Nadal a kétbetűs kitérő után hatalmas csatában nyert

Vágólapra másolva!
2011.11.21. 00:46
null
Rafael Nadal ha nehezen is, de győzött Fish ellen (Fotó: Action Images)
Címkék
A londoni ATP-tenisz vb-n egyesben a második mérkőzésen a spanyol Rafael Nadal egy könnyedén megnyert, majd egy viszonylag simán elveszített második szett után egy drámai, toalettszünettel is tarkított mérkőzésen 2 óra 53 perc alatt döntő szett, rövidítésben győzött az amerikai Mardy Fish ellen.


Az ATP-tenisz vb-n egyesben a második mérkőzésen – az elsőn Roger Federer döntő szettben nyert Jo-Wilfried Tsonga ellen – a korábbi világelső, a ranglistán jelenleg második spanyol Rafael Nadal a listán nyolcadikként rangsorolt amerikai Mardy Fish ellen lépett pályára.

Nadal, akinek közvetlenül a meccs előtt ápolni kellett a hüvelykujját, már a mérkőzés elején brékelni tudott, és 2–0-ra meg is lépett. Fish elsősorban Nadal fonákját próbálta támadni váltakozó sikerrel. Az amerikai kétszer tudta hozni a saját adogatójátékát, de arra esélye sem volt, hogy visszabrékelje ellenfelét, sőt...

Nadal 4:2 után elővette legjobb, és nem utolsó sorban legpontosabb ütéseit, nagyon belejött a játékba, ő irányított, újra elvette Fish adogatását, és 6:2-re hozta az első szettet, annak ellenére, hogy nem is szervált annyira kimagaslóan jól, hiszen az első szerváit „csak" 52 százalékban ütötte be. Ugyanakkor Fish sokat rontott, 16 ki nem kényszerített hibát vétett.

NADAL: FELKAVARODOTT A GYOMROM

Rafael Nadal a meccs után elmondta, felkavarodott a gyomra, ezért kellett szünetet kérnie, de nincs semmi komolyabb baja.

 

„Egy kínszenvedés volt a meccs, de szerencsére győztem. A második játszma végén fájni kezdett a gyomrom, és a harmadik szett elejére még rosszabbá vált az állapotom. Voltak pillanatok, amikor fejben egyáltalán nem voltam ott a mérkőzésen, úgy éreztem magam, mintha tengeribeteg lennék. Tényleg rosszul voltam, két játék után felkavarodott a gyomrom" – nyilatkozta Rafael Nadal.

 

„Ha ez a pályán kívül történik velem, akkor nem lett volna semmi gond, de versenyzés közben egy kicsit bonyolultabbá teszi a helyzetet" – tette hozzá a spanyol játékos, utalva arra, hogy folytatja a tornát, amelyen Roger Federer lesz a következő ellenfele.

A második szett elején azonban összeszedte magát: Fish előbb hozta a saját adogatását, majd brékelte a kettős hibát is vétő Nadalt.

Ez alapvetően meghatározta a második szettet, mint ahogy az is, hogy Fish jelentősen feljavult a saját szervajátékában, és talán ennek köszönhetően a ki nem kényszerített hibái számát is csökkenteni tudta.

Fishnek 5:2-nél már négy szettlabdája is volt Nadal szervájánál, ám ekkor a spanyol még visszakapaszkodott a játszmába. A korábban elveszített adogatását azonban már nem tudta visszavenni, így az amerikai 6:3-mal egyenlíteni tudott.

A döntő szettet Nadal ellentmondást nem tűrően, semmire megnyert gémmel kezdte, majd egy kicsit szorosabb, de ugyancsak megnyert játékkal folytatta. A bréket eredményező tenyerest egy remek elhajlásból érte el.

Ezt követően viszont a spanyol mindenkit meglepett azzal, hogy toalettszünetet kért és kapott. A kényszerpihenő azonban Nadalt zavarta meg, Fish ugyanis rögtön visszabrékelt, majd egyenlített is.

Miközben a lelátón mindenki azt találgatta, hogy döntő szettben két kiváló gém után, 2:0-s vezetésnél miért kellett kimennie Nadalnak – van-e esetleg valamilyen komolyabb problémája –, Fish fordítani is tudott a láthatóan leblokkoló korábbi világelsővel szemben.

A fordulatokban eddig is bővelkedő mérkőzés azonban ezzel még korántsem dőlt el, ugyanis egy fogadóként semmire megnyert Nadal-gémmel folytatódott. Ezután, 3:3-nál Fishnek is volt bréklabdja, de nem tudta kihasználni. 4:4-nél és 40:30-nál Nadal kettőshibát vétett, ám végül mégis behúzta azt az adogatójátékot, így Fish a meccsben maradásért szerválhatott, méghozzá sikerrel, pedig Nadalnak két meccslabdája is volt.

A maratoni meccset végül rövidítés döntötte el: Nadal minibrékkel nyitott, és bár három pontot még engedélyezett Fishnek, végül 2 óra 53 perc alatt megnyerte a mérkőzést.

TENISZ, ATP-VB, LONDON
EGYES
B-CSOPORT
Nadal (spanyol, 2.)–Fish (amerikai, 8.) 6:2, 3:6, 7:6
Korábban: Federer (svájci, 4.)–Tsonga (francia, 6.) 6:2, 2:6, 6:4
PÁROS
Fyrstenberg, Matkowski (lengyel, 8.)–Llodra, Zimonjics (francia, szerb, 2.) 6:4, 5:7, 11:9
Korábban: Nestor, Mirnij (kanadai, fehérorosz, 3.)– Bopanna, Kuresi (indiai, pakisztáni, 5.) 7:6, 4:6, 11:9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik