Roland Garros: Djokovics három szettben megverte Nadalt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.03. 18:14
null
Novak Djokovics (jobbra) a második játékos, aki a Roland Garroson megverte Rafael Nadalt (Fotó: Reuters)
A világelső Novak Djokovics három játszmában legyőzte a kilencszeres bajnok Rafael Nadalt a Roland Garros férfi egyesének negyeddöntőjében, így bejutott a legjobb négy közé, ahol a brit Andy Murrayvel találkozik. A spanyol klasszis pályafutása során másodszor kapott ki a salakpályás Grand Slam-tornán – tíz év alatt! A hölgyeknél Serena Williams magabiztosan nyert az olasz Sara Errani ellen, míg a svájci Bacsinszky Tímeát a belga Alison Van Uytvanck sem tudta megállítani.

 

A sorsolás szeszélye folytán a világelső Novak Djokovics és a Roland Garros kilencszeres bajnoka, Rafael Nadal már a negyeddöntőben összecsapott az év második Grand Slam-tornáján. Érdekesség, hogy a szerb és a spanyol játékos 2007 óta nem találkozott egymással egy tornán a legjobb nyolc között.

Az első szett korán eldőlni látszott, hiszen a szerb 4:0-ra elhúzott, ám a 29. születésnapját éppen ma ünneplő Nadal talpra állt, és egyenlített. Öt négynél Djokovics fogadóként három játszmalabdához jutott, de a spanyol mindegyiket hárította, hat ötnél azonban összességében a hatodik lehetőségével már élt a világelső, és 7:5-re megnyerte az első játszmát.

S. WILLIAMS A NÉGY KÖZÖTT, BACSINSZKY TOVÁBB MENETEL

A Roland Garros női egyesének negyeddöntőjében a 2002-es és 2013-as győztes Serena Williams nem adott esélyt az olasz Sara Erraninak, aki 27 perc alatt 6:1-re elbukta az első játszmát. A 17. kiemeltnek a második szettben sem termett sokkal több babér, 3:3-ig tartotta a lépést az amerikaival, majd kétszer is elveszítette az adogatójátékát.

A harminckilenc nyerőt ütő Serena kilencedszer verte meg Erranit, és pályafutása során negyedik alkalommal jutott be a Roland Garroson a legjobb négy közé. Az olasz játékos 38 meccsén 36-szor kikapott, amikor top 5-ös játékossal találkozott.

A Grand Slam-tornákon sorozatban 19. győzelmét arató világelső az idén szenzációs formában teniszező svájci Bacsinszky Tímeával csap össze az elődöntőben, aki két szettben megverte a top 30-as játékosok ellen 0–8-as mutatóval álló belga Alison Van Uytvanckot.

A 23. kiemelt svájci az első szett elején dupla brékelőnybe került, amit riválisa nem tudott ledolgozni, míg a második játszmában 5:5-nél újból elvette a belga adogatójátékát.

Patty Schnyder 2004-es menetelése óta Bacsinszky az első svájci női játékos, aki Párizsban bejutott a legjobb négy közé. A magyar édesanyával büszkélkedő teniszező az idén 32 győzelemnél jár egyesben, ami Carla Suárez-Navarro után a legtöbb a hölgyek között. Bacsinszky tavaly ilyenkor a világranglista 112. helyén állt, a Roland Garros után azonban már top 20-as játékosnak vallhatja magát.

A második szettben 4:3-ig nem jutottak el bréklabdáig a felek, akkor viszont Djokovics ismét elvette a salakkirály adogatását, aki a következő játékban fogadóként három szettlabdát hárított, de negyedszerre a szerb teniszező már befejezte a játszmát.

A harmadik szettben az első kiemelt demonstrálta erőfölényét, háromszor is elvette Nadal adogatójátékát, aki öt egyes hátrányban kettős hibával bukta el a meccset. A spanyol klasszis nagy harcos hírében áll, de az sokat elárul, hogy az utolsó tíz labdamenetet Djokovics nyerte meg. Szintén nem mellékes, hogy míg a szerb 45 nyerőt ütött, addig Nadal csak 16-ot.

A kilencszeres győztes (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014) Nadal 72. Roland Garros-mérkőzésén a második vereségét szenvedte el – hat évvel ezelőtt a későbbi döntős svéd Robin Söderling parancsolt neki megálljt a negyedik fordulóban. Azóta sorozatban 39 meccset nyert meg.

A két sztár 44. alkalommal találkozott egymással, Nadal a vereséggel együtt 23–21-re vezet, de legutóbbi hét találkozásuk alkalmából hatszor már Djokovics volt a jobb. A Roland Garroson hetedszer kerültek szembe egymással, Djokovics első ízben diadalmaskodott.

Ha a másik ágon a francia Jo-Wilfried Tsonga legyőzi a svájci Stanislas Wawrinkát a legjobb négy között, Nadal 2005 áprilisa óta először esik ki a világranglistán a top 10-ből.

A világelső szerb az elődöntőben a salakon idén még veretlen brit Andy Murrayvel találkozik, aki négy szettben megverte a 2013-as döntős David Ferrert.

Az első szettben három-három alkalommal vették el egymás adogatójátékát a felek, majd hat ötnél Ferrer fogadóként két játszmalabdához jutott. A spanyol azonban nem élt a lehetőségeivel, amit Murray a rövidítésben kihasznált, s miután 6–1-re elhúzott, 7–4-gyel behúzta a szettet.

SZAVAZÁS

Ki nyeri a Roland Garros férfi egyesét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A második játszmát a brit könnyedén megnyerte, a harmadikban pedig 5:4-nél Ferrer szervagémjénél meccslabdához jutott, de a hetedik kiemelt elbírta a nyomást, megfordította a játékot, majd 7:5-re megnyerte a játszmát.

A spanyol tehát lélektani fölénybe került, ám ebből a negyedik játszmában semmi sem látszott, hiszen Murray 5:0-s előnyre tett szert, és összességében a harmadik meccslabdáját már értékesítette.

A harmadik kiemelt Murray az első brit, aki háromszor jutott be a legjobb négy közé a Roland Garroson (2011-ben és 2014-ben az elődöntőben esett ki), míg Ferrer – akárcsak tavaly – idén is a negyeddöntőben búcsúzott.

A junior lányok között Stollár Fanny egyesben, míg Gálfi Dalmával az oldalán párosban is bejutott a legjobb nyolc közé. A fiúknál Valkusz Máté partnerével, a német Tim Sandkaulennel szintén kvalifikálta magát a negyeddöntőbe, amelyben az első kiemelt Taylor Harry Fritz, Orlando Luz (amerikai, brazil) duó lesz az ellenfele.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (26 928 600 euró, salak)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 6.) 7:5, 6:3, 6:1
Murray (brit, 3.)–Ferrer (spanyol, 7.) 7:6, 6:2, 5:7, 6:1
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 3.)
Tsonga (francia, 14.)–Wawrinka (svájci, 8.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 1.)–Errani (olasz, 17.) 6:1, 6:3
Bacsinszky (svájci, 23.)–Van Uytvanck (belga) 6:4, 7:5
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
S. Williams (amerikai, 1.)– Bacsinszky (svájci, 23.)
Ivanovics (szerb, 7.)–Safárová (cseh, 13.)

JUNIOR, LÁNY EGYES, 3. FORDULÓ
Stollár (magyar)–Bolsova Zadionov (spanyol) 6:4, 6:2

JUNIOR, LÁNY PÁROS, 2. FORDULÓ
Stollár, Gálfi (magyar, 3.)–Benamar, Wargnier (francia) 6:2, 2:6, 12–10

JUNIOR, FIÚ PÁROS, 2. FORDULÓ
Valkusz, Sandaulen (magyar, német)–Bobrov, Nam Hoang Ly (orosz, vietnami) 6:2, 7:5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik