Federer kétszer táncolt vissza a szakadék széléről, és nyert

Vágólapra másolva!
2010.06.21. 17:32
Óriási küzdelem árán jutott be a 2. fordulóba a wimbledoni nemzetközi tenisztornán Roger Federer: az 1. kiemelt, címvédő svájci kétjátszmás hátrányt ledolgozva győzte le a kolumbiai Alejandro Fallát, aki pedig még a meccsért is szerválhatott... Federer végül 5:7, 4:6, 6:4, 7:6, 6:0-ra győzött.

Egy dolgot alighanem kevesen vártak Wimbledonban: azt, hogy Roger Federer 1. fordulós mérkőzésén Alejandro Falla ellen az eredményjelző 1 óra 42 perc játék után 7:5, 6:4, 4:3-as kolumbiai vezetést mutat...

Falla élete nagy lehetőségét hagyta kihasználatlanul (Fotó: Reuters)
Falla élete nagy lehetőségét hagyta kihasználatlanul (Fotó: Reuters)

Hogy miként jutott ide az első kiemelt? Nos, az első játszmában 5:5-ig minden ment a füves pályán megszokott rend szerint, senki sem vesztette el az adogatását. Ekkor azonban Federer igen, Falla két lehetőségéből egyet kihasznált, és 6:5-nél lépéselőnybe került. Az első kiemelt megnyerte Falla adogatójátékánál az első két pontot, de innen a kolumbiai jött, látott és győzött is – legalábbis a szettet behúzta 7:5-re.

A második játszmában 3:3-nál jött az adogatás-elnyerés, a hetedik gémben Falla egy remek elütéssel nyitott, és – kihasználva Federer hibáit – 4:3-as előnyt kovácsolt. Annak ellenére, hogy egyenlő is volt, ezután hozta szerváját, hagyta a svájcinak a kilencedik gémet, a tizediket pedig – bréklabdát hárítva! – hozta, így már 2–0-ra vezetett.

Federer helyzete igazán harmadik szett 4:4-nél vált kritikussá: Falla simán eljutott 0:40-ig, három bréklabdája volt. Federer visszahozott egyet, majd egy szép elütéssel mentette a másodikat is (pedig második szervája volt), a harmadiknál pedig hiába irányított a kolumbiai, és jött fel jó pozícióba a hálóhoz, rosszul röptézett.

A három elszalasztott lehetőség után jött a negyedik is, de Federer egy gyilkos szerva után rövidre zárta a pontot, így ezt a bréklabdát is hárította. Négy bréklehetőség után a svájci nem akart egy ötödiket is adni, látványos hálócsata után előnyt szerzett, és egy ásszal lezárta a gémet – a gödör már megvolt, csak a földet nem hányták rá Federerre...

Falla nem élt az esélyeivel, és bűnhődött: Federer ugyan játszmalabdát rontott, de végül egy halálpontos tenyeressel elnyerte a kolumbiai szerváját, 6:4-re megnyerve a játszmát. A dél-amerikai teniszező meg gondolkodhatott azon, hogy mennyire közel volt élete (talán) legnagyobb győzelméhez. Federer a meccs előtt még abban reménykedett, hogy elkap valamennyit a svájciak vb-meccséből, hát közel állt hozzá, de nem úgy, ahogy szerette volna...

EGY KIS STATISZTIKA

Ez volt mindössze a második alkalom, hogy Roger Federer ötszettes mérkőzésre kényszerült a wimbledoni torna 1. fordulójában – 1999-ben kikapott Jirí Nováktól az első körben. Grand Slam-tornán harmadszor kellett az első fordulóban ötjátszmás meccset megvívnia a svájci klasszisnak.

 

Eddig először és utoljára 2003-ban búcsúzott a wimbledoni férfi egyes címvédője az 1. fordulóban, akkor Lleyton Hewitt szégyenkezhetett.

Alighanem sokan arra számítottak, hogy Fallát megviseli az elbukott harmadik játszma, ehhez képest a kolumbiai egyből brékelt. Federer egy kettős hibával nyitotta adogatását, röptét is hibázott, ez pedig túl sok volt. Falla hozta az adogatását, innen már „csak" végig kellett volna érnie. 4:3-ig minden terv szerint is ment.

Ekkor azonban Falla 0:30-cal nyitott, majd Federer türelmes játékkal bréklabdához jutott. Falla ezt egy jó szervával hárította, majd hozta az adogatását, és a svájci megint a szakadék szélére került. Falla 5:4-nél szervált a mérkőzésért, és nem volt könnyű dolga: 15:30-nál második adogatást kellett ütnie... Ezt a labdamenetet remek játék végén Federer nyerte meg, így két bréklabdához jutott. Az elsőnél Falla ászt ütött, a másodiknál viszont tehetetlen volt egy gyilkos Federer-kereszt után – a svájci megint a legfontosabb pillanatban mentette magát.

Federer nem ingott meg, hozta a szerváját, így Fallának 6:5-nél a rövidítés kiharcolásáért kellett adogatnia. Megizzadt, 30:30-nál bravúros tenyeressel szerzett előnyt, aztán egy hálóba küldött ütésnek köszönhetően egyenlített is.

A rövidítés Federer szája íze szerint kezdődött (4–1-re elment a helvét), Falla meg egy pocsék ütéssel tovább rontotta saját helyzetét. Innen nem volt kímélet: az első kiemelt könnyedén nyerte meg a tie-breaket, és kiegyenlített a játszmák tekintetében.

Falla nem ingott meg az elbukott harmadik szett után, de megingott most: elvesztette az adogatását, s már a játszma elején hátrányba került. A meccs harmadik óráját Federer újabb brékkel ünnepelte meg, ebből a gödörből pedig nem volt kiút Fallának. A kolumbiai hősiesen küzdött, de kihagyta a lehetőségeit, s „elfogyott" a végére – nullára bukta el a döntő szettet egy olyan meccsen, amelyen bravúrgyőzelmet is arathatott volna. És még Federer is (ha gyorsan zuhanyozott) elkaphatta a svájci–chilei meccs végét... A címvédő a 2. fordulóban a Nicolás Massut búcsúztató szerb Ilja Bozolaccal játszik.

CLIJSTERS NYERT, LJUBICIC BÚCSÚZOTT

Nagyon sima győzelemmel indította 2010-es wimbledoni szereplését Kim Clijsters: a 8. kiemelt belga klasszis 6:0, 6:3-ra győzte le Maria Elena Camerint úgy, hogy bréklabdával sem kellett szembenéznie, ellenfele második szerváinál pedig gyilkos hatékonysággal dolgozott (12/15 pont).

A 11. kiemelt Marion Bartoli Julia Görgest verte meg két játszmában, a kiemeltek közül továbbjutott még Nadja Petrova és Vera Zvonarjova is – nehézség nélkül. Nagyon csúnya kétszettes vereséget szenvedett Patty Schnyder, aki karrierje során immár nyolcadik alkalommal esett ki az első körben.

A férfiaknál egy kiemelttel máris kevesebb van, Ivan Ljubicicet a Wimbledonban először főtáblás lengyel Michal Przysiezny verte meg három játszmában. A német Daniel Brands rövidre szabta Igor Andrejev angliai tartózkodását, Jen-Hszün Lü pedig ajtót mutatott az argentin Horacio Zeballosnak.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ, A DÉLUTÁNI EREDMÉNYEK
Federer (svájci, 1.)–Falla (kolumbiai) 5:7, 4:6, 6:4, 7:6, 6:0
Bozoljac (szerb)–Massú (chilei) 7:6, 3:6, 6:3, 7:6
F. López (spanyol, 22.)–Levine (amerikai) 7:6, 3:6, 6:2, 6:3
Berankis (litván)–Ball (ausztrál) 6:2, 6:0, 3:6, 7:6
Melzer (osztrák, 16.)–Brown (jamaikai) 6:3, 4:6, 6:2, 6:3
Brands (német)–Andrejev (orosz) 7:6, 7:6, 7:5
Monfils (francia, 21.)–L. Mayer (argentin) 6:1, 7:6, 6:2
Fish (amerikai)–Tomic (ausztrál) 6:3, 7:6, 6:2
Lu Jen-hszün (tajvani)–Zeballos (argentin) 7:5, 6:4, 6:3
Przysiezny (lengyel)–Ljubicic (horvát, 17.) 7:5, 7:6, 6:3
FÉRFI EGYES – tekintse meg a főtábla mezőnyét!

 

NŐI EGYES, 1. FORDULÓ
Clijsters (belga, 8.)–Camerin (olasz) 6:0, 6:3
Sprem (horvát)–Mattek (amerikai) 6:3, 6:4
Perry (amerikai)–Jakimova (fehérorosz) 6:2, 4:6, 9:7
Kirilenko (orosz, 27.)–Vögele (svájci) 2:6, 6:4, 7:5
Csan Jung-csan (tajvani)–Schnyder (svájci) 6:0, 6:2
Petrova (orosz, 12.)–Malek (német) 6:4, 6:3
Zvonarjova (orosz, 21.)–Llagostera Vives (spanyol) 6:4, 6:1
Martic (horvát)–Baltacha (brit) 2:6, 7:5, 6:3
Bartoli (francia, 11.)–Görges (német) 6:4, 6:3
Kudrjavceva (orosz)–Arvidsson (svéd) 6:4, 6:1

NŐI EGYES – tekintse meg a főtábla mezőnyét!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik