Megvan a tizenegyedik: ismét Nadal lett Párizs salakkirálya

KLEIN RON (Párizs), HATÁR DÁVID (közvetítés)KLEIN RON (Párizs), HATÁR DÁVID (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.10. 14:54
null
Rafael Nadal a 11. alkalommal emelhette magasba a Muskétások Kupáját (Fotó: AFP)
A spanyol Rafael Nadal nyerte meg a Francia nemzetközi teniszbajnokságot, mivel a döntőben három szettben legyőzte az osztrák Dominic Thiemet. A harmadik szettben sérüléssel küszködő salakkirály a 11. alkalommal nyerte meg a Roland Garrost, összességében a 17. Grand Slam-tornagyőzelmét aratta.
NADAL KÖZELÍT FEDERERHEZ
JátékosGS-győzelem egyesben
1. Roger Federer 20
2. Rafael Nadal 17
3. Pete Sampras 14
4. Novak Djokovics 12
Roy Emerson 12
6. Björn Borg 11
Rod Laver 11
Félkövérrel a még aktív játékosokat emeltük ki.

ROLAND GARROS, PÁRIZS
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 6:2

ÖSSZEFOGLALÓ

Rafael Nadal címvédőhöz és világelsőhöz méltóan kezdte a 11. Roland Garros-döntőjét: semmire hozta az adogatását, majd azonnal brékelte Dominic Thiemet. A hetedik helyen kiemelt 24 éves osztrák azonban nem esett össze, az elvesztett adogatása után azonnal visszabrékelte.

Az élete első Grand Slam-fináléjában szereplő Thiem nem játszott rosszul, de Nadal 5:4-es vezetésénél ismét elveszítette a szerváját, ezzel az előzetesen kritikusnak vélt első szettet is (6:4).

A második játszma ismét Nadal kedve szerint alakult, hozta az adogatását, majd azonnal elvette osztrák ellenfeléét. A folytatásban Thiemnek a spanyol világelső 4:2-es vezetésénél volt egy bréklabdája, ezzel azonban nem tudott élni, s mivel a többi játékban mindkét fél magabiztosan hozta az adogatását, ezt a szettet is elbukta (6:4, 6:3).

NADAL MÁR 17-NÉL TART
Australian Open (1)
2009
Roland Garros (11)
2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018
Wimbledon (2)
2008, 2010
US Open (3)
2010, 2013, 2017

A harmadik játszma első játékában Thiem négy bréklabdát is hárított, a következő szervajátékát azonban már nem tudta, szettbeli hatodik bréklabdáját már nem hibázta el Nadal. A 32 éves spanyol a harmadik szett negyedik játékában, a bal kezén a középső ujját fájlalva kért ápolást, ám ez – mint később kiderült – nem volt túl nagy hatással a játékára, hiszen még egyszer brékelni tudta az osztrákot.

Két szett, dupla brékelőnyben a spanyol az 5:2-es vezetésénél az ötödik meccslabdáját már nem rontotta el, így Rafael Nadal, aki az egész torna során egy szettet vesztett, saját rekordját tovább javítva a 11. alkalommal nyerte meg a Roland Garrost.

Nadal összességében a 79. tornáján diadalmaskodott, és a 17. Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be. Így már csak hárommal van lemaradva az örökranglistát vezető Roger Federertől.

THIEM NÉHÁNY NAP MÚLVA SZEBBNEK LÁTJA MAJD

Dominic THIEM, a döntő vesztese: „Rafa nem véletlenül nyert itt tizenegyszer, ez az egyik legnagyobb eredmény szerintem, amit valaha elértek a sportban. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó Grand Slam-döntőm, mostantól az a célom, hogy ismét fináléba kerüljek, és ott sokkal jobb teljesítményt nyújtsak, mint most. Különleges volt az első Grand Slam-döntőmön kisétálni a pályára, viszont higgadt tudtam maradni, ennek örülök. Mindent megtettem, ez ennyire volt elég, Rafa szenzációsan játszott. Hogy meglepett-e, amiért a tizenegyedik sikerénél is elsírta magát? Erre nem tudok válaszolni. Ő az egyetlen, aki tizenegyszer nyert a Roland Garroson, szóval csak ő ismeri, hogy az a pillanat milyen érzést vált ki az emberből, senki más. Mindig figyeltem gyerekkoromban, ahogy nyert Párizsban, jó, hogy ennyi év munka után én is játszhattam ellene a fináléban. Ez nagyszerű, őszintén, de kikaptam, szóval most csalódott vagyok. Néhány nap, és szebbnek látom majd ezt a két hetet.”

Thiem jól teniszezett, de a salakkirály ellen nem volt esélye (Fotó: AFP)
Thiem jól teniszezett, de a salakkirály ellen nem volt esélye (Fotó: AFP)

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

HARMADIK JÁTSZMA

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 6:2

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 5:2 – Nadal adogat

Thiem többször is hibázott, így 40:0-nél három meccslabdához jutott Nadal. A spanyol az első meccslabdájánál hosszút ütött, majd egy túl kockázatos rövidítést is bevállalt, végül szélesre ütötte a harmadik meccslabdáját. 40:40-nél Thiem ismét rontott, de a negyedik meccslabdáját sem tudta értékesíteni a spanyol. Ötödikre azonban már nem volt menekvés, Thiem hosszú ütése után Nadal megnyerte a harmadik szettet, így 2 óra 42 perc alatt megszerezte a 11. Roland Garros-sikerét és a 17. Grand Slam-tornagyőzelmét.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 4:2 – Thiem szervál

Thiem kicsit elveszítette a koncentrációját, így Nadal elhúzott 30:0-re. Az osztrák egy ásszal közelebb lépett, de 40:15-nél két bréklabdájából az elsőt értékesítette is. Nadal kettős brékelőnybe került, s szerválhat a 11. Roland Garros-győzelméért.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 3:2 – Nadal adogat

Thiem próbálta minél tovább játékban tartani a labdát, de úgy tűnik, hogy Nadalnak nincs nagyobb problémája. Ezt leginkább a játékával bizonyította: semmire hozta az adogatását.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 3:1 – Thiem szervál

Nadallal nincs minden rendben, s ezt a játékot el is engedte: Thiem csupán egy pontot engedett a spanyolnak, s 3:2-re felzárkózott. A fontos játék most következik, kérdés, hogy Nadal mennyire tudja összeszedni magát.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 2:1 – Nadal adogat

Nadal 30:0-nél a bal kezén, a középső ujját fájlalva kért ápolást. Az ápolás után egy kettős hibának köszönhetően Thiem szerzett pontot, de közelebb már nem tudott lépni. Az osztrák igyekezett hosszan játszani, de Nadal így is hozta az adogatását.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 1:1 – Thiem szervál

30:0-ről Nadal fordított, így ebben a játékban is bréklabdához jutott, az osztrák azonban nehéz helyzetből ezt is hárította. 40:40-nél Thiem kétszer is előnybe került, de nem tudta befejezni a játékot. Ezt a spanyol megbüntette, a második bréklabdáját már nem rontotta el, így ismét brékelőnybe került.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 0:1 – Nadal adogat

Nadal ezúttal is csak egy pontot engedett Thiemnek, így könnyedén hozta az adogatását.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 0:0 – Thiem szervál

A meccs eddigi leghosszabb labdamenetét (20 ütés) megnyerte Nadal, majd újabb két pontot szerzett, így azonnal három bréklabdához jutott. Thiem azonban nem esett össze, mind a hármat hárította. 40:40-nél Nadal került előnybe, de az osztrák újabb bréklabdát hárított, sőt fordított, és le is zárta a játékot.

Nadal a második szettet is megnyerte a döntőben (Fotó: AFP)
Nadal a második szettet is megnyerte a döntőben (Fotó: AFP)

MÁSODIK JÁTSZMA

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 5:3 – Nadal adogat

Nadal 30:0-vel kezdett, majd 40:15-nél két játszmalabdához jutott, amelyből az elsőt értékesítette is, így 54 perc alatt megnyerte a második játszmát is.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 5:2 – Thiem szervál

Thiem 15:15 után nem kegyelmezett, hozta az adogatását, a szettben maradáshoz azonban most brékelnie kell Nadalt.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 4:2 – Nadal adogat

Ismét Thiem-ponttal kezdődött Nadal adogatása, majd a spanyol közel kerülhetett volna a játék (sőt, a játszma…) lezáráshoz, de 30:15-nél hosszút ütött, ráadásul Thiem egy remek rövidítéssel bréklabdához is jutott.

30:40-nél Nadal jó játékkal egyenlített, majd az előnyt is megszerezte. Ezt követően Thiem nagyon hosszút ütött, így Nadal nyolc perc alatt hozta a szervajátékát, és nagyon közel került a második szett megnyeréséhez.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 4:1 – Thiem szervál

Thiem kiváló játékkal, egymás után másodszor hozta semmire az adogatását. Ez azonban kevés, brékelnie kell Nadalt a szettért.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 3:1 – Nadal adogat

Thiem átmentette a formáját, Nadal hibáit kihasználva 30:0-vel kezdett. A spanyol sorozatban szerzett három ponttal fordított, majd Thiem egyenlített. 40:40-nél a spanyol került előnybe, majd le is zárta az adogatójátékát.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 3:0 – Thiem szervál

Thiem gyorsan összekapta magát, és jó játékkal semmire hozta az adogatását.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 2:0 – Nadal adogat

Thiem egyáltalán nem játszott rosszul, rendre megteremtette magának a helyzeteket, de ezekkel nem tudott élni, így Nadal ezúttal is könnyedén hozta az adogatását.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 1:0 – Thiem szervál

Nadal 30:0-vel kezdett, majd Thiem közelebb lépett, de a spanyol így is két bréklabdához jutott – igaz, ezeket szép játékkal hárította. 40:40-nél Nadal került előnybe, de a harmadik brkélabdájával sem tudott élni. Ezt követően Thiem került előnybe, majd Nadal jutott újabb bréklabdához, de egyikük sem tudta lezárni a játékot.

Az újabb 40:40-nél Thiem a hálóba küldte a labdát, majd ütött egy hosszút, így az ötödik bréklabdát már nem sikerült hárítani, Nadal elvette a szervajátékát.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 0:0– Nadal adogat

Thiem becsülettel próbálkozik, rendre fellép a hálóhoz, de ott sokat hibázik. 40:15 után még szerzett egy pontot az osztrák, de Nadal megint hozta az első adogatását.

Természetesen ezúttal is megtelt a Philippe Chatrier (Fotó: AFP)
Természetesen ezúttal is megtelt a Philippe Chatrier (Fotó: AFP)

ELSŐ JÁTSZMA

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 5:4 – Thiem szervál

Thiemnek nem jött össze egy rövidítés, majd ütött egy széleset és egy hosszút is, így Nadal három szettlabdához jutott. Thiem ezúttal is a „segítségére sietett”, rögtön ütött egy hosszút, így Nadal 58 perc alatt 6:4-re megnyerte az első játszmát.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 4:4 – Nadal adogat

Akárcsak Nadal előző adogatójátékában, ismét Thiem szerzett először pontot, de a folytatást a spanyol uralta, így gond nélkül hozta az adogatását. Az osztráknak a szettben maradásért kell adogatnia.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 4:3 – Thiem szervál

Thiem új labdákkal adogathatott, ennek és a rendkívül agresszív játékának egy majdnem semmire nyert adogatás lett az eredménye, mindössze egy kettős hiba rondított bele a szervajátékába. Ennek ellenére ez volt Thiem eddigi legsimább adogatása.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 3:3 – Nadal adogat

Thiem szerezte a játék első pontját, de a folytatásban Nadal remek tenisszel, simán hozta az adogatását.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 3:2 – Thiem szervál

Nadal 15:0, 30:15, majd 40:30 után is egyenlített, igaz az utóbbinál a vezetőbírónak köszönhetően, mivel egy, a visszajátszások alapján szélesre ütött labdájába Thiem nem ért bele, a bíró az osztrák játékos elmondása és a vonalbíró jelzése után a spanyolnak ítélte meg a pontot – hibásan.

40:40-nél kétszer is előnybe került Thiem, de nem sikerült lezárnia a játékot. Ezt követően Nadal jutott egymás után két bréklabdához, de egyikkel sem tudott élni. Ezután a meccs eddigi leghosszabb labdamenetét nyerte meg Thiem, aki újabb pontot szerzett, s így hozta az adogatását.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 2:2 – Nadal adogat

Thiemnek labdája volt a 30:15-höz, de hibázott, így Nadal, ha nem is könnyen, de hozta az adogatását, s visszavette a vezetést.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 2:1 – Thiem szervál

Thiem 40:30-ra vezetett, de a játék során másodszor is kettős hibát ütött. Ezután Nadal jutott bréklabdához, de az osztrák hárította, majd előnybe is került, de csak másodszorra tudta lezárni a játékot, így 20 perc játék után egyenlített.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 2:0 – Nadal adogat

Thiem próbált agresszíven játszani, minél előbb támadni akart, ennek meg is lett az eredménye: két bréklabdához jutott, a másodikat egy remek tenyeressel értékesítette is. Thiem azonnal visszabrékelt.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 1:0 – Thiem szervál

Nadal ott folytatta, ahol az imént abbahagyta: többek között egy remek rövidítéssel 30:0-re elhúzott. Hat Nadal-pont után Thiem is nyert egyet, de ez is kevés volt, Nadal azonnal brékelte.

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 0:0 – Nadal adogat

Nadal világelsőhöz és címvédőhöz méltóan kezdett, és rögtön semmire hozta az adogatását.

Legutóbbi találkozójukon Nadal gratulálhatott Thiemnek (Fotó: AFP)
Legutóbbi találkozójukon Nadal gratulálhatott Thiemnek (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

A 32 esztendős Rafael Nadal 11. Roland Garros döntőjében lép salakra a mai napon, s mivel korábban még nem hibázott, a 11. győzelmére hajt. A Grand Slameket vizsgálva ez lesz a spanyol 24. Grand Slam fináléja: az eddigi 23-ból 16-ot megnyert, s csak hetet veszített el.

A 24 éves Dominic Thiem pályafutása első Grand Slam döntőjében lép pályára. Eddig két elődöntő volt a legjobbja, ezeket szintén Párizsban (2016, majd 2017) érte el.

A két teniszező eddig kilencszer találkozott egymással (mindig salakon): Nadal hat, Thiem három győzelmet aratott. Egy évvel ezelőtt, a Roland Garroson az elődöntőben futottak össze, akkor Nadal könnyed játékkal, 6:3, 6:4, 6:0-ra nyert.

2018-ban kétszer mérkőztek meg, Monte Carlóban Nadal nyert két szettben (6:0, 6:2), míg Madridban Thiem bizonyult jobbnak (7:5, 6:3).

Ha Nadal elveszíti a döntőt, Roger Federer visszaveszi a vezetést a világranglistán.

ÚT A DÖNTŐIG
RAFAEL NADAL (spanyol, 1.)
DOMINIC THIEM (osztrák, 7.)
1. KÖR
Dolgopolov (ukrán) 6:4, 6:3, 7:6Ivaska (fehérorosz) 6:2, 6:4, 6:1
2. KÖR
Pella (argentin) 6:2, 6:1, 6:1Cicipasz (görög) 6:2, 2:6, 6:4, 6:4
3. KÖR
Gasquet (francia, 27.) 6:3, 6:2, 6:2Berrettini (olasz) 6:3, 6:7, 6:3, 6:2
NYOLCADDÖNTŐ
Marterer (német) 6:3, 6:2, 7:6Nisikori (japán, 19.) 6:2, 6:0, 5:7, 6:4
NEGYEDDÖNTŐ
Schwartzman (argentin, 11.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:2A. Zverev (német, 2.) 6:4, 6:2, 6:1
ELŐDÖNTŐ
Del Potro (argentin, 5.) 6:4, 6:1, 6:2Cecchinato (olasz) 7:5, 7:6, 6:1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik