Federer Tsonga ellen vívja 100. döntőjét

Vágólapra másolva!
2011.11.26. 16:56
null
Roger Federer magabiztosan masírozott be a fináléba (Fotó: Action Images)
Címkék
A világranglista-4. svájci Roger Federer 7:5, 6:3-ra legyőzte a spanyol David Ferrert a férfi teniszezők londoni ATP-világbajnokságának elődöntőjében. A címvédő pályafutása során 12. alkalommal győzte le spanyol ellenfelét, és sorozatban ez volt a 16. győzelme. Federer pályafutása 100. (!) ATP-fináléjára készül, amelyben a csoportkörben egyszer már megvert Jo-Wilfried Tsonga lesz az ellenfele.

 

FEDERER–FERRER

A csoportkörbeli remeklés ellenére egyértelműen Roger Federer számított az összecsapás esélyesének, hiszen korábbi tizenegy, Ferrer elleni mérkőzésén egyszer sem kapott ki, sőt mindössze négy játszmát veszített. Ráadásul a svájci 15 meccset számláló győzelmi szériánál tartott, így ő sem panaszkodhatott a formájára.

Az esélyek ellenére izgalmasan alakult a találkozó eleje, Ferrer nagyon koncentráltan kezdett, 1:1 többször is megszorította ellenfelét, ám a játszma második felében egyre simább játékok következtek, úgy tűnt, csak a tie-break dönt majd a szett sorsáról, ám 5:5-nél Federer sokadszorra bizonyította, miért különbözik ő még a mentálisan kiváló topjátékosoktól is.

Ferrer hiába mutatott be remek ütéseket, és próbálkozott meglepő húzásokkal – szokásával ellentétben olykor-olykor így a hálónál is feltűnt –, Federer, amikor a legjobban kellett, kihasználta megingását, brékelt, majd a következő gémben behúzta a játszmát is. 7:5

A játszma elveszítése megingathatta Ferrert, a második szett is rögvest brékkel kezdődött, így a szettben végig Federer vezetett, mivel a spanyol gyakorlatilag képtelen volt pontot nyerni a címvédő adogatásánál.

5:3-nál Ferrer ismét bajba került, ráadásul a háló is Federert segítette, aki azonban kiütötte az első mérkőzéslabdáját, a másodiknál viszont már nem hibázott: Federer–Ferrer 7:5, 6:3.

Győzelmével Federer beérte Stefan Edberget az Open-éra történetében, így jelenleg mindketten 806 sikernél tartanak. A svájci holnap játssza pályafutása 100. (!) ATP-fináléját, ellenfele Tomás Berdych vagy Jo-Wilfried Tsonga lesz.

TSONGA–BERDYCH

Két 26 éves teniszező vívta a második elődöntőt: Tomás Berdych és Jo-Wilfried Tsonga egyaránt egy jónak mondható szezon végén kívánta feltenni a koronát ez évi teljesítményére. A két, idén nagyon hasonló mérleggel rendelkező játékos (51/21 a cseh neve mellett, 52/22 a túloldalon) eddig mindössze egyszer csapott össze korábban, akkor cseh örülhetett.

Az első játszmában a hatodik játékig „menetrendszerűen” folyt a találkozó, hiszen mindenki hozta a saját adogatását, majd 4:2-nél először Tsonga jutott brékelőnybe, holott egy játékkal korábban riválisának is megvolt erre az esélye. Érezhető volt, hogy akár ez az egy megingás eldöntheti a szett sorsát, s így is lett: nem sokkal később már 6:3-as állásnál pihenhettek meg a felek.

A második játszma közepén úgy tűnt, hogy hasonlóképp alakulhat a szett sorsa, mint az elsőé, 3:3-as állásnál Berdych kettős hibával veszítette el az adogatását, ám ezt követően sikerült rögtön „visszabrékelnie”, így fej-fej mellett folytatódott a kiélezett csata – egészen 5:5-ig…

Ekkor Tsonga ismét elvette Berdych adogatását, így szerválhatott a mérkőzésért, s közte két ásszal be is fejezte a mérkőzést. A francia teniszező vasárnap ismét megpróbálhatja elkapni Federert – az esélytelenek nyugalmával.

TENISZ, ATP-VB (LONDON)
ELŐDÖNTŐ
Tsonga (francia, 6.)–Berdych (cseh, 7.) 6:3, 7:5
Federer (svájci, 4.)–Ferrer (spanyol, 5.) 7:5, 6:3
PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Maksz Mirnyij, Daniel Nestor (fehérorosz, kanadai, 3.)–Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.) 7:6, 6:4
Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski (lengyel)–Makesh Bhupathi, Leander Paes (indiai, 4.) 6:4, 4:6, 10–6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik