Roland Garros: Hoppá! Thiem lemosta Djokovicsot a negyeddöntőben!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.07. 13:33
null
Novak Djokovics a szoros első szett után nem tudott mit kezdeni Dominic Thiemmel (Fotó: AFP)
A Francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntőjében az osztrák Dominic Thiem egy szoros, egy simább és egy tükörsima szettben legyőzte a korábbi világelső, címvédő Novak Djokovicsot. Thiem ellenfele a négy között a kilencszeres győztes Rafa Nadal lesz, a másik ágon Stan Wawrinka jutott elsőként az elődöntőbe, ő a világelső Andy Murrayvel találkozik.

 

A két játékos eddig ötször találkozott, és kivétel nélkül Djokovics sikerével ért véget a meccsük, az idei, római összecsapáson Thiem erejéből például csupán egy játékra futotta (6:1, 6:0).

Itt a kezdés lényegesen jobban alakult az osztrák számára, övé volt az első sikeres fogadójáték (2:1), s bár a szerb hamar fordított (2:4), 4:5-nél két szettlabdát hárított Thiem, aki rövidítésre mentette a játszmát. Itt mindketten rengeteget hibáztak, de 4–4-ig így is fej fej mellett haladtak, akkor Djokovics újabb elveszített adogatása nyomán két játszmalabdához jutott az osztrák, aki a másodikkal már élt is (7:6).

SZAVAZÁS

Ki nyeri a férfi egyest a Roland Garroson?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 23 éves teniszező lendületben maradt, hamar elhúzott 3:0-ra a következő szettben, és bár 4:2-nél Djokovicsnak volt esélye visszakapaszkodni, a bréklabdát nem tudta kihasználni, s 6:3-ra ezt a felvonást is elbukta.

Ezt pedig a henger követte: Thiem nagy küzdelemben elvette ellenfele adogatását, majd a következő 14 labdamenetből csupán egyet engedett ellenfelének, addigra pedig már 4:0-ra vezetett. Djokovics erejéből a szépítésre sem futotta, alig 23 perc alatt a harmadik szettet is megnyerte az osztrák (6:0).

Thiem ellenfele a kilencszeres győztes Rafael Nadal lesz a négy között. A spanyol szerdán honfitársával, Pablo Carreno Bustával csapott össze, akit az első – 6:2-re elvesztett – szett végén hosszan ápoltak hasfalhúzódás miatt. A viadal 20. kiemeltje aztán a második játszmában, alig 51 perc elteltével jelezte, hogy nem tudja folytatni.

A szombat óta 31 éves Nadal ezzel 22/1-re javította idei győzelmi mérlegét salakon, a Roland Garroson pedig immár 77/2-es mutatóval büszkélkedhet.

A 2015-ös győztes Stan Wawrinka magabiztosan jutott be a legjobb négy közé, a svájci csupán hét játékot engedett a 2014-es US Open-győztes Marin Cilicnek.

Utolsóként Andy Murray jutott be az elődöntőbe, miután szetthátrányból fordítva megverte Nisikori Keit. A japán nagyszerűen kezdett, és előbb 1:1-nél, majd 4:2-es vezetésénél is elvette a brit adogatását, könnyedén megnyerve az első felvonást.

A második hasonlóan simán alakult, csak éppen ellentétes előjellel, Murray 1:1 után tarolt (6:1), a harmadikban 2:2 és 5:5 után volt egy brékváltás – utóbbinál a brit a szettért adogathatott, s bár ezt nem tette sikerrel, a rövidítésben már nem volt kegyelem (7:6, 7–0).

Nisikori számára a negyedik szett elején felcsillant a remény egy brékkel, de ezt Murray zsinórban megnyert hat játékkal „büntette”.

NŐK

Elina Szvitolina parádésan kezdett idén az általa idén Rómában már legyőzött Simona Halep ellen, az első öt játékot megnyerte, majd fogadóként szettlabdához jutott (5:0). Ekkor kicsit megrázta magát a román, és gyorsan visszajött 5:3-ra, sőt, 0:30-a volt ellenfele adogatásánál. Szvitolina viszont innen is megfordította a játékot (6:3), majd a második szettben újra nagy előnyre tett szert (5:1).

Halep nem adta fel, sorozatban öt gémet húzott be, és már Szvitolinának kellett a szettben maradásért következnie, és villámgyorsan 0:40-et mutatott az eredményjelző. Négy szettlabda hárítása után jöhetett a rövidítés, 6–5-nél pedig meccslabdához jutott az ukrán játékos. Volt azonban még egy fordulat, a következő három labdamenet Halepé lett, aki az ötödik szettlabdájával már egyenlített (6:7).

Innentől pedig már nem volt megállás, Halep lendületbe került, Szvitolina teljesen kiesett a ritmusból, és utóbbi már játékot sem tudott nyerni ezt követően (0:6).

Halep ellenfele az elődöntőben a 2. helyen kiemelt cseh Karolína Plísková lesz, aki 5:3-ról kis híján elbukta az első szettet a hazai Caroline Garciával szemben, majd a második szett végén brékelve továbbjutott.

JUNIOROK

A junior fiúknál a januári Australian Open bajnoka, Piros Zsombor az ausztrál Blake Ellis ellen lépett pályára, és bár megnyerte az első szettet, 1 óra 17 perc alatt kikapott.

A negyedik helyen kiemelt, 17 éves Piros párosban még versenyben van a Roland Garroson.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (36 000 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Murray (brit, 1.)–Nisikori (japán, 8.) 2:6, 6:1, 7:6, 6:1
Wawrinka (svájci, 3.)–Cilic (horvát, 7.) 6:3, 6:3, 6:1
Nadal (spanyol, 4.)–Carreno-Busta (spanyol, 20.) 6:2, 2:0-nál Carreno-Busta feladta
Thiem (osztrák, 6.)–Djokovics (szerb, 2.) 7:6, 6:3, 6:0
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Murray (brit, 1.)–Wawrinka (svájci, 3.)
Nadal (spanyol, 4.)–Thiem (osztrák, 6.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Halep (román, 3.)–Szvitolina (ukrán, 5.) 3:6, 7:6, 6:0
Ka. Plísková (cseh, 2.)–Garcia (francia, 28.) 7:6, 6:4
KORÁBBI EREDMÉNYEK
Ostapenko (lett)–Wozniacki (dán, 11.) 4:6, 6:2, 6:2
Bacsinszky (svájci, 30.)–Mladenovic (francia, 13.) 6:4, 6:4
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Ostapenko (lett)–Bacsinszky (svájci, 30.)
Halep (román, 3.)–Ka. Plísková (cseh, 2.)

JUNIOR FIÚK
NYOLCADDÖNTŐ

Blake Ellis (ausztrál)–Piros Zsombor (4.) 3:6, 6:1, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik