Emelt fővel távozhattunk – interjú Köves Gábor kapitánnyal

GYŐRI FERENC (Frankfurt)GYŐRI FERENC (Frankfurt)
Vágólapra másolva!
2019.02.04. 11:55
null
Köves Gábor szerint reális eredmények születtek (Fotó: Koncz György)
Köves Gábor, a magyar Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya azt kapta, amit várt a németek elleni párharctól, miközben úgy gondolja, a férfi teniszválogatottak hagyományos sorozata elveszítette igazi varázsát.

 

– Mivel volt elégedett a két nap alatt?
– Azt kaptam, amit vártam, vagyis hogy a játékosok mindent megtesznek – kezdte Köves Gábor, a Németországban 5:0-s vereséget szenvedő magyar Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya. – Nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, valamennyi mérkőzésen toronymagas favorit volt az ellenfél. Ehhez képest az első meccsen Piros Zsombinak majdnem sikerült az óriási bravúr – egy játszmát el is lopott –, Nagy Peti négy, Borsos Gabi hét gémet nyert Alexander Zverev ellen. Szépen helytálltak. A párosban nagyobb, pontosabb szervák kellenek – talán lassabb borításon több esély lett volna, így reális az eredmény, jobb volt az ellenfél. A srácok a ranglista-helyezésükhöz képest nagyon jól teljesítettek – külön örülök Borsos Zverev elleni teljesítményének –, emelt fővel távozhattunk Frankfurtból. Persze nagy dolog lett volna, ha nyomást helyezünk a németekre az első egyes megnyerésével, de sajnos nem ez történt, és utána nem sok sanszunk volt.

– Mi kell ahhoz, hogy Piros Zsombor legközelebb megnyerjen egy olyan meccset, amilyet pénteken elveszített Philipp Kohlschreiber ellen?
– Fizikailag felkészültebbnek és tapasztaltabbnak kell lennie, és szüksége van egy kis szerencsére is, hogy a kritikus helyzetekben olyan megoldásokat találjon, amelyekkel több esélye lehet. Amikor két pont kellett volna a mérkőzés megnyeréséhez, és második szervát kapott, meg akart húzni egy tenyerest – elég lett volna, ha a pálya közepére üti, de nem tette, így Kohlschreibernek esélye adódott, hogy megfordítsa a második szettet. Hozzá kell tenni, óriási dolog, hogy egy háromszázon kívüli teniszező fel tudta venni a versenyt a ranglista harminckettedik helyezettjével, és nem azért, mert az gyengén játszott. A pénteki teljesítménye elégséges lehet akár ATP-mérkőzések megnyerésére is, de hosszú út áll még Zsombi előtt, hogy a profik között olyan helyre törjön előre, ahol ezt lehetősége lesz megmutatni.

– Előzetesen úgy tűnt, a párosmérkőzés szoros lehet, aztán úgy látszott, akármilyen felállásban lépne pályára a válogatott, sehogy sem lett volna esély… Valóban így volt?
– Lehet, de ez azon múlik, hogyan tudod tartani az adogatásodat. Az ellenfél magabiztos, ha alig-alig nyersz pontot fogadóként. Nagy Peti adogatásánál mindig probléma volt, mert nincs hozzászokva ahhoz, hogy a szervája sebessége után inkább hátrányba kerül, mint előnybe… Olyan gyors volt a pálya, hogy az ellenfél ütéseivel nem tudott mit kezdeni. Borsos Gabi többször hozta az adogatását, ám egyszer ő is elveszítette. A Davis-kupa párosában nem mindig játssza a legjobbját az ellenfél, mi sem, de szombaton Tim Pütz és Jan-Lennard Struff nagyon jó teljesítményt nyújtott, emiatt sokkal nehezebb dolgunk volt.

– Nagy Péter fejlődése egy ideig egyenletesen haladt, az utóbbi egy-másfél évben viszont keveset hallunk róla. Mi történt vele?
– Nehéz a profi világban érvényesülni, főleg akkor, ha valakinek a játékstílusa nemigen kompatibilis a mai tenisszel. Nagy Peti játék- és adogatósebessége harminc éve teljesen normális lett volna, mostanában viszont a nagy szerváknak, a pontosságuknak és az ütések sebességének nagy szerepe van, ahogy ezt Zverevnél is láthattuk. Peti játéka egy bizonyos szinten nagyon jó, de ezúttal olyanok jöttek szembe, akik gyorsabban ütik a labdát… Salakon sokkal több esélye lett volna párosban és egyéniben is.

– A záró mérkőzésen Szintai Dávid is közel került a sikerhez.
– Nagy meccset játszott, de figyelembe kell venni, hogy a tét nélküli nem ugyanolyan, mint a tétmérkőzés. Ettől függetlenül Kohlschreiber is odatette magát, Dávid szépen hozta az adogatásait, keményen játszott, kétszáz felett szervált. Némi rutin hiányzott, hogy besöpörje a mérkőzést, ám most lépett pályára először a Davis-kupában, ráadásul egy nála sokkal magasabban rangsorolt játékos ellen, szóval le a kalappal!

– Szeptemberben jön a következő erőpróba a világcsoportban maradásért. Mire számíthatunk?
– Az olyan meccs lesz, mint tavaly a csehek elleni volt, csak nyernünk kell a jövő februári selejtezős részvételért. Összekerülhetünk bármelyik európai csapattal, az sem mindegy, hol játszunk. Nem tudom, a kiemeltek közé kerülünk-e, viszont az biztos, hogy erős gárda jön velünk szembe, ismét megkaphatjuk a cseheket, ezúttal idegenben… Vagy kaphatjuk a Roger Federer és Stan Wawrinka nélküli Svájcot, amely ellen jóval több sanszunk lehetne.

– Mit gondol a Davis-kupa új lebonyolításáról?
– Elveszítette igazi varázsát a sorozat, mert nem három nyert szettre mennek a mérkőzések. Hosszabb távon a jövőre kezdődő ATP-csapatversenynek és a Davis-kupának megegyezésre kell jutnia. Az év végi tornának bemutató jellege lehet, a játékosok fáradtan érkeznek oda, és öt meccset kell lejátszania annak, aki nyerni akar. Kár, hogy megváltoztatták a rendszert – hogy mekkora létjogosultsága van, majd kiderül. Én nem gondolom, hogy sokáig életben marad.

DAVIS-KUPA
VILÁGCSOPORT, DÖNTŐ (november 18–24.), MADRID
A mezőny:
Argentína, Ausztrália, Belgium, Chile, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kanada, Kazahsztán, Kolumbia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Szerbia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik