Nadal szetthátrányból fordított Federer ellen

Vágólapra másolva!
2012.01.26. 13:37
null
Megszakadt Federer szép sorozata<br />
Címkék
Rafael Nadal jutott be elsőként az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjébe, miután a legjobb négy között 6:7, 6:2, 7:6, 6:4-re legyőzte Roger Federert.

 

Eddigi 26 meccsükből 17-et Nadal nyert meg, kemény pályán azonban 9-ből csak négyszer tudott győzni jó barátja, egyben nagy riválisa ellen. A svájci 24 meccses győzelmi sorozattal a háta mögött lépett pályára úgy, hogy az idén Melbourne-ben – egyedüliként a mezőnyben – még nem vesztett szettet. Az Australian Openen korábban csak egyszer, a 2009-es fináléban találkoztak, akkor hatalmas csatában Nadal diadalmaskodott öt játszmában.

1. JÁTSZMA

SZAVAZÁS

Ki nyeri az Australian Open férfi egyesét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Federer úgy kezdett, mint az előző mérkőzésén Juan Martín del Potro ellen, azaz fantasztikusan. Halálpontos ütésekkel lelőtte a pályáról Nadalt, aki hiába játszott szintén magas színvonalon, pillanatok alatt 3:0-s hátrányban találta magát. Elég volt azonban egy kis bizonytalanság a svájci részéről, és 4:1 után zsinórban három játékot nyerve Nadal egyenlített. Ezt követően már egyikük sem hibázott adogatóként, így jöhetett a rövidítés.

Ebben Federer egy pontot sem veszített a saját szervájából, és egy nagy tenyeressel – amely után túl hosszan ütött vissza Nadal – 7–5-re megnyerte a tie-breaket.

2. JÁTSZMA

A második játszma nem szokványos módon kezdődött: előbb Federer, majd Nadal nyerte el semmire ellenfele szervajátékát. A spanyol 1:1-nél is bajba került, ám 0:30-ról fordítani tudott, majd 3:2-es vezetésénél elvette Federer adogatását. De hogyan! 0:30-nál egy egészen elképesztő tenyeres keresztet ütött futtából, teljesen lehetetlen helyzetből, majd 30:40-nél fonákkal ütött el a hálóhoz fellépő Federer mellett egyenesen.

Az ausztrál nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték miatt 5:2-nél több percre félbeszakadt a játék, Nadal azonban nem vesztett lendületéből, a visszatérést követően újból brékelt – semmire vette el a svájci szerváját–, így 6:2-vel kiegyenlített.

Kim Clijsters a fotósok közül nézte a két klasszist
Kim Clijsters a fotósok közül nézte a két klasszist

 

3. JÁTSZMA

Federer megtörni látszott, a harmadik szett első hét pontját is elbukta, adogatóként 0:40-re állt egy kettős hiba után. Óriási lelkierőről tanúbizonyságot téve azonban visszajött, és megnyerte a gémet. Ezután 3:3-ig fej fej mellett haladtak, amikor is Federer brékelőnybe került, ám azt azon nyomban el is vesztette. Ismét rövidítésre került sor, de egészen máshogy alakult, mint az első. Ezt Federer veszítette el, mégpedig számára igencsak bosszantó módon, ugyanis 6–1-es hátrányból 6–5-re felzárkózott, Nadal viszont az ötödik szettlabdáját már kihasználta, ezzel 2:1-re fordított.

 

Tiszta apjuk: Federernek a helyszínen szurkoltak ikerlányai
Tiszta apjuk: Federernek a helyszínen szurkoltak ikerlányai

4. JÁTSZMA

Viszonylagos „nyugalomban” jutottak el 4:4-ig, bár mindkét játékosnak kellett bréklabdát hárítania. Ekkor Nadal a legjobbkor vette elő a legjobbját, elvette Federer szervajátékát, így 5:4-nél adogathatott a győzelemért. Ez azonban nem ment neki könnyen, hiába segítette a bázeli több hibával, első meccslabdájával még nem tudott élni. Olyannyira nem, hogy ezt követően bréklabdákat kellett hárítania. Ezt megtette, második meccslabdájánál pedig Federer fonákjáról messze szállt a labda, így a spanyol sikerével ért véget az újabb klasszikus.

A győzelem pillanata
A győzelem pillanata

 

A döntő másik résztvevőjének kilétére pénteken derül fény, Novak Djokovics és Andy Murray ugyanis holnap csap össze.

„Mindig hatalmas öröm ezen a pályán szerepelni – nyilatkozta Nadal még a pályán a győzelmét követően. – Megtiszteltetés Roger ellen játszani, fantasztikus mérkőzés volt. Csodálatos, ha egy olyan teniszezővel nézel farkasszemet, akinek nincs hibája és mindent tud erről a játékról. Pályafutásom során mindig csak egy dolgot akartam: folyamatosan tanulni, mivel volt egy játékos előttem a sorban. Ha a múlt hét előtti vasárnap valaki azt mondja, hogy idáig eljutok, nem hiszem el neki. Álomszerű, hogy döntőt játszhatok.”

Leendő ellenfelét illetően elmondta, Murray és Djokovics is nagyszerűen játszik, előbbi számára megpróbált egy jó tanácsot adni: „Azt hiszem, azt javasolnám Andynek, hogy legyen agresszív, bár az én tanácsaim nem feltétlenül jók, mivel a legutóbbi hat meccsemet elbuktam Djokoviccsal szemben.”

STATISZTIKA
FEDERER NADAL
11 ász 4
5 kettős hiba 1
57/86 (66%) pontok első szervából 75/109 (68%)
27/44 (61%) pontok második szervából 20/31 (64%)
46 nyerő ütés 36
63 ki nem kényszerített hiba 34
46 fogadóként nyert pont 51
35/57 (61%)
pont a hálónál
5/15 (33%)
3/10bréklabda6/16
130
összesen megnyert pont
146
A mérkőzés hossza: 56 + 44 + 67 + 55 = 3 óra, 42 perc

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (25 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Nadal (spanyol, 2.)–Federer (svájci, 3.) 6:7, 6:2, 7:6, 6:4
PÉNTEKEN JÁTSSZÁK
Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 4.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik