Csak az első szett volt szoros, Nadal legyőzte Federert

Vágólapra másolva!
2014.01.24. 09:46
null
Ismét Nadal (balra) fogadhatta Federer gratulációját (Fotók: Action Images)
Rafael Nadal három szettben legyőzte Roger Federert, így a világelső spanyol teniszező lesz Stanislas Wawrinka ellenfele az Australian Open döntőjében.

 

Federer már az első szettben is jóval több ki nem kényszerített hibát követett el, ám nyerő ütéseivel ekkor még ezt tudta ellensúlyozni. Így eljutott tie-breakig, amelyben azonban hagyta meglépni Nadalt. A felek 5–1-nél cseréltek térfelet, és bár ezután a svájci feljött 5–4-re, több pontra már nem futotta erejéből.

A 8-10 vagy még több ütést hozó labdameneteket a második szettben is szinte kivétel nélkül Nadal nyerte meg, 3:2-es vezetésénél pedig sikerült elvennie Federer adogatását. A spanyol 5:3-as vezetésénél könnyen bajba kerülhetett volna, de 0:30-ról megfordította szervajátékát, így egy szettre került a győzelemtől.

A világelső egyre magabiztosabb lett, Federer pedig hiába próbált irányítani, előkészítő ütései – főleg Nadal tenyeresére – nem voltak elég pontosak, és játékát továbbra is sok hiba jellemezte. Hamar elbukta a szerváját, ám ekkor még vissza tudott jönni: először jutott bréklabdákhoz a mérkőzésen, és a másodikat kihasználta.

Ezután hozta a szerváját, amivel 3:2-re vezetett a szettben, de több játékot már nem nyert, így 23–10-re romlott a Nadal elleni mérlege.

A spanyol 2012 után jutott újra döntőbe a melbourne-i Grand Slam-tornán, vasárnap egy másik svájci, Stanislas Wawrinka vár majd rá.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Nadal (spanyol, 1.)–Federer (svájci, 6.) 7:6 (7–4), 6:3, 6:3

 

STATISZTIKA
NADAL
FEDERER
3Ászok8
1Kettős hibák1
56/86 (65 %)Első szervák69/105 (66 %)
41/56 (73 %)Első szervákból megnyert pontok45/69 (65 %)
22/30 (73 %)Második szervákból megnyert pontok18/36 (50 %)
198 KMHLeggyorsabb szervák203 KMH
175 KMHElső szervák átlagsebessége181 KMH
143 KMHMásodik szervák átlagsebessége152 KMH
3/10 (30 %)Hálónál megnyertek pontok23/42 (55 %)
4/14 (29 %)Brékpontok1/2 (50 %)
42/105 (40 %)Fogadóként megnyert pontok23/86 (27 %)
28Nyerő ütések34
25Ki nem kényszerített hibák50
105Összesen megnyert pont86

 

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, 6:3 – VÉGE

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, 5:3 Federer adogat

A vonalbíró bent látta Nadal elütését, a sólyomszem viszont kint, 40:15. A spanyol ezután a vonalra ütött egy fogadást, majd hosszabb labdamenet végén tenyeressel elütött a hálóhoz fellépő svájci mellett. Federer hosszúra üti, mérkőzéslabda. Federer keményen megütötte a tenyerest a sarokba, meccsben maradt. Nadal parádés elütéssel újabb meccslabdához jut. Federer ezúttal már elrontja, Nadal játssza Wawrinkával a döntőt.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, 4:3 Nadal adogat

A második fonák nyerőjét ütötte a meccsen Federer, ezzel 30:30 lett, utána viszont kettőt is rontott.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, 3:3 Federer adogat

Federer önmagát hozta nehéz helyzetbe: 30:30-nál közelről a hálóba ütötte a labdát fonákkal, majd a hálóról kipattant a következő labda. Újra brékhátrányba került.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, 2:3 Nadal adogat

Először nyert két játékot egymás után Federer, a harmadikra azonban nem volt esélye, Nadal semmire hozta az adogatását.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, 2:2 Federer adogat

Megint bajban a svájci, 15:40. Az egyik bréklabdát jó szervával hárította, majd a másodikat is – gondolhatta, de Nadal kikérte a sólyomszem segítségét, és igaza volt. A második szerva is elég volt azonban Federernek, aki a következő két pontot is megnyerte.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, 2:1 Nadal adogat

Először jutott bréklabdához a meccsen Federer, rögtön kettőhöz is. Az elsőnél a fogadása centikkel hosszú lett, a másodiknál viszont sikerült játékba hoznia a labdát, és ekkor már Nadal rontott. Egyből visszabrékelt a svájci.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, 1:1 Federer adogat

Nadal rendkívül stabil, Federer viszont bele-belehibázik. Egy hálóról kipattanó labda után két bréklabdához jutott Nadal, és az elsőt kihasználta – egy Federer-rontással.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, 0:1 Nadal adogat

Próbál irányítani a svájci, de 15:15-nél a hálóba üt egy röptét, majd kap egy ászt. Ez a játék is sima volt.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 6:3, Federer adogat

Federer rendezte a gondolatait, könnyedén hozta a szerváját.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 5:3, Nadal adogat

0:30-nál Federer kezében volt a három bréklabda, de tenyerese után a hálóban landolt a labda. Jó Federer-fonákra Nadal még jobb tenyeressel válaszolt, 30:30. Újabb Federer-rontás, játszmalabda. A második szervát fonákkal a hálóba verte Federer, kétszettes hátrányba került ezzel.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 5:2, Federer adogat

Federer ezúttal hozta a „kötelezőt”, Nadalnak ki kell szerválnia a szettet.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 4:2, Nadal adogat

Nadal egyre magabiztosabb, ami nem sok jót jelent Federernek. Egy labdamenetet vesztett ebben a játékban.

Nadal fújja a tenyerét a kezelés után
Nadal fújja a tenyerét a kezelés után

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 3:2, Federer adogat

15:30-nál Nadal lehetetlen helyzetből hihetetlen módon kanalazta vissza a labdát, Federer a hálónál hibázott. A hetediket még nem, a nyolcadik bréklabdáját viszont már kihasználta Nadal egy kifarolós tenyeressel.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 2:2, Nadal adogat

Nadalt nem viselték meg a kihagyott lehetőségek, semmire hozta az adogatását.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 2:1, Federer adogat

0:30-nál szélesre üt egy fonákot Nadal, nincs három bréklabda. Egy viszont összejött a spanyolnak Federer erőtlen fonákjával. Egy jó szerva kihúzta utóbbit a csávából. De csak egy időre, mert Nadal remek tenisszel ismét előnyhöz jutott. Ezt a bréklabdát is hárította Federer, sőt a harmadikat is a gémben. Egy kifelé vágott szervával előny a svájcinál, de nem tudja lezárni a játékot, mert Nadal tenyeressel elüt mellette. Egy jó tenyeressel és egy sikeres challenge-dzsel végül csak sikerült egyenlítenie Federernek.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 1:1, Nadal adogat

Egy nagyszerű Nadal-tenyerest három rossz fogadás követett, semmire hozta az adogatását a spanyol.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, 1:0, Federer adogat

Az orvosi beavatkozás véget ért, szerválhat Federer. Nem zavarta meg a szünet, pazar röptékkel zárta le a gémet.

Rafael Nadal–Roger Federer 7:6, Nadal adogat

Federeré a játszma első pontja, azután azonban rontott egyet, majd kapott egy szervát testre. Próbál agresszívabban játszani, de egy viszonylag könnyű ütést elrontott, így nincs bréklabda, 40:30 Van viszont egy parádés Nadal-rövidítés. A megnyert játék után kezelésbe veszik a spanyol sérült tenyerét, amelyen egyébként nincs kötés.

Rafael Nadal–Roger Federer 6:6, tie-break

A hálóról szélesre pattan a labda Federer fonákja után, Nadal minibrékkel kezd. Minibrék vissza, Nadal fonákja a háló „közbeavatkozása” nélkül is széles, 1–1. Egy kisebb, majd egy nagyobb Federer-rontás után 3–1 Nadalnak. A spanyol támadott, és meglett az eredménye, 4–1. Újabb Federer-hiba, 5–1-gyel fordulnak. Nadal tenyerese pályán kívül landol, apró reménysugár ellenfelének. Federer jól rövidít, már 5–3. Sőt már 5–4, de kétszer Nadal adogat. Jó szerva, még jobb tenyeres a sarokba, két szettlabda, 6–4. Federer fonákja túl hosszú, 59 perc után Nadal kerül szettelőnybe.

Rafael Nadal–Roger Federer 5:6, Nadal adogat

Az eddigi leghosszabb labdamenetet (33 ütés) Federer egy nagyon gyenge, hálóba ütött fonákkal fejezi be. Újabb fonák a hálóba, 30:0. 40:0-nél Nadal üt hosszút, majd egy jó ritörn után egyből szoros a játék. Nincs azonban egyenlő, mert Federer ront, jön a rövidítés.

Stefan Edberg és Mirka Vavrinec vigyázó szemeit Federerre veti
Stefan Edberg és Mirka Vavrinec vigyázó szemeit Federerre veti

 

Rafael Nadal–Roger Federer 5:5, Federer adogat

Federer magabiztosan kezdett, 40:0-re elhúzott. Aztán egy rontás is belefért, mert ász követte.

Rafael Nadal–Roger Federer 4:5, Nadal adogat

Simának indult, de 30:0-ről 30:30 lett két Nadal-rontással. Federer tenyerese hosszú, nincs szettlabda. Nadal ásszal egyenlít.

Rafael Nadal–Roger Federer 4:4, Federer adogat

15:30-nál ásszal kerülte el a két bréklabdát Federer, de 30:40-ig eljutott a spanyol. A harmadik bréklabdájával sem tudott azonban élni, Federer megfordította a játékot.

Rafael Nadal–Roger Federer 3:4, Nadal adogat

30:0-nél Nadal tenyeressel támadott, de szélesre ment a labda. Federer ezután centikkel hosszút ütött, ám aztán tökéletes tenyerest helyezett a vonal mellé, 40:30. Federer támadott, de Nadal jól védekezett, és egy ellencsapással hozta az adogatását.

Rafael Nadal–Roger Federer 3:3, Federer adogat

Hosszú labdamenettel kerülte el Federer a 0:30-at, de két csodás elütéssel két bréklabdához jutott a spanyol. Az elsőnél hosszúra ütött egy fonákot a világelső, a másodiknál pedig a hálóba. Újabb fonák rontás (ezúttal szélesre) után már Federernél volt az előny, de Nadal agresszív játékkal hárított. Az első ászt Federer jegyezte, majd a spanyol kiütötte a világból a labdát, túlélte tehát a játékot a svájci.

Rafael Nadal–Roger Federer 2:3, Nadal adogat

Federer fogadása épphogy széles, utána pedig nagyon megfuttatta őt Nadal. Egy jó szerva és egy túl hosszú Federer-ütés, és máris itt az újabb love game.

Rafael Nadal–Roger Federer 2:2, Federer adogat

Federer nagyjából egy perc alatt hozta a szerváját, ebből kitalálható, hogy semmire.

Rafael Nadal–Roger Federer 1:2, Nadal adogat

Nadal kétszer is alulmaradt a hálónál, de aztán egy csodás fonák elütésnek köszönhetően nem került 0:40-es hátrányba. Federer két rontásával már Nadal került előnybe. A svájci kiállt tenyeresre fogadásnál, és bevágta, de aztán szélesre ütött egy fonákot. Az eddigi legszorosabb játékot tökéletes előkészítés után egy lendített tenyeressel zárta le Nadal.

Rafael Nadal–Roger Federer 1:1, Federer adogat

Nadal remek elütésébe csak beleérni tudott Federer, ezzel 30:30 lett. A következő két pont azonban a svájcié lett – a másodiknál a hálón megpattanó labdára kellett befutnia, de ügyesen megoldotta a helyzetet –, így 2:1-re vezet.

Rafael Nadal–Roger Federer 0:1, Nadal adogat

Nadal még simábban, azaz semmire hozta az adogatását, Federer két fonákot is a hálóba ütött.

Rafael Nadal–Roger Federer, Federer kezdi a szervát

Federer két jó szervával és egy hosszabb labdamenetben megszerzett ponttal 40:0-re elhúzott. Nadal egy rendkívül precíz fogadással szerezte meg első pontját, ám a következő adogatással ismét meggyűlt a baja.

 

AZ ELŐZMÉNYEK

Az aktív játékosok közül (akik többször megmérkőztek a svájcival) csak Andy Murraynek és Rafa Nadalnak van pozitív mérlege Roger Federerrel szemben. A bázeli klasszis a negyeddöntőben éppen a skótot verte meg (ezzel 11–10-re szépített ellene), most pedig Nadal áll az útjában, aki viszont jóval dominánsabb kettejük párharcait tekintve, 22–10-re vezet ellene. Federer ráadásul legutóbb a 2007-es wimbledoni fináléban tudta Grand Slam-tornán legyőzni a spanyolt.

Mindketten jó formában játszottak eddig az Australian Openen, a negyeddöntőben vesztették el első és eddigi egyetlen játszmájukat. Nadal esélyeit rontja, hogy tenyere finoman szólva nincs a legjobb állapotban, erről az alábbi, Dimitrov elleni meccsén készült fotó is tanúskodik.

Nemcsak Nadal tenyeresein múlhat sok, hanem a tenyerén is
Nemcsak Nadal tenyeresein múlhat sok, hanem a tenyerén is

 

A KÉT JÁTÉKOS ÚTJA AZ ELŐDÖNTŐIG
RAFAEL NADAL
ROGER FEDERER
Negyeddöntő–Dimitrov (bolgár, 22.) 3:6, 7:6, 7:6, 6:2
–Murray (brit, 4.) 6:3, 6:4, 6:7, 6:3
Nyolcaddöntő
–Nisikori (japán, 16.) 7:6, 7:5, 7:6–Tsonga (francia, 10.) 6:3, 7:5, 6:4
3. forduló
–Monfils (francia, 25.) 6:1, 6:2, 6:3
–Gabasvili (orosz) 6:2, 6:2, 6:3
2. forduló
–Kokkinakis (ausztrál) 6:2, 6:4, 6:2
–Kavcic (szlovén) 6:2, 6:1, 7:6
1. forduló
–Tomic (ausztrál) 6:4-nél Tomic feladta
–Duckworth (ausztrál) 6:4, 6:4, 6:2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik