Hatalmas bravúr, Fucsovics legyőzte a Federer-verő lettet!

Vágólapra másolva!
2012.04.06. 20:34
null
Fucsovics hatalmasat küzdött, és előnyhöz juttatta Magyarországot (Fotó: Pozsonyi Zita)
Címkék
Életében először győzött le a top 100-ba tartozó teniszezőt Fucsovics Márton (544 . a világranglistán), aki a Nyíregyházán megrendezésre kerülő Magyarország–Lettország Davis-kupa-mérkőzésen öt szettben verte meg Ernests Gulbist.

A húszéves magyar majd' négy és fél óra alatt 6:7, 6:3, 6:4, 4:6, 6:3-ra verte meg a korábban Roger Federert is legyőző Gulbist (80.), így 1:0-s vezetéshez juttatta a magyar válogatottat az euro-afrikai zóna II. csoportjának második fordulós meccsén.

1. SZETT

A gyors pálya és Ernests Gulbis valamint Fucsovics Márton bivalyerős szerváinak ismeretében nem meglepő, hogy a meccs elején az egy-két ütéses labdamenetek domináltak.

Mindenki különösebb gond nélkül hozta az adogatását, a világranglista 80. helyén álló lett pedig szembesülhetett vele, hogy nem lesz olyan egyszerű dolga, mint amit a magyar alacsony rangsorban elfoglalt helye (544.) alapján gondolt.

Az első izgalmak 5:4-es Fucsovics vezetésnél történtek, a magyar játékos ugyanis három szettlabdához jutott ellenfele adogatásánál, amelyeket azonban a lett magabiztosan, három kétszáz kilométer per órás szervával hárított. Fucsovics nem foglalkozott sokáig az elszalasztott eséllyel és simán eljutott a rövidítésig, amelyben 7–6-nál újra egy lépésre került a játszma megnyerésétől. A lehetőség azonban egy hibával elúszott, Gulbis pedig nem kegyelmezett, 9–7-re fordított és megnyerte az első szettet.

2. SZETT

A továbbiakban is az adogatók domináltak, összesen 20 gémet kellett várni az első brékre. Fucsovics kihasználta, hogy Ernests Gulbis egy-két renitens szurkolóval foglalkozott többet mint a játékkal, és elvette a lett adogatását, majd a következő két gémet is megnyerte, így óriási meglepetésre 6:3-mal egyenlített. Jellemző, hogy Gulbis az első szettlabdánál az adogatóudvar közelét sem találta el, és kettős hibával veszítette el a játszmát.

A KAPITÁNY ÁLMÁBAN SEM GONDOLTA VOLNA

„A párosok összeállítása még kérdéses számomra is. Nem tudom, hogy Fucsovics Marcit nem fárasztom-e le azzal, ha szombaton is játszatom. Még éjszaka eldöntjük a szakmai stábbal.

 

Álmomban sem gondoltam volna, hogy az első nap után 2:0-ra vezetünk majd. A párharc előtt egyértelműen a letteket láttam esélyesnek, mert magasabb, erősebb embereik vannak. Aztán idejöttek, láttam őket edzeni, és rájöttem, hogy a mi srácaink ügyesebbek.

 

Megint bizonyították, hogyha kicsit jobban koncentrálnak, és egész versenyszezonban gondolkodnak, akkor a világranglista legjobb kétszáz játékosa között a helyük" – mondta Hornok Miklós szövetségi kapitány.

3. SZETT

Úgy tűnt, hogy a szett utáni szünetet frissítő mosdólátogatásra és átöltözésre felhasználó Gulbis tényleg újjászületetett, a harmadik felvonás elején többször is megszorongatta Fucsovicsot, de miután továbbra sem jutott brékig, újra dühbe gurult, és egyre gyakrabban hivatkozott a pálya minőségére egy-egy elveszített labdamenet után. A döntnököt azonban hidegen hagyta a lett cirkusza, és ami még fontosabb, Fucsovicsot is. A 19 éves fiatalember ezúttal nem hibázott, amikor 5:4-nél szettlabdához jutott, így kettő óra és 50 perc játék után egy lépésre került élete legnagyobb sikerétől.

4. SZETT

Ami Fucsovics első tizenkilenc adogatójátékában nem sikerült Gulbisnak, az a huszadikban igen. A negyedik játszmában 4:4-nél megtörte a jeget, és Fucsovics kettős hibájával brékelőnybe került, amelyet már nem engedett ki a kezéből. 6:4-gyel egyenlített, így lélektani előnybe került a döntő játszma előtt.

5. SZETT

Fucsovics Mártont ezúttal azonban nem lehetett kizökkenteni angyali nyugalmából. A magyar játékos nem foglalkozott a hibájával sem, és a játszma elején pályahiba miatt beiktatott kényszerszünet sem. Ment tovább, ami meg is hozta a gyümölcsét. 2:1-nél bréklabdához jutott, és addig futtatta Gulbist egyik sarokból a másikba, amíg a lett nem hibázott. Az újabb elveszített adogatás miatt már elszakadt a cérna a lettnél, összetörte az ütőjét, a dühében elhajított labdával eltalálta a mérkőzés döntnökét, így begyűjtött egy figyelmeztetést is, ami viszont már nem osztott, nem szorzott a végeredmény szempontjából. Fucsovics ugyanis az addig látott higgadtsággal szervált a továbbiakban is, csak akkor remegett meg kicsit a keze, amikor meccslabdához jutott. Hatszor nem is tudott élni a lehetőséggel, hetedszerre azonban egy ásszal lezárta a mérkőzést.

„A végén azért eszembe jutott, hogy ki áll a háló másik oldalán. A hetediknél aztán már szerencsére sikerült lezárni egy ásszal – magyarázta Fucsovics, aki ettől eltekintve is elégedett lehetett a szerváival. – Végig koncentráltam, a második szerváim nagyon jól bejöttek, ő pedig szerencsére sok könnyű labdát hibázott el."

DAVIS-KUPA, EURO-AFRIKAI ZÓNA, II. CSOPORT
2. FORDULÓ, NYÍREGYHÁZA
Részeredmény: Magyarország–Lettország 2:0
Fucsovics Márton–Gulbis 6:7, 6:3, 6:4, 4:6, 6:3
Kellner Ádám–Deniss Pavlovs 6:3, 6:7, 6:2, 6:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik