KLEIN RON 2020.07.27 22:35 Frissítve: 2020.07.28 15:16

Még van visszaút – Klein Ron jegyzete

 

A Magyar Teniszszövetség egyhangúlag megválasztott új elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a pozíciót nem személyes indíttatásból vállalta el, hanem a sportág résztvevőinek felkérésére, és mert segíteni szeretne. Hozzátette, a teniszszövetség olyan mélyponton van, amilyet a sportág nem érdemel meg, a széthúzás volt jellemző, és ezen sürgősen változtatni kell. Mindez betűről betűre igaz lehetne Lázár Jánosra, a szervezet hétfői tisztújító közgyűlésén megválasztott új vezetőjére, ám valójában 2011 januárjából idéztem, amikor Szűcs Lajos vállalta el azt a tisztséget, amelyért az MTSZ sanyarú helyzete miatt finoman szólva sem volt tülekedés.

 
Lázár János elnyerte a közgyűlés bizalmát

Kilenc és fél évvel később egy másik harcedzett politikus került a szövetség élére, mert az elmúlt 22 hónapban a magyar teniszben nem a pályán ütötték a legkeményebbeket, a személyeskedő viták, a súlyos konfliktusok, az anyagi csőd mély gödörbe lökte az MTSZ-t. Úgy tűnik, a változás igényét sokan a nyaralás mögé sorolták, hiszen csak a tagság fele volt ott a közgyűlésen – érthetetlen a többiek érdektelensége annak tükrében, hogy most tényleg a sportág hazai sorsa, a következő évek lehetőségei és anyagi biztonsága volt a tét.

Szűcs exelnök sem jött el a közgyűlésre, levélben búcsúzott, amelyben hosszasan sorolta az elért eredményeket: növekvő költségvetés, több pénz az utánpótlásra, a Nemzeti Edzésközpont felépítése, rangos versenyek Magyarországra hozatala, nagyszerű eredmények a profik és a fiatalok mezőnyében. Hogy miért kellett elismerés nélkül, a „hátsó ajtón” távoznia, annak kifejtésére egy külön lapszám sem lenne elegendő, de kijelenthető: hibázott – ám nem csak ő. Szórványos taps jelezte, hogy a szavazók egy része nem feketén vagy fehéren látja a történteket.

Szűcs Lajoshoz hasonlóan Lázár Jánost sem a hatalom érdekli, sőt, nincsenek is hosszú távú sportvezetői ambíciói. A korábbi kancelláriaminiszterrel sokat nyerhet a magyar teniszsport, de most a tagságon a sor, hogy bizonyítsa, képes a rendezett és kompromisszumkész közös munkára. Ha tíz éven belül két békét hirdető és jelentős állami támogatást hozó elnök sem felel meg a közgyűlésnek, ha ismét a hangos viták kerülnek előtérbe, akkor nem lesz többé visszaút a morális és anyagi csődből.
Igaz, a tagság felét talán még ez sem zavarná a nyári hónapokban.

2020.09.14 19:37:15

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Hogyan reagált volna 23 ezer szurkoló?

2020.09.13 20:01:29

Tenisz H. Á.

A 27 éves osztrák lett az idei US Open bajnoka, ő lett hazája második GS-tornagyőztese.

2020.09.12 15:18:33

Tenisz BACSKAI JÁNOS

A fehérorosz Azarenka sokkal jobban kezdett, de váratlanul hullámvölgybe került, és nem is kecmergett ki belőle.

2020.09.08 22:15:09

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Ha tetszik, ha nem, a világ legjobbjának a »fizetésében« az ilyenek is benne vannak. Djokovics erről megfeledkezett, ami még akkor is igaz, ha bűnlajstromának utolsó pontján lehet vitatkozni.

2020.09.05 19:09:03

Tenisz H. Á.

Frances Tiafoe 104 perc alatt három sima szettben könnyedén legyőzte Fucsovics Mártont.