Federer hatodszor nyerte meg a világbajnokságot

Vágólapra másolva!
2011.11.27. 21:16
null
Federer hatodik vb-címét nyerte Londonban (Fotó: Action Images)
Címkék
A londoni tenisz ATP-világbajnokság döntőjében a címvédő Roger Federer három szettben felülmúlta a francia Jo-Wilfried Tsongát, ezzel megnyerte az év utolsó ATP-versenyét, s hatodik vb-címét is megszerezte. Tornagyőzelmével Federer átveszi a harmadik helyet a világranglistán Andy Murraytől, aki sérülése miatt feladta a viadalt.

 

 

Az előzmények: múlt hét vasárnap a csoportkörben Federer három szettben legyőzte a 26 éves franciát, aki ellenben idén, Wimbledonban két szettes hátrányból fordított a korábbi világelső ellen.

Az első szettben 3–3-ig fej-fej mellett haladtak a felek, amikor Federer behúzta saját adogatását, majd az új labdákkal szerváló Tsonga került gondba. A svájci klasszis három bréklabdához jutott, melyet nem is hagyott kihasználatlanul, így a játszma megnyeréséért adogathatott.

Ez azonban nem ment olyan könnyen Federernek, ugyanis Tsonga remekül tartotta magát, és két szettlabdát is hárított. A harmadiknál azonban már tehetetlen volt a francia, így a svájci teniszező mindössze 35 perc alatt nyerte az első játszmát. Érdekesség, hogy Federer az első szettben kilenc nyerőt ütött, míg ellenfele tizenkettőt.

A második szett első játékát Tsonga egy remekbe szabott ásszal nyerte meg, majd 2–2-nél elbukta adogatását, s később Federer 4–2-es előnybe került. 5–3-nál a francia a játszmában maradásért adogatott, mely sikerült is neki, majd 5–4-nél három bréklabdája volt, s az utolsó értékesítve egyenlített.

A szett végén rövidítésre került a sor, melyben Federer minibrékkel kezdett és magához ragadta a vezetést. 6–5-nél Tsonga meccslabdát hárított, majd felszívta magát, és megnyerte a rövidítést, így jöhetett a döntő szett. A második játszmában Tsonga 18 nyerőt ütött, és a hálónál is remekül teljesített.

A döntő szettben 4–3-nál Tsongának meggyűlt a baja saját adogatásával, Federer egy remek röptével jutott bréklabdához, melyet a francia hárítani tudott. Ezután ismét bréklabdához jutott a svájci, melyet már ki is használt, így a meccsért szerválhatott.

Ez nem okozott gondot a címvédőnek, semmire hozta az utolsó gémet, ezzel megnyerte a tornát, pályafutása során hatodszor, így megdöntötte Ivan Lendl és Pete Sampras rekordját, s a sorozat legeredményesebb teniszezője lett.

A 16-szoros Grand Slam-győztes Federer karrierje 100. döntőjét játszotta, s 70. tornagyőzelmét aratta. Több futballista is a helyszínen tekintette meg a mérkőzést, így például Cristiano Ronaldo, Robert Pires, Andrej Arsavin, Gareth Bale és Chris Smalling.

TENISZ, ATP-VB, LONDON
EGYES, DÖNTŐ
Federer (svájci, 4.)–Tsonga (francia, 6.) 6:3, 6:7, 6:3
PÁROS, DÖNTŐ
Maksz Mirnyij, Daniel Nestor (fehérorosz, kanadai, 3.)–Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski (lengyel) 7:5, 6:3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik