Ha szidni akarod Szávayt, előtte gondolj ezekre az emberekre!

Vágólapra másolva!
2009.08.20. 12:38
null
Nancy Loeffler-Caro két győzelemig jutott pályafutása alatt
Címkék
Miközben mindenki Roger Federer rekordot jelentő tizenötödik Grand Slam-győzelmére várt, a teniszvilág egy másik megdönthetetlennek hitt, bár valamivel ritkábban emlegetett rekordját is szépen ostromolták és ostromolják azóta is. A Sportlegek-sorozat mostani összeállításában a legrosszabb teniszezőnőket gyűjtöttük össze. Ezek a hölgyek léteznek, versenyeken indulnak, és egészen korrekt világranglista-helyezéseket is összeszedtek – csak meccset nem nagyon nyert egyikük sem.

Bár nagyon nehéz ilyesmiről pontos kimutatást találni, de bizonyos Stefanie Hershfield valószínűleg óriásit pezsgőzhetett nemrég. Két héttel ezelőttig ugyanis, ha minden igaz, második volt az egyhuzamban elszenvedett legtöbb vereséget tekintve a profi teniszezőknél, beleszámítva a selejtezős és főtáblás meccseket is. De csak két héttel ezelőttig.

 

STEFANIE HERSHFIELD (Egyesült Államok)

Pályafutás: 1999–2003
Győzelem/vereség:
2/86
Legjobb ranglistahelyezés:
813.
Regisztrált pénzdíj:
4920 dollár
Bicikliszámláló:
30

2001 januárja és 2003 júniusa között egymás után 51 alkalommal verték el mindenhol, ahol csak elindult, az ötezer dolláros future-versenyektől a hetvenötezres challengertornákig, méghozzá általában iszonyatosan: ha egy játékot nyert, már egészen boldog lehetett, a 6:3-ra elvesztett szettekről pedig bizonyosan hetekig mesélt mindenkinek. Az 51 kudarcból 19-szer konkrétan simán lebiciklizték, 0:6, 0:6-tal küldték haza szegényt.

De hát Isten nem ver bottal: Hershfield élete első felnőtt profi mérkőzését éppenséggel 6:0, 6:0-ra nyerte meg – talán ha akkor nem ver agyon egy mexikói kislányt (aki utána nem is indult többet a felnőtteknél), neki sem kellett volna kiállnia ezeket a kínokat. Utána már csak egy meccset tudott nyerni, és 23 évesen le is rakta az ütőt...

 

ANNE PRISKA SCHÄFER (Németország)

Pályafutás: 2002
Győzelem/vereség:
2/62
Legjobb ranglistahelyezés:
724.
Regisztrált pénzdíj:
10 730 dollár
Bicikliszámláló:
18

Hershfield szerencséjére érkezett bizonyos Anne Priska Schäfer, és megelőzte e gyönyörű ranglistán: a 25 esztendős német hölgyemény 52 mérkőzés óta nem talált olyan ellenfelet, akivel szemben volna esélye. Legutóbb három éve nyert egyáltalán szettet, mérkőzést pedig konkrétan 2005 októberében – azóta semmi.

Ám Schäfer ettől még sokkal jobb játékos, mint Hershfield, ezt szögezzük le gyorsan. Egyrészt az ő csodálatos sorozatában csak 16 darab 0:6, 0:6 található, másrészt keményebb versenyeken próbálkozik – azaz keményebb falaknak fut neki fejjel, teljes erőből. Ő ugyanis a tízezer dolláros törpetornák mellett egészen tisztességes WTA-versenyek selejtezőjébe is kért és kapott szabadkártyát (ez egyébként sokszor egyszerű pénzkérdés).

Ennél több pedig nem kell: három selejtezős zakó már sima világranglista-helyezést ér (valahol a hét-nyolcszázadik pozíció környékén), aki pedig egyszer már fent van a rangsorban, az simán odaérhet a többi WTA-viadal kvalijába is: a kisebb (azaz nem milliós) tornákon a selejtezőt effektíve az arra járókkal töltik fel, akiknek csak a 150 dolláros nevezési díjat kell beadniuk.

Így aztán Schäfer stabilan őrzi ezer környéki ranglistahelyezését, és kitartóan próbálkozik tovább. A mozgása önmagáért beszél, és úgy teniszezik, ahogy más edz: örül, ha visszateszi a labdákat.


 

Aki pedig három éve kint volt a Római-parton a budapesti WTA-verseny selejtezőjében, láthatta is munka közben a zseniális hölgyet, akit 6:0, 6:1-re vert meg a mi Borsányi Csillánk.

A taglalt két klasszis mellett azonban még számos csodálatos egyéniséget köszönthetünk a legrosszabb teniszezők között – a teljesség igénye nélkül mutatunk be néhányat, a végére hagyva a világcsúcstartót. Merthogy Anne Priska Schäfernél bőven van rosszabb: a német lánynak össze kell szednie magát, ha a vereségrekordot is meg akarja dönteni.

 

BRIE WHITEHEAD (Egyesült Államok)

Pályafutás: 2006–

Győzelem/vereség: 4/57                                                                                                                                            Legjobb ranglistahelyezés: 656.
Regisztrált pénzdíj: 8729 dollár
Bicikliszámláló:
26

Ő talán a legnépszerűbb a homálylányok közül. A húszéves amerikainak egész kis rajongótábora alakult ki az interneten, miután egészen csinos, amerikai, és saját, kimondottan igényes myspace-honlapja szerint biszexuális, míg a pályán általában verik, mint a répát, viszont évente nyer egy meccset.

Whitehead két 0:6, 0:6-tal kezdte a pályafutását, és azóta is stabilan gyűjti a 6:0-s és 6:1-es szetteket. Nagyjából hobbiból teniszezik: a lakhelye Orange County, azaz a Narancsvidék, és aki látta a tévésorozatot, innentől mindent ért.

Brie családja kőgazdag, utazgatnak (általában az anyukájával), szabadkártyát vásárolnak, Brie ütöget egy jót, majd kiesik. Utazásaik során ők is jártak kis hazánkban: Brie két éve kapott ki 6:0, 6:0-ra a Rómain. Figyeljük meg, hogy a képen hogyan teremt versenyt a két nagy sportszergyártó között, így csikarva ki egy még jobb ajánlatot.

Szegényre nehéz napok járnak egyébként, a kedvenc zenésze ugyanis Michael Jackson volt.

 

NANCY LOEFFLER-CARO (Kanada)

Pályafutás: 1999–2005
Győzelem/vereség:
2/63
Legjobb ranglistahelyezés:
704.
Regisztrált pénzdíj:
6708 dollár
Bicikliszámláló:
45

De azt ne higgyük, hogy a céltalan teniszezés és sorozatos zacskózás csak az elkényeztetett tinilányok kiváltsága. A kanadai Nancy Loeffler-Caro például 38 évesen nézett körül a profi tenisz izgalmas világában, és élete kilencedik meccsén végre sikerült játékot nyernie, ami annyira feldobta, hogy még öt esztendeig járt versenyekre, és csak 44 évesen tette le az ütőt.

Persze neki is van úgymond magyar vonatkozása: a mi Trunkos Juditunk egy amerikai versenyen 6:0, 6:1-re verte meg.

Jelenleg teniszklubot vezet Kanadában, felnőttbajnokságokat szervez – és a háztömb körül nyilván nincs ellenfele. De ez már csak a másodállása: Nancy Loeffler-Caro ugyanis hétéves kora óta zongorázik, ráadásul a tanárai sorát Liszt Ferencig tudja visszavezetni. (Azaz Liszt tanított olyat, aki tanított olyat, aki tanított olyat, aki tanította Nancy édesapját, aki Nancyt tanította – sajnos nem teniszezni.)

Emellett gitározik, szaxofonozik, hegedül, énekel, és zeneszerzőként is megállja a helyét, lemeze is jelent már meg. És írt egy meseszép altatódalt a papagájához, Jake-hez. De tényleg. Meghallgatható ide kattintva, mert különben nem hiszi el senki, hogy nem én találom ki. 

 

DEWONDER DAVIS (Egyesült Államok)

Pályafutás: ?
Győzelem/vereség:
2/legalább 123
Legjobb ranglistahelyezés:
968.
Regisztrált pénzdíj:
3630 dollár
Bicikliszámláló:
legalább 50

Dewonder Davis pályafutását nehéz követni, az interneten ugyanis csak 1996 óta szerepelnek a pontos meccsenkénti adatok az egyes teniszezőkről.

Szerencsére Dewonder kisasszony az azóta eltelt 13 évben is szorgosan teniszezett, pedig január 27-én már az ötvenedik életévét is betöltötte, azaz, ahogy mondani szokás, ha kicsit jobban sikerült volna az első randija, akár a saját unokájával is vidáman találkozhatna egy-egy future-versenyen. Ő azonban fáradhatatlanul járja Amerikát, mellesleg pedig profi teniszedző. (Ne felejtsük, mesés statisztikái viszont nem teljesek...)

 

KAREN FODERA (Egyesült Államok)

Pályafutás: 1997–2001
Győzelem/vereség:
0/23
Legjobb ranglistahelyezés:
820.
Regisztrált pénzdíj:
1750 dollár
Bicikliszámláló:
13

Karen Fodera is későn érő típus, de bő négyéves pályafutása során (30 és 34 esztendős kora között) egyszer sem nyert meccset (23 vereséget számlál), még Nancy Loeffler-Carótól is kikapott, így aztán a kolleginákhoz képest egészen hamar feladta a próbálkozást. Viszont remek érzékkel választott párospartnert: 2000-ben hét párosmeccsen próbálkozott előbb Loeffler-Caro, majd Dewonder Davis oldalán, akikkel persze játékot sem nyert. Viszont innen látszik, milyen összefonódások vannak a középkorú asszonytenisz világában...


 

AMY DILLINGHAM (Egyesült Államok)

Pályafutás: ?
Győzelem/vereség:
5/legalább 140
Legjobb ranglistahelyezés:
790.
Regisztrált pénzdíj:
8999 dollár
Bicikliszámláló:
legalább 70

Amy Dillinghamről azt tudni, hogy egyrészt nemrég múlt negyven, másrészt csak tizenhét éves korában kezdett el teniszezni – ehhez képest sokra vitte. Mostanra látszik igazán beérni, élete legjobb világranglista-helyezését 2007-ben könyvelhette el.

Az ő eredményeit is csak 1996-tól számolják sajnos, viszont ezalatt is annyi 6:0, 6:0-s vereséget szedett össze, mint kevesen a történelemben. Érdekesség, hogy két kézzel üt tenyerest és fonákot, illetve hogy edzője helyére „Bubba Swingem", azaz szabad fordításban „Suhints Öcsi" van beírva a hivatalos oldalán.

Másrészt pedig ő a világcsúcstartó: Egyhuzamban nyolcvanszor tudott kikapni 2002 januárja és 2008 májusa között, mígnem az igencsak beszédes nevű Charity Jones jótékonysági akciójaképpen végre nyert egy nyomorult meccset. Aztán viszont megint semmi, immáron 16 mérkőzés óta.

De ne vegyük el Miss Dillinghamtől, hogy volt egy jó éve is. 2001 és 2002 januárja között négy mérkőzést is megnyert. Hogy kik ellen: nos, Dewonder Davis, Karen Fodera és Nancy Loeffler-Caro is ott volt a listán. Említettük már az összefonódásokat a középkorú asszonyteniszben?

És Amy Dillingham folytatja könyörtelenül, akárcsak Dewonder, Brie, Schäfer és a többiek. Ne feledje: bármikor, bármelyik teniszpályán összefuthat velük ön is!

SPORTLEG-SOROZAT AZ NSO-N, TEKINTSE MEG A KORÁBBI RÉSZEKET!

BÁLINT MÁTYÁS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik