Hullámzó teljesítménnyel nyert Djokovics

Vágólapra másolva!
2009.11.24. 01:01
Címkék
A Londonban zajló ATP-világbajnokságon a harmadik helyen kiemelt szerb Novak Djokovics elveszette ugyan az első játszmát a hatodikként rangsorolt orosz Nyikolaj Davigyenko ellen, de utána felkelt a padlóról: egyenlített, majd fordított, így győzelemmel mutatkozott be a tornán.

 

Novak Djokovics győzelemmel mutatkozott be Londonban (Fotó: Reuters)
Novak Djokovics győzelemmel mutatkozott be Londonban (Fotó: Reuters)

 

Hihetetlen lendülettel vetette bele magát a mérkőzésbe Djokovics, mintha az első játszma első adogatójátékában rögtön meg akarta, és meg is tudta volna nyerni az egész találkozót. Ebből aztán 1:0-s előny lett, nem több. A második játékban nagyot küzdöttek a felek, de Davigyenko ki tudott egyenlíteni. A folytatásban mindketten hozták saját adogatójátékukat, majd az egyre kapkodóbbá váló szerb elkezdett biztosnak látszó labdákat rontani – ettől persze még idegesebb lett, játéka így még jobban szétesett –, ezt a biztosra játszó, rutinos orosz jól kihasználta, és két brékkel 6:3-ra megnyerte az első játszmát.

Miután Davigyenko nyerte a második szett első gémjét, félő volt: a lendületbe jött orosz elgázolja a jobb sorsra érdemes, de pocsék napot kifogó Djokovicsot. A szerb azonban felállt arról a padlóról, ahová önmagát küldte, és 4:4-ig tartotta a lépést ellenfelével: mindig egyenlített. Utána azonban elvette ellenfele adogatását, majd behúzta a sajátját, így ledolgozta szetthátrányát.

Ekkor már a szerb végképp megtalálta saját játékát, lenyugodott, letisztult, és egyszerűen felőrölte a sablonos oroszt. A harmadik szett Djokovics brékjével indult, majd hozta a sajátját: zsinórban öt játékot csinált a szerb. Ki az, aki innen megállítja? Csak kevesen. Davigyenkóban azonban maradt még erő, támadóbb szellemű taktikára váltott, ez arra volt elég, hogy 3:2 után elképesztően nehezen adja meg magát. De végül csak megadta... Igaz, közben a mérkőzés legjobb, egyben a legizgalmasabb adogatójátékét láthatták a nézők.

Djokovics 5:4 után a mérkőzésért adogathatott, de Davigyenko nem engedte végkifejlethez ellenfelét és a mérkőzést: újra brékelt, a mérkőzésen harmadszor. Hogy utána semmire veszítse el a saját adogatását. A szerb újfent a győzelemért adogathatott. És ezt már nem szúrta el: 2:46 órás csatában nyert Djokovics és győzelemmel kezdte a vb-t.

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (fedett, kemény pálya) 
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Novak Djokovics (szerb, 3.)–Nyikolaj Davigyenko (orosz, 6.) 3:6, 6:4, 7:5
Korábban játszották:
Robin Söderling (svéd, 8.)–Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:4, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik