Djokovics meccslabdáról állt fel Berdych ellen

Vágólapra másolva!
2011.11.22. 00:24
A szerb Novak Djokovics az első szett elvesztése után, meccslabdáról fordítva legyőzte a cseh Tomás Berdycht a londoni ATP-tenisz vb A-csoportjának hétfő esti második mérkőzésén. A korábbi mérkőzésen David Ferrer nyert.

Az első szett szokatlan menetrend szerint indult. Tomás Berdych hozta a saját adogatását, ami még rendjén való, csakhogy a cseh játékos elvette Novak Djokovics első, majd második szervagémjét is! Djokovics összekapta magát, ő is pontot csinált ellenfele adogatásából, de a tendenciát nem tudta megváltoztatni – az első szett Berdyché lett.

Novak Djokovics kiküzdötte (Fotó: Reuters)
Novak Djokovics kiküzdötte (Fotó: Reuters)

A második játszma elején Djokovics hozta a saját adogatását, majd ő vette el Berdychét, és ezzel a lendülettel el is kormányozta magát a szett végéig – az utolsó labdamenetet ásszal zárta le, amivel már üzent a döntő ütközetre.

A harmadik játszma elején a felek a nagy tétnek megfelelően vigyáztak szervagémjeikre, mindketten hozták a magukét – Djokovics könnyedébben, Berdych nehezebben, igaz, ő eggyel többet. S eztán rendkívül nyugodt játékkal elvette a szerb adogatását!

A cseh játékos nem tudott élni a kínálkozó alkalommal, szervagémjét két kettős hibával csúfította, és akárcsak néhány perccel korábban ő, Djoko is megcsinálta az első bréklabdáját. Aztán viszonylag könnyedén hozta a saját adogatását is: 4:4.

Berdych következett adogatásra, és ezúttal oly kiválóan ütötte meg a feldobott labdát, hogy csakis az övé lehetett a pont. Ezzel szemben Djokovics adogatásain érződött a vállsérülés, Berdych képes volt átvenni az irányítást egy-egy labdamenetben, csakhogy nem tudta kiküszöbölni a hibákat saját játékából – egy világelső ellen az ilyesmi életveszély. 5:5

A cseh idegeit nem viselték meg a történtek, atomszervákkal nullára nyerte az adogatójátékát (6:5). Nem úgy Djokovics: 30:30-nál kettős hibát ütött, szerencséjére Berdych kiváló fogadás után eltürelmetlenkedte a meccslabdát – tenyerese csak azért nem lett out, mert a labda megakadt a hálóban. Djokovics ásszal „köszönte meg", majd némi izgalmat követően kiegyenlített (6:6).

S ennyi elszalasztott lehetőséget már nem tudott feldolgozni Tomás Berdych: Djokovics első szerváját még elvette a rövidítésben, de a következő négy labdamenet a szerbé lett, aki ekkora fórral még a csúcsformától messze is képes hatékonyan gazdálkodni. Az első meccslabdát behúzta (Berdych a hálóba ütött), az övé lett a győzelem.

A nap korábbi mérkőzésén David Ferrer két szettben győzött Andy Murray ellen. Az első szett elején Muray elnyerte ellenfele adogatójátékát, Ferrer azonban egyből visszabrékelt. Végül a legjobbkor, 5:4-es vezetésnél a spanyol ismét elvette a brit adogatójátékát, s ezzel együtt behúzta az első szettet.

A második játszmában továbbra sem játszott ellenállhatatlanul a hazai közönség előtt szereplő Murray, míg Ferrer nagyon felpörgött. A spanyol ezúttal is a végére hagyta a döntést: 6:5-ös vezetésénél megbrékelte riválisát, így a rövidítés helyett ünneplésre készülhetett.

TENISZ ATP-VB, LONDON
A-CSOPORT
Djokovics (szerb, 1.)–Berdych (cseh, 7.) 3:6, 6:3, 7:6 (7–3)
Korábban játszották
Ferrer (spanyol, 5.)–Murray (brit, 3.) 6:4, 7:5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik