Roland Garros: Lesz esélyem a következő GS-tornán is – Fucsovics

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.10.05. 17:50
null
Fucsovics Mártonnak van hiányérzete, de tudja, hogy van mire építkezni (Fotó: AFP)
Fucsovics Mártonnak van hiányérzete a nyolcaddöntőbeli búcsút követően, de azt mondja, az összképet kell nézni, és ugyanilyen hozzáállással, pozitív szemlélettel dolgozni tovább.

 

– Már a köszönéséből úgy hallom, hogy rettentően csalódott.
– Nem ön az első, aki ezzel indít. Erre talán mondhatom azt, hogy nem is olyan rossz érzés, ha egy Roland Garros-nyolcaddöntő után mindenki azt hallja, csalódott vagyok – ez egy jó jel, mert azt mutatja, hogy megvolt az esélyem a győzelemre egy top tízbe tartó ellenféllel szemben – felelte a Nemzeti Sport megkeresésére Fucsovics Márton.

ÍGY ÉRTÉKELT RUBLJOV
„Ilyen mérkőzésre számítottam, gondoltam, hogy nagyon nehéz lesz. Kétszer találkoztunk korábban, a Davis Kupában öt szettben veszítettem vele szemben, így feltételeztem, hogy a mostani is roppant komoly csata lesz. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernem" – idézte Andrej Rubljov szavait a TASZSZ orosz hírügynökség.(MTI)

– De milyen érzések kavarognak önben? Büszke a három kiváló győzelmére és már a következő feladatra figyel? Csalódott vagy dühös az elszalasztott lehetőségek miatt?
– Néha bevillan, hogy az első játszma megnyerése után a másodikban 5:3-ra vezettem és harminc semmim volt adogatóként... Ilyenkor van bennem hiányérzet, csalódottság. De az edzőm, Nagy Zoltán azt mondta a mérkőzés után, hogy az összképet kell nézni: jó versenyen vagyok túl, a játékom összeállt, legyőztem egy topteniszezőt, és egy másikat is megszorítottam.

– És a negyedik játszmában a három kihasználatlan szettlabda is eszébe jut?
– Hm, ahogy az a játszma elment... Mondtam Zolinak a meccset követően, hogy határozottan játszottam, variáltam, keményen megütöttem a labdákat, egy rövidítést is megpróbáltam – de Andrejnek mindenre volt válasza. A fontos pontoknál egy hajszállal ő bizonyult az erősebbnek.

– Pedig a találkozó egészét nézve önnek több esélye volt a továbbjutásra, mint orosz ellenfelének – viszont Rubljov sokkal jobban élt azzal a kevés lehetőséggel.
– Úgy érzem, jól játszottam, megfelelő taktikával, pozitív hozzáállással, de a másik oldalon egy olyan teniszező állt, aki Novak Djokovics után a második legeredményesebb az idényben, fantasztikus formában van, fizikailag és mentálisan is elképesztően erős.

– Hétszer veszítette el az adogatójátékát. Miért nem működött úgy a szervája, mint az első héten?
– Szerintem nem szerváltam annyira rosszul, utólag megnéztem, hatvanegy százalékkal ütöttem be az első adogatásokat, a meccs közben is azt éreztem, hogy jó ritmusban, nagyokat szerválok – pedig nem volt könnyű, tizenkét Celsius-fok mellett kétszer is eleredt az eső, sárosak voltak a labdák. Hogy miért veszítettem el ennyiszer az adogatásaimat? Mert Andrej kiváló fogadó és nagyszerűen koncentrált végig.

– Képes azért pozitívan gondolkozni egy ilyen vereség után?
– Persze! A legfontosabb, hogy ugyanilyen hozzáállással kell dolgozni tovább. Nem szabad semmit siettetni, ha ugyanígy javul a teljesítményem, lesz esélyem a következő Grand Slam-tornán is – remélem, rendben megrendezhetik az Australian Opent. De addig is várnak rám nagy versenyek, kemény ellenfelek most pedig azt mondom, soha rosszabb hetet! A csapatommal úgy érezzük, hogy ismét léptem egy lépcsőfokot, és ha továbbra is tudok fejlődni, ugyanilyen keményen edzeni, akkor jönnek majd az eredmények is, ebben biztosak vagyunk. Az idén nyolc főtáblás mérkőzést nyertem Grand Slamen, többet, mint előtte összesen pályafutásom során, pedig Wimbledon elmaradt – van mire építkezni.

– Ha már a hozzáállást említi: jó volt látni, hogy a kihagyott lehetőségek ellenére sem esett össze, nem kezdett el dühöngeni.
– Miután elment a második szett, belül kicsit feszültebb voltam, de összességében ekkor is erős maradtam fejben, képes voltam pozitívan gondolkozni, a következő feladatra koncentrálni. Korábban előfordult, hogy szétestem és 6:1, 6:2 lett a folytatás, de most mindenki láthatta, hogy nem így történt.

– Az elmúlt heteket szigorú szabályok mellett töltötte New Yorkban és Párizsban. Várja már a budapesti szabadságot?
– Igen, nagyon! Szeretnék néhány hétköznapot szabadabban eltölteni, amire rég volt lehetőségem. A jövő hétre egyébként neveztem egy kölni ATP-tornára, fedett, kemény pálya, de még megbeszéljük a csapatommal, hogy mi legyen. Szeretném megköszönni Jancsó Miklós, Nagy Zoltán és Vaskó Balázs munkáját, hiszen nélkülük nem sikerült volna eljutni a nyolcaddöntőig. Hálás vagyok a szurkolásért, tudom, hogy Magyarországról rengetegen követték a mérkőzéseimet, láttam a Nemzeti Sport Online-on és a Facebookon is. Éppen a teniszcentrum éttermében ülök, hamarosan ideül hozzám beszélgetni egy kicsit Babos Timi – nagyon drukkolok neki a folytatásban, szerintem minden esélye megvan arra, hogy párosban újabb Grand Slam-trófeát ünnepelhessen.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (35 025 914 euró, salak)
NYOLCADDÖNTŐ

Rubljov (orosz, 13.)–Fucsovics (magyar) 6:7 (4–7), 7:5, 6:4, 7:6 (7–3)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik