams adogat

FORDUL A KOCKA! Sorozatban négy gémet nyer Safárová, és átveszi a vezetést a második szettben. A közönsége hangja is megjön, ahogy a cseh lány játéka folyamatosan javul. Harminc–tizenöt után rákapcsol és behúzza a gémet Safárová, Williamsnek a szettben maradásért kell adogatnia.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 4:4, Safárová adogat

EGYENLŐ! Szinte hihetetlen, mekkora formahanyatláson esik át Serena Williams néhány gém leforgása alatt. Gyakorlatilag odaajándékoz két gémet Safárovának, magabiztos teniszezéssel két bréklabdához jut a cseh játékos, de csak az elsőre van szüksége: a világelső kettőshibát üt, így Safárová egyenlít.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 4:3, Williams adogat

NINCS MÉG VÉGE! Safárová kezd magára találni, domináns játékkal kapaszkodik vissza. Ebben a gémban azt játssza, amit valószínűleg szeretett volna korábban is: jó első szervákat küld pályára, agresszíven támadja és mozgatja Williamset és pontos ütésekkel fejezi be a labdameneteket. Egy ász értékű első szervával pedig behúzza a gémet, szorosabbá téve a szettet.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 4:2, Safárová adogat

VISSZABRÉKEL SAFÁROVÁ! Williamset az sem zavarja meg, hogy megüti harmadik kettőshibáját a mérkőzésen, rögtön javít egy ásszal, de milyen ásszal! 198 km/h-val vág oda egy védhetetlen szervát. Safárová most valami olyat húz elő a kalapból, amit eddig nem: egy pazar tenyeressel állva hagyja ellenfelét, majd az amerikai ront, 40:40. SAFÁROVÁ ELSŐ BRÉKLABDÁJA! Williams újabb kettőshibája lehetőséget ad a cseh játékosnak a szépítésre, aki meg is teszi ezt, méghozzá egy újabb kettőshibával!

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 4:1, Williams adogat

NAGY BAJBAN SAFÁROVÁ, DUPLA BRÉKELŐNY WILLIAMSNÉL! Mindössze 21 perc alatt kétszer is elveszíti adogatását a cseh teniszező. Jól kezdi a gémet Safárová, igaz, mindketten rontanak kétszer, miután bréklabdához jut a világelső. Safárová jól mozgatja amerikai ellenfelét, de a hosszú labdamenet végén Williams egy óriási fonákot küld keresztbe, amivel elveszi ellenfele adogatását és talán a meccset is megnyeri....

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 3:1, Safárová adogat

Sorozatban három hiba Safárovától, igaz, az is kell hozzá, hogy Williams szervái továbbra is rendkívül erősek és jól helyezettek. Egy védhetetlen tenyeressel be is fejezi a gémet az amerikai világelső, aki ne feledjük: beteg és nem érzi jól magát. Ahhoz képest egyelőre nem lehet egy lapon említeni a két játékost, Serena Williams messze-messze jobb.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 2:1, Williams adogat

Negyvenhat perc játék után Serena Williams kétszer annyi játékot nyert a fináléban (8–4), mint Safárová. Szenvedve ugyan, de behúzza második adogatását a második játszmában a cseh játékos, két úgynevezett vágott szerva hozza meg a sikert Safárovának, Williams a hálót teszteli, de az állja az ütéseket.

„Serena annyira dominánsan teniszezik ma, Safárová hiába nem játszik rosszul és idegesen sem. Az amerikai egyszerűen felülmúlja, kiválóan játszik. Lucie-nek jobban a szélre kellene adogatnia és megmozgatnia Williamset, ez hiányzik a játékából” – fogalmazott Jana Novotná, aki szerint a cseh játékosnak a végsőkig küzdenie kell.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 2:0, Safárová adogat

Serena Williams ellenállhatatlanul teniszezik, esélyt sem ad Safárovának. Olyan masszívan és jól helyezve üti az első szervákat, amik ráadásul 180-190 km/h-s sebességgel jönnek, hogy Safárová alig-alig tudja pályán tartani a returnöket az első szervák után. Így nagyon nehéz lesz szetthátrányból fordítani...

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 1:0, Williams adogat

Safárová kezdi a második játszmát, Williams pedig rögtön hibázik kettőt. Ezután azonban magára talál az amerikai, sorozatban három pontot nyerve bréklabdához jut. A cseh teniszező nem hagyja magát, hárítja a bréklabdát, sőt, előnybe is kerül egy kifelé kanyarított, erős első szervával, a returnt csak a hálóba tudja ütni a világelső. Egy hosszabb labdamenet végén Safárová ront, ami újabb bréklabdát hoz Williamsnek, ám ezúttal ő hibázik a hosszas labdamenet végén. BRÉK! A harmadik bréklabdát már kihasználja Serena Williams, helyzetbeli előnyben van Safárová a labdamenetben, ám egy pazarul helyezett tenyeressel állva hagyja a cseh lányt. Brék- és szettelőny az amerikainál.

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, 0:0, Safárová adogat

ELSŐ SZETT

AZ ELSŐ SZETT SZÁMOKBAN

Ászok: 4, illetve 0
Kettős hibák: 2, illetve 0
Nyerő ütések: 13, illetve 5
Ki nem kényszerített hibák: 10, illetve 5
Bréklabdák: 1/2, illetve 0/0

Serena Williams–Lucie Safárová, 6:3, Serena Williams nyeri az első szettet

Testre adogat Serena Williams, amivel nem tud mihez kezdeni Safárová, két ki nem kényszerített hiba a cseh lánytól és egy ász az első három adogatás után, ami három szettlabdát jelent Williamsnek. Az elsőt hárítja Safárová (pontosabban Williams tenyerese akad el a hálóban), a második viszont kihasználja a világelső, egy újabb jó első szerva megalapozza a pontot neki. Kicsivel több mint fél óra alatt behúzza az első szetett Serena Williams.

Serena Williams–Lucie Safárová, 5:3, Williams adogat

Eddig az egész mérkőzésre jellemző egyébként, hogy nagyon rövidek a labdamenetek, többek között ennek köszönhető, hogy 23 perc alatt Serena Williams egy játékra került a játszma megnyerésétől. Jól kezdi Safárová a nyolcadik gémet, két szép adogatással nyit, láthatóan meglepi Williamset ezekkel. NA DE! Jön az amerikai játékostól megszokott zsenialitás: három egészen pazar returnnel szettlabdához jut, de Safárová egy remek tenyeressel hárít, majd behúzza a gémet.

Serena Williams–Lucie Safárová, 5:2, Safárová adogat

Serena Williams két kőkemény szervával kezdi újabb szervagémét, majd Safárová két remek nyerőt üt, amivel egyenlít. A cseh játékos az alapvonalhoz szorítja Williamset, aki a hálóba bombáz. Aztán ahogy megszokhattuk tőle, pályára küld két olyan adogatást, amelyeknél esélye sincs Safárovának, így befejezi (ásszal ezúttal is) a gémet, a cseh lánynak a szettbenmaradásért kell adogatnia. Williams törülközőt terít a homlokára a rövid pihenőidőben, szüksége van a hűtésre.

Serena Williams–Lucie Safárová, 4:2, Williams adogat

Az első öt gémben Serena Williams mindössze öt pontot veszített adogatóként és kilenc nyerőt ütött. Safárová szempontjából egy könnyedebb szervagém következik, Williams többször is ront, így a cseh játékos simán hozza adogatását. Úgy tűnik, Serena Williams kicsit spórol az energiájával, hogy saját adogatását hozva kerüljön egyre közelebb a szetthez.

Serena Williams–Lucie Safárová, 4:1, Safárová adogat

Életerős nyerő ütéssel kezd Williams, majd egy kettős hibával folytatja adogatását. Egymás után kétszer bejön az első adogatása az amerikainak, Safárová egyik returnjét sem tudja a pályán tartani. Újabb ajándékpont Safárovának, még egy kettős hibát követ el az amerikai. A gémet azért behúzza végül, Safárová elront egy fonákot. Két gémre az első szett megnyerésétől Serena Williams.

Serena Williams–Lucie Safárová, 3:1, Williams adogat

Két kiváló, erős és jól helyezett fonákkal kezd fogadóként Williams, amivel meg is lepi Safárovát, hamar harminc–semmi áll az eredményjelzőn. Az amerikai agresszíven támadja Safárová szerváit, aki többször második adogatásra kényszerül, két bréklabdához is jut. MICSODA TENYERES! Egy egészen elképesztő returnt üt Serena Williams, Safárová amúgy jónak tűnő első szerváját pazarul üti keresztbe, a cseh lány mozdulni sem tud. Brékelőnyben a világelső.

Serena Williams–Lucie Safárová, 2:1, Safárová adogat

Serena Williams előveszi agresszív játékát, amivel sorozatban két pontot nyer, sőt, meglehetne a harmadik is, ám a lecsapást épp Safárovához üti, majd a következő returnt elrontja, így 30:30. Kíméletlen első szervák Williams módra, az elsőhöz még hozzáér a cseh teniszező, de nem tudja pályára irányítani a returnt, a másodikra pedig már oda sem ér, ismét ásszal fejezi be a világelső adogatójátékát.

Serena Williams–Lucie Safárová, 1:1, Williams adogat

Jól kezd fogadóként Serena Williams, igaz, a háló is besegít neki, övé az első pont. Safárová a kezdeti idegesség után magára talál és zsinórban három pontot nyer – igaz, kétszer az amerikai világelső ront. Sőt, hibázik harmadszor is, így a cseh játékos is hozza az adogatását. Messzire menő következtetést egyelőre nem lehet levonni az első két játékból.

Serena Williams–Lucie Safárová, 1:0, Safárova adogat

Safárová egy könnyű rontással kezd, majd egy kiváló fonákegyenesel egyenlít. Serena Williamsen egyelőre nem érződik a betegség, az amerikai teniszező egy ásszal be is fejezi az első gémet. Jöhet a térfélcsere, lássuk, Safárová milyen formában van. „Serena sokkal-sokkal jobban mozog, mint az elmúlt napokban” – mondta a BBC szakértője, a korábbi wimbledoni győztes Jana Novotná.

Serena Williams–Lucie Safárová, Williams kezdi a szervát

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Serena Williams egészségügyi állapota foglalkoztatott mindenkit a női egyes döntő előtt: az amerikai teniszező már a hét elején is kisebb megfázással bajlódott, ami miatt a tegnapi, a finálé előtti utolsó edzést ki is hagyta, helyette hotelszobájában pihent. „Csak jobban akarok lenni” – mondta a világelső az újságírók kérdésére. Már az elődöntőben, Bacsinszky Tímea ellen is szenvedve játszott Serena Williams, de három szettben behúzta a mérkőzést. Kérdés, hogy a fináléban milyen állapotban lesz, ez sorsdöntő lehet.

Az idén eddig egy mérkőzést elveszítő Serena Williams 24. Grand Slam-döntőjére készül, az eddigi 23-ból 19-et megnyert, a legutóbbi 12-ből 11-et. A 28 éves Safárová pályafutása első GS-döntőjére készül, a korábbi 40 Grand Slam-viadalon nem tudott eljutni a fináléig.

„Pihennem kell és hidratáltnak maradnom, mást nem igazán tehetek – mondta a pénteki sajtótájékoztatót is kihagyó Serena Williams újságírók kérdésére. Időre van szükségem, de nincs sok belőle, így remélem, hogy holnapra jobban leszek és a legjobbamat tudom hozni a pályán. Az elődöntő végén gyakorlatilag összeestem.”

Lucie Safárovára még egy mérkőzés vár az egyes döntő után: Bethanie Mattek-Sandsszal az oldalán bejutott a páros fináléjába is, melyre vasárnap 11 órától kerül sor. Ellenfelük a Casey Dellacqua, Jaroszlava Svedova kettős lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik