Nadal a tökéletes teniszről, Djokovics önkritikája

Vágólapra másolva!
2013.09.10. 09:53
null
Nadal emelhette magasba 2013-ban a US Open győztesének járó trófeát (Fotó: Reuters)
Rafael Nadal kiváló játékkal győzte le Novak Djokovicsot a US Open fináléjában. A spanyol teniszező a mérkőzés után beszélt a Grand Slamről és a szörnyű adózási rendszerről is, a szerb világelső pedig motivációként tekint az újabb vereségre. Djokovics ugyanis a legutóbbi négy US Openen döntős volt, ám csak egyszer tudott nyerni.

A döntő első szettjében kétszer is elvette a sokat hibázó Djokovics (a szerb 14 kettős hibát vétett) adogatását Nadal, majd a másodikban a világelső jobban sáfárkodott a bréklabdáival, a nyolcadik gémben ő vette el a spanyol adogatását, ami fordulópontnak bizonyult ebben a játszmában. A harmadik felvonás kiegyenlített játékot hozott, de a tizedik gémben Djokovics nagyot hibázott a saját szervája során, így Nadal behúzta a szettet. A negyedik játszma nem volt kérdéses, a spanyol „salakkirály" 6:1-re hozta, amivel megnyerte a 2013-as US Opent.

SIKERLISTA
• Nadal 2013-ban 22 meccset játszott kemény pályán, és egyszer sem kapott ki
• Nadal 2013-ban eddig 12 tornán jutott döntőbe, és 10-szer ő emelhette magasba a győztesnek járó trófeát
• Nadal az idei 63 mérkőzéséből 3-at veszített el, a US Open elődöntője előtt sorozatban 88 gémet nyert adogatóként (a négy között Richard Gasquet vette el az adogatását)

„Mind a négy Grand Slam-versenyt megnyerni egy évben manapság lehetetlen – mondta a döntőt követően az idén még csak háromszor kikapó Rafael Nadal az ATP hivatalos honlapjának. – Minden idők legjobb teniszezői játszanak, így olyan ellenfelekkel találod szembe magad, mint Roger Federer, David Ferrer, Andy Murray vagy Novak Djokovics. Ezek a játékosok nem esnek ki a versenyek korai szakaszában, ha egy kicsit is formán kívül vagy, biztosan kikapsz tőlük."

A 13 Grand Slam-viadalt nyerő 27 éves Nadal egy GS-diadalra van Pete Samprastől az örökranglistán, az éllovas Federertől pedig négyre.

A finálét követően a spanyol teniszező a magas adókról is szót ejtett. A US Open szervezői idén emelték az összdíjazást, így a férfi és a női győztes is 2.6 millió dollárt (közel 600 millió forintot) tehetett zsebre, plusz a US Openre való felkészülési versenyeken való jó teljesítményért további 1 millió dollárt. Tehát Serena Williams és Rafael Nadal is 3.6 millió dollárt (több mint 800 millió forintot) kaszált a GS-torna megnyerésével.

„A pénzdíjak jót tesznek a sportnak, amely egyre növekszik – idézi az AFP hírügynökség Nadalt, aki karrierje során eddig 60 millió dollárt ütögetett össze. – Ami a végén megmarad, az nem azonos a pénzdíjjal. Adózni kell, ami Spanyolországban, ha jól tudom, 56 százalék. Ez rengeteg pénz, több mint a fele az eredeti összegnek."

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A LEGTÖBB FÉRFI GS-TRÓFEA EGYESBEN
Roger Federer (svájci) 17 (4 Australian Open/1 Roland Garros/7 Wimbledon/5 US Open)
Pete Sampras (amerikai) 14 (2/0/7/5)
Rafael Nadal (spanyol) 13 (1/8/2/2)
Roy Emerson (ausztrál) 12 (6/2/2/2)
Rod Laver (ausztrál) 11 (3/2/4/2)
Björn Borg (svéd) 11 (0/6/5/0)
Bill Tilden (amerikai) 10 (0/0/3/7)

„Mindent jól csináltam, hogy eljussak idáig. A sportág történetének egyik legjobb játékosa, a világelső Novak Djokovics ellen nyerni nem kis dolog, úgy érzem, közel tökéletesen teniszeztem" – utalt röviden a döntőre Nadal.

A világranglistán még mindig (120 ponttal) vezető szerbet érthetően letörte kissé az újabb elveszített finálé, ugyanakkor előre is tekintett, mert úgy érzi: a legjobbja még csak ezután jön.

„Csalódott voltam, amikor elveszítettem a harmadik szettet, úgy éreztem, az első néhány játékban én irányítottam. De minden az én hibám, fontos pillanatokban ütöttem rossz tenyereseket, és kétszer is elveszítettem az adogatásomat – búslakodott a döntő után Novak Djokovics. – Még csak 26 éves vagyok, a legjobb évek most jönnek. Így érzem, így hiszem. Amíg hiszek benne, addig a játék szeretete visz előre. Még világelső vagyok, ám Nadal egyre közelebb van, sok esélye lesz arra, hogy megelőzzön."

„Motivációként kell felfognom ezt a finálét. Amikor egy sportoló elbukik, tanulnia kell a vereségből és mennie tovább, minél többet javulni. Ilyen a sport, holnapra új nap virrad" – zárta mondandóját a szerb teniszező.

A DÍJÁTADÁS

US OPEN, NEW YORK (34 300 000 dollár, kemény pálya)
DÖNTŐ

Nadal (spanyol, 2.)–Djokovics (szerb, 1.) 6:2, 3:6, 6:4, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik