Ez nagyot szólt! Sarapova elveszítette a hangosak csatáját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.26. 19:11
null
Újabb bombameglepetés a wimbledoni füvön: Nadal után Sarapova sem éli meg a második hetet (Fotók: Action Images)
Bombameglepetéssel folytatódott az angol nemzetközi teniszbajnokság női tornája: a harmadik helyen kiemelt Marija Sarapova kétszettes vereséget szenvedett a selejtezőből érkező Michelle Larcher De Britóval szemben. A 20 éves portugál lány 6:3, 6:4-re győzte le orosz ellenfelét.

 

Egy ideig azt hihettük, Ana Ivanovics és Caroline Wozniacki lesz a legnagyobb név, aki elesik a wimbledoni torna harmadik napján (előbbi a kanadai Eugenie Bouchard, míg utóbbi a cseh Petra Cetkovská ellen bukott el), ám a nap meglepetése – ha a rengeteg visszalépést nem számítjuk – még hátravolt.

BABOS PÁROSBAN IS KIESETT
A női párosok első fordulójában a Babos Tímea, Mandy Minella két szettben kikapott a Raluca Olaru, Olga Szavcsuk román, ukrán kettőstől.

Mint ismert, Babos Tímea tegnap egyesben is búcsúzott, miután döntő szettben kikapott a francia Mathilde Johanssontól.

NŐI PÁROS. 1. FORDULÓ
Olaru, Szavcsuk (román, ukrán)–Babos, Minella (magyar, luxemburgi) 6:2, 6:4

Jött ugyan a „leghangosabb” párosítás, ám Marija Sarapova és Michelle Larcher De Brito elsőre nem az izgalom, sokkal inkább a decibelek várhatóan magas foka miatt lógott ki a sorból: a portugál ugyanis egyes felmérések szerint állítólag még az oroszt is képes „túlkiabálni” a pályán. Nos, a hangverseny nem maradt el – biztos csak véletlen, hogy Szeles Mónikához és Sarapovához hasonlóan De Brito is Nick Bollettieri „istállójából” nevelkedett ki –, ám egyéb nem várt fordulatok is lejátszódtak.

Sarapova viszonylag simán elveszítette 6:3-ra az első játszmát, és amikor a második szettben elesett, majd ápolást is kért, már érezni lehetett: nem lesz könnyű útja a harmadik fordulóba. De Brito ekkor ugyanis ismét brékelőnyben volt, és meg is őrizte a játszma végéig, 5:4-nél így a játszmáért szerválhatott.

ENNYIEN MÉG SOHA NEM
LÉPTEK VISSZA EGY NAPON
„Talán néhány játékos elfelejtette, hogy a fű mennyire csúszós a salak után” – viccelődött a korábbi wimbledoni bajnok Richard Krajicek a sok visszalépőről. Ugyanakkor a helyzet egyáltalán nem vicces: szerda estig 10 játékos lépett vissza egyesben sérülésre hivatkozva a tornától.

Steve Darcis például élete nagy csalódásának nevezte, hogy Rafael Nadal kiütése után vállsérülése miatt nem tudott pályára lépni, de a legtöbben lábsérülés miatt léptek vissza, ami nem lehet nem összefüggésbe hozni a csúszós fűvel. A hórihorgas amerikai John Isner például minden idők leghosszabb wimbledoni meccse után immár az egyik legrövidebbel is büszkélkedhet: 1:1 után feladta a francia Adrian Mannarino elleni csatáját.

Isner és Darcis mellett Radek Stepánek, Jo-Wilfried Tsonga, Marin Cilic (párosban Bernard Tomic), a nőknél pedig Viktorija Azarenka, Jaroszlava Svedova is szerdán lépett vissza, ami egy napra vetítve rekord. Egyesben összesen már 10 visszalépő van Wimbledontól, egy tornán a rekord 13 (2008-ból). Grand Slam-tornán amúgy a 2011-es US Opent adták fel a legtöbben, összesen 17-en.

A visszalépéseket nyilvánvalóan megnöveli a játékosok túlterheltsége, ám az elgondolkoztató lehet a szervezők számára, hogy egy rossz lépés következtében megsérült Azarenka felszólította a torna vezetőit: vizsgálják meg, hogy a megszokottnál miért csúszósabb a fű a pályán.

A portugál hihetetlen merészen játszott, rengeteget kockáztatott, ám ekkor azért többször is megremegett a keze, Sarapova négy meccslabdát is hárított, ám kiegyenlíteni nem tudott, az ötödiket pedig kihasználta ellenfele. Összegezve: világszenzáció a kettes pályán, a világranglista-131. 94 perces csatában legyőzte a négyszeres Grand Slam-győztest.

„Csak próbáltam nyugodt maradni – mondta a De Brito a meccs után, aki azért utalt arra, hogy a körülmények talán kedveztek neki. – Annyira jól játszottam, hogy csak arra gondoltam, próbálom ezt a szintet tartani. Nagy küzdő, soha semmit nem ad fel. Sok füvet vágtak le, és nem takarították fel, szóval sok volt a halott fű, így nem volt könnyű. Nehéz ezen a pályán játszani.”

A selejtezőből induló De Brito pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el: 11. GS-szereplése alkalmával először győzött le Top 5-ös játékost, és pályafutása során másodszor éli meg egy GS-tornán a harmadik kört, korábban a 2009-es Roland Garroson jutott idáig.

A férfiaknál a tavaly Wimbledonban döntőt játszó, az olimpián nyerő Andy Murray sima győzelemmel vette a második kört. A skót játékos 6:3, 6:3, 7:5-re győzte le a tajvani Lu Jen-hszünt, és készülhet a Tommy Robredo elleni harmadik fordulós összecsapásra.


A német Dustin Brown négy szettben legyőzte a 2002-es wimbledoni bajnok Lleyton Hewittot. A korábbi világelső az első két szettben egyaránt 5:4-nél bukta el az adogatását, és bár a harmadik játszmában kétszer is sikerrel adogatott a mérkőzésben maradásért, majd a rövidítésben 1–3-ról 7–3-ra fordított, a negyedik felvonásban hamar brékhátrányba került, majd újra elvesztette adogatását, 1:5-ről pedig már nem volt visszaút számára. Brown ellenfele a következő körben a francia Adrian Mannarino lesz, aki ellen 1:1-nél John Isner térdsérülés miatt feladta a mérkőzést.

Tsonga is egyike azoknak, akik feladták a meccsüket
Tsonga is egyike azoknak, akik feladták a meccsüket

A meccset feladók közé beállt Jo-Wilfried Tsonga is: a Roland Garroson az elődöntőig menetelő francia az Ernests Gulbis elleni fellépésen szenvedett térdsérülést, és hátrányba kerülve a negyedik szett előtt kezet nyújtott ellenfelének. A továbbjutó lett ellenfele a harmadik fordulóban az eddig egy játszmát veszítő Fernando Verdasco lesz.

Ott van a következő körben Mihail Juzsnij is, aki ötszettes meccsen győzte le a nagyot küzdő, de végül elbukó kanadai Vasek Pospisilt. Az orosz az elmúlt egy évben rendre a füves borításon hozza a legjobb formáját: tavaly a negyeddöntőig menetelt az All England Clubban, és Roger Federer állította meg, míg nemrégiben fináléba jutott Halléban, és ismét Federer volt a „végzete”. Juzsnij ezúttal is rálépett a címvédő felé vezető útra – az elődöntőben érhet össze a két szál –, a folytatáshoz legközelebb Viktor Troickit kell felülmúlnia.

Elképesztő nap volt a szerda Wimbledonban: Marija Sarapova, Lleyton Hewitt, Jelena Jankovics, Viktorija Azarenka, Ana Ivanovics és Caroline Wozniacki után a Szerhij Sztahovszkijtól kikapó Roger Federer volt a hetedik korábbi világelső, aki búcsúzott a tornától – a svájci vereségéről bővebben itt olvashat!

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (16 100 000 font, fű)
NŐI EGYES, 2. FORDULÓ
– AZ ALSÓ ÁG ÖSSZES EREDMÉNYE

Puig (Puerto Ricó-i)–Soler-Espinosa (spanyol) 6:2, 5:7, 6:4
Birnerová (cseh)–Curenko (ukrán) 6:3, 6:4
Stephens (amerikai, 17.)–Petkovic (német) 7:6, 2:6, 8:6
Cetkovská (cseh)–Wozniacki (dán, 9.) 6:2, 6:2
Bartoli (francia, 15.)–McHale (amerikai) 7:5, 6:4
Giorgi (olasz)–Cirstea (román, 22.) 7:6, 7:6
Knapp (olasz)–Safárová (cseh, 27.) 4:6, 6:4, 6:4
Larcher de Brito (portugál)–Sarapova (orosz, 3.) 6:3, 6:4
Kvitová (cseh, 8.)–Svedova (kazah) Svedova feladta
Makarova (orosz, 25.)–Muguruza (spanyol) 6:2, 6:7, 6:4
Suárez-Navarro (spanyol, 19.)–Lucic (horvát) 1:6, 6:3, 6:3
Bouchard (kanadai)–Ivanovics (szerb, 12.) 6:3, 6:3
Dolonc (szerb)–Jankovics (szerb, 16.) 7:5, 6:2
Flipkens (belga, 20.)–Jovanovszki (szerb) 6:4, 6:4
Cornet (francia, 29.)–Hszie Szu-vej (tajvani) 6:3, 6:2
Pennetta (olasz)–Azarenka (fehérorosz, 2.) Azarenka feladta

FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ – AZ ALSÓ ÁG ÖSSZES EREDMÉNYE
Kubot (lengyel)–Darcis (belga) Darcis feladta
Paire (francia, 25.)–Robert (francia) 6:4, 7:5, 6:4
Mannarino (francia)–Isner (amerikai, 18.) 1:1-nél Isner feladta
Brown (német)–Hewitt (ausztrál) 6:4, 6:4, 6:7, 6:2
Almagro (spanyol, 15.)–Rufin (francia) 7:5, 6:7, 6:3, 6:4
Janowicz (lengyel, 24.)–Stepánek (cseh) 6:2, 5:3-nál Stepánek feladta
J. Melzer (osztrák)–Reister (német) 3:6, 7:6, 7:6, 6:2
Sztahovszkij (ukrán)–Federer (svájci, 3.) 6:7, 7:6, 7:5, 7:6
Gulbis (lett)–Tsonga (francia, 6.) 3:6, 6:3, 6:3-nál Tsonga feladta
Verdasco (spanyol)–Benneteau (francia, 31.) 7:6, 7:6, 6:4
Mónaco (argentin, 22.)–Ram (amerikai) 5:7, 6:2, 6:4, 6:2
De Schepper (francia)–Cilic (horvát, 10.) Cilic feladta
Troicki (szerb)–Kuznyecov (orosz) 6:4, 6:3, 6:4
Juzsnij (orosz, 20.)–Pospisil (kanadai) 6:2, 6:7, 7:6, 3:6, 6:4
Robredo (spanyol, 32.)–Mahut (francia) 7:6, 6:1, 7:6
Murray (brit, 2.)–Lu Jen-hszün (tajvani) 6:3, 6:3, 7:5

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik