Próbáljuk ki! – Klein Ron jegyzete

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 00:15

Fucsovics Mártonnak helyén van a szíve.

A 28 éves sportoló önszántából karrierje során csupán két párharcot hagyott ki a Davis-kupában: 2018-ban a csehek, tavaly a németek ellen nem lépett pályára, mert (ő is) harcban állt a Magyar Teniszszövetséggel – az elmúlt hónapok botrányai aligha azt igazolják, hogy nem volt igaza...
Ezenfelül viszont a válogatottbeli feladatokra mindig készen állt. Könnyű lenne rávágni, hogy ki van fizetve, és tény, nem ingyen vállalja a játékot, de az ő csapatban betöltött szerepét nem érdemes forintosítani. Balázs Attila visszatéréséig ő jelentette a magyar férfiteniszt, a nemzeti együttest a hátán cipelte a Davis-kupa legalsó osztályától a világcsoportig, nem számított, hogy a siófoki 42 fokban, a városligeti Műjégpályán felállított sátorban vagy a Kopaszi-gát építési területének parkolójában szintén ideiglenesen felhúzott stadionban kellett ütőt ragadnia.

Balázzsal kiegészülve 2017-ben az oroszokat kiejtve juttatta a mieinket a legfelső osztályba máig megmagyarázhatatlan bravúrral – de a Davis-kupa reformja után most nem a világcsoport, hanem a 18 csapatos madridi finálé az igazán nagy durranás.

Fucsovics anyagilag a döntőbe kerüléssel járna igazán jól, de szakmailag talán még akkor sem. A kemény pályás időszak közepén, az amerikai túra előtt néhány nappal vállalta a salakos szereplést, ami kihatással lehet Indian Wells-i és miami teljesítményére. Ezeken a versenyeken néhány győzelem „behozná” a belgák elleni játék árát, az ott szerzett ranglistapontok pedig döntően befolyásolják, hogy áprilistól főtáblás lesz-e az ATP-tornákon vagy selejteznie kell. Nem véletlen, hogy Belgium top 10-es klasszisa, David Goffin inkább nem fogadta el a válogatottbeli meghívót, nem is haragszik rá senki – Fucsovicsnak abban szakmailag vitathatatlanul igaza van, hogy neki sem kellene Debrecenben teniszeznie.

Ő viszont úgy döntött, játszik, és Balázzsal megpróbálja Madridba juttatni a csapatot – arra az eseményre, amelyet a létező legrosszabb időpontra, november végére terveztek, amikor alapesetben mindenki a jól megérdemelt pihenőjét élvezi. A németek sztárja, Alexander Zverev ki is mondta, ameddig nem változtatják meg az esemény dátumát, ő biztosan nem játszik.

Mi azért örülnénk, ha Fucsovics kipróbálná, milyen rossz is az a november végi időpont...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik