GYŐRI FERENC (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre) 2019.09.15 17:35 Frissítve: 2019.09.20 13:24

Davis-kupa: sötétedés miatt félbeszakadt a döntő meccs

A Magyarország–Ukrajna Davis-kupa-osztályozó a világcsoportban maradásért az ötödik mérkőzésen dől el, amelyet Balázs Attila vív Ilja Marcsenko ellen. A magyar teniszező az első szettet 6:4-re megnyerte, a második játszma azonban 5:5-ös állásnál sötétedés miatt félbeszakadt. Folytatás és befejezés hétfőn, várhatóan délelőtt, a belépés ingyenes lesz.

DAVIS-KUPA-OSZTÁLYOZÓ
MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 2:2

Balázs Attila–Ilja Marcsenko 6:4, 5:5-nél félbeszakadt (Tv: Duna World)

FUCSOVICS MÁRTON
„A döntő szettes páros után lezuhanyoztam és már jött is az egyes mérkőzés, jó lett volna, ha tudok ebédelni, pihenni és felkészülni, remélem, ezen a szabályon változtatnak. Sztahovszkij szombaton és vasárnap is nagyon jól játszott, remekül szervált és szerva-röptézett, jól tudta kezelni a pályahibákat és kihasználta a tapasztaltságát a döntő játszma rövidítésében. Nekem annyira nem feküdt a pálya, lassú volt és nagyon felpattantak a labdák. Sokat kivett belőlem ez a két nap, két kemény pályás szakasz között tíz napom volt visszaszokni a salakra.”

A Davis-kupa lebonyolításának megváltoztatásával rövidebb, pörgős mérkőzések következnek, a programot két napba sűrítik – a szép hagyományú sorozat összes új kitételére sikerült rácáfolnia az euro-afrikai zóna I. csoportjában rendezett magyar–ukrán párharc résztvevőinek.

Az összecsapás 2–2-es állásnál sötétedés miatt félbeszakadt, hétfőn délelőtt 11-től folytatja a csatát Balázs Attila és Ilja Marcsenko. Az előny a mieinknél van, az első játszmát Balázs nyerte, aztán a másodikban szettlabdát hárított – 5:5-nél „térhettek nyugovóra” a játékosok, ám nagyon hosszú és szövevényes út vezetett idáig.

Válogatottunk a szombatival ellentétben a vasárnapi nyitómérkőzést már meg tudta nyerni Ukrajna ellen, lélektanilag nagyon fontos győzelmet aratott a Balázs Attila és Fucsovics Márton alkotta páros (kettősük sorrendben Szlovákia, Oroszország, Belgium és Ukrajna legjobbjait is felülmúlta), olyat, amelyet követően nem maradt kétség senkiben sem, aki ott ült a lelátón: nemzeti csapatunk ezt a párharcot már nem veszítheti el – lehet, hogy ez be is igazolódik, de erre az egyedülálló és egészen szürreális folytatásra biztosan nem számíthattunk.

KÖVES GÁBOR,
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY
„Fantasztikus meccseket láthattunk, óriási volt a küzdelem. A páros és Marci egyénije is kevésen múlott, Attilának a második szett elején rengeteg esélye volt, aztán a végén szettlabdát kellett hárítania. Hétfőn bemelegítünk és toljuk tovább öt ötről, Attilának úgy kell hozzáállnia a mérkőzéshez, mintha nulla nulla lenne. Nekünk két játék kell, nekik több mint egy játszma.”

A rövidítésben megnyert első, és a viszonylag simán elveszített második szett után a harmadikban már az elején megszerezte a mérkőzésen egyetlen brékjét együttesünk Denisz Molcsanov és Szerhij Sztakovszkij ellen, amelyet végig is tudott vinni. 5:3-nál Balázs nagyon magabiztosan adogatott, amikor mérkőzéslabdához jutottak a mieink, még a „Nagy Ő”, vagyis Noszály Sándor, a korábbi top 100-as magyar teniszező is felugrott a páholyában. Második számú játékosunk keze nem remegett meg és hatalmas gát szabadult fel benne, a győzelemmel végleg a sarokba dobhatta a szombati, egyébként évek óta Budapesten élő Sztahovszkij elleni egyesbeli vereségét.

Aztán a pályán adott villámnyilatkozatában arra kérte a lelkes szurkolókat, hogy a Fucsovics találkozójáig hátralévő fél órában igyanak meg egy sört, majd buzdítsák dupla erővel kedvencüket.
Hogy így történt-e, azt pontosan nem tudjuk meghatározni, mindenesetre a világranglistán 65. kitűnőségünk is megkapta a szükséges biztatást – a véghajrában annál is többet. Ennek köszönhetően átjutott az első játszma nehézségein és 7:5-re megnyerte a nyitó felvonást.

Karnyújtásnyira került a végső győzelemtől a magyar válogatott, ám negyvenöt perccel később néhány lépéssel eltávolodott – Fucsovics többször könnyű helyzetben hibázott, esélyt adott ellenfelének, Sztahovszkij megérezte a vérszagot és egalizált. Hiába kiabálták be neki a nézőtérről három háromnál, hogy „kapsz egy lángost”, ez sem sarkallta arra, hogy beáldozza a mérkőzést...

SZERHIJ SZTAHOVSZKIJ
„Párosban remekül szervált az ellenfél, az első játszmában Fucsovics kiélezett helyzetben három olyan második adogatást is ütött, amit nagyon nehéz kezelni. Attila is megmutatta a fontos pontoknál, hogy mire képes, összességében jobban játszott a magyar páros. Egyesben talán a mentális képességemnek köszönhetően tudtam győzni, ebből tudtam erőt meríteni, mert egyébként nagyon fáradt voltam. Marci nagyon akarta a győzelmet, ám az első játszma jó játéka után emiatt a másodikban kissé idegessé vált. A harmadik szett a mi és a szurkolók szempontjából is nagyszerűre sikeredett és hatalmas küzdelmet hozott. Igen, igaz a hír, öt-hat éve Budapesten élek, bár ez a fogalom kicsit furán hangzik, amikor évente harminchat hetet töltök a világ különböző részein... Nagyon szeretem a várost, az egyik leggyönyörűbb hely a kontinensen.”

Annyira nem, hogy a döntő szettben rögtön brékelt az ukrán, s bár az MTK versenyzője vissza tudta hozni a játszmát, a rövidítésben alulmaradt. Eltelt több mint hat óra a napból és ott tartottunk, hogy az égvilágon semmi sem dőlt el, s még csak jósolni sem lehetett Balázs Attila és Ilja Marcsenko mérkőzése előtt, vajon melyikük bírja el jobban a nyomást?

Nos, már a kezdés előtt félő volt, ha nem lesz végtelenül sima a találkozó, akkor nem lehet befejezni vasárnap, mert bár a centerpályát övező reflektorokat már a kezdésnél felkapcsolták, azok nem sugároztak elegendő fényt ahhoz, hogy este hét óra után is folytatni lehessen a játékot. A nézők, akiknek létszáma jelentősen megcsappant, természetesen nem örültek Marijana Veljovics szerb vezetőbíró erre vonatkozó bejelentésének, de legalább ingyen nézhetik meg a zárást – már ha ezt munkahelyi elfoglaltságuk lehetővé teszi.

Bármi legyen a végkifejlet, erre a három napra sokáig emlékszünk majd.

A két korábbi mai meccsről ide kattintva olvashatnak.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Köszönjük olvasóink figyelmét, holnap jövünk a befejezéssel.

2. JÁTSZMA

Marijana Veljovic székbíró bejelenti: sötétedés miatt félbeszakítja a mérkőzés. Folytatás holnap, hivatalos időpont egyelőre nincs. A szervezők tájékoztatása szerint a holnapi napon ingyenes lesz a belépés a Sport 11 központban található teniszstadionba.

10. JÁTÉK – BALÁZS ADOGAT

Balázs rosszul kezdi az adogatást, az ukráné az első pont. Jó rövidítés után szép elütéssel egyenlít a magyar fiú, 15:15. Méterekkel szélesre tesz egy tenyerest Balázs. Gyönyörű tenyeressel 30 egál. Jó adogatás után még jobb tenyeres, 40:30. Kettős hiba, 40 egál. Rossz nyesés Balázstól, játszmalabda az ukránnak.Hárítva, hálóba ütött Marcsenko. Nagyszerű szerva-röpte, adogatóelőny. Megvan, Marcsenko hálót ütött, 5:5.

Ha lesz harmadik játszma, azt szinte biztosan nem kezdik el, sőt, ez az utolsó játék a mai napon – legalábbis a Duna World riportere szerint.

9. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Nagyon hosszú labdamenet végén Balázs átpöccintette a háló fölött az ukrán sokadik nyesett fonákját, ám kívülre tette, majd Marcsenko bevág egy ászt, 30:0. Aztán egy újabb hosszabb menet végén a hálóba üt, 30:15. Hektikus az ukrán, most egy remek kereszttenyeressel csinál pontot, 40:15, majd egy jó keresztfonák után hozza a játékot, 4:5.

8. JÁTÉK – BALÁZS ADOGAT

Marcsenko gyorsan elviszi az első két pontot, aztán Balázs jó első szervával jelentkezik, 15:30. Egy lecsapással egyenlít, 30:30.Újabb pont Balázsnak, aki végül semmi harmincról hozza a játékot, 4:4.

7. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Marcsenkó fonákja a hálóban köt ki, 0:15. Hosszabb menet végén Balázs ront el egy tenyerest, 15 egál. Marcsenko gyorsan csinál két pontot, 40:15. Hozza is a játékát az ukrán egy ászértékű szervával, 3:4.

6. JÁTÉK – BALÁZS ADOGAT

Balázs jól rövidít, az ukrán befutja, de hosszan adja vissza, 15:0. Balázs ront, kiüti, 15:15. Marcsenko fonákja hosszúra hullik, 30:15. Balázs tenyerese a hálóba, 30:30.Két jó előkészítő ütés után remekül fejezi be, 40:30, majd egy jó szerva után egy tenyeressel le is zárja a játékot, 3:3.

5. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Balázs fonákja a hálóban landol, 15:0. Átemelése meg széles, 30:0. Nagyszerű nyesés Marcsenkótól, 40:0. Rossz rövidítés az ukrántól, háló, 40:15. Most meg hosszút üt, 40:30. Balázs jó fonákja után hosszú az ukrán keresztje, egyenlő! Balázs nyesése a hálót találja el, adogatóelőny. Egy jó tenyeressel be is fejezi, 2:3.

4. JÁTÉK – BALÁZS ADOGAT

Balázs jó röviodítéssel kezd, majd egy jó tenyeressel folytatja, 30:0. Marcsenko lecsapással szépít, 30:15. Egy ász! 40:15! Parádés kereszttenyeressel hozza a játékot Balázs, 2:2.

3. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Marcsenko jön be a hálóhoz, de hosszúra röptéz, 0:15. Kihullik Balázs kétségbeesett szervafogadása, 15 egál. Széles Marcsenkótól, a székbíró, Marijana Veljovic lejött, megerősítette, 15:30. Sőt, újabb szép pont után két bréklabdához jut Balázs, 15:40.Az elsőt hárítja az ukrán. A másodikat is egy hosszú menet végén egy szép fonákegyenessel.Balázs kétségbeesve ér el egy labdát, ami aztán kihullik. Végül Marcsenko hozza az adogatását Balázs újabb nem túl jó rövidítése után, 1:2.

2. JÁTÉK – BALÁZS ADOGAT

Elsőre hálót talál a magyar fiú, majd egy jó rövidítéssel javít, 15 egyenlő. Most az ukrán rövidít, de Balázs befutja, majd Marcsenko hálót talál, 30:15. Hosszúra fogadja a szervát Marcsenko, 40:15.Újabb hosszú fogadás, 1:1!

A nap Budapesten 18.56-kor lemegy, nem tudni, hogy a sötétedés miatt meddig fognak ma játszani.

1. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Egy fonák és egy tenyerest is szélesre tesz gyorsan az ukrán, 0:30. Ásszal javít, 15:30. Majd a vonalra tesz egy tenyerest,. 30:30. Marcsenko újabb pontja után a hálónál ront, 40 egyenlő.Hosszú, nyesett fonákokból álló menet végén Balázs talál hálót, adogatóelőny. Egy újabb vonalra helyezett tenyeressel végül hozza a játékát az ukrán.

1. JÁTSZMA

10. JÁTÉK – BALÁZS A JÁTSZMÁÉRT ADOGAT

Gyenge rövidítéssel kezd Balázs, 0:15. Marcsenko hálóba fogadja Balázs második szerváját, 15 egyenlő. Marcsenko tenyeres hosszú, 30:15. Nagyszerű labdamenet végén Balázspáradés tenyeres elütéssel szerez pontot, 40:15. Két játszmalabda! Az első megvan! De még milyen labdamenet végén! Hosszas játék végén precízen a vonalra tesz egy tenyerest, ezzel, 6:4!

9. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Rossz fonák kereszt Balázstól, majd egy hosszú tenyeres, 30:0. Marcsenko rövidítése a hálóban landol, 30:15. Szélesre fogadja Balázs a szervát, 40:15.Két hiba az ukrántól, és máris egyenlő, 40:40! Hálót talál fonákkal Balázs, adogatóelőny. Balázs hosszút üt fonákkal, 5:4.

8. JÁTÉK – BALÁZS ADOGAT

Balázs hosszú tenyeres egyenessel nyit, jó adogatással folytatja, 15:15. Újabb rövidítés a magyar fiútól, amit ugyan Marcsenko befut, de végül Balázsé lesz a pont, 30:15. Nem túl jó szerva-röpte Balázstól, Marcsenkóé a pont, 30 mind. A vonalbíró outot mond, a székbíró lejön megnézi, Balázsnak adja, újrajátsszák a pontot. Balázs végül hozza, s labdája van az 5:3-hoz. Meg is csinálja, 5:3!

7. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Balázs tesz szélesre egy fonákot, 15:0. Kettős hiba, 15 egyenlő. Rossz fogadás Balázstól, a hálóban landol a labda, 30:15. Balázs egyenlít, majd Marcsenko egy lecsapással hoz pontot, 40:30, majd lezárja a játékot, 4:3.

6. JÁTÉK – BALÁZS ADOGAT

Marcsenko elengedi Balázs röptéjét, de téved, a labda behullik, 1majd egy ász értékű szerva után már 30:0. Rossz rövidítés Balázstól, 30:15. Remek adogatás után jól jön be a hálóhoz Balázs, 40:15. Újabb nagyszerű rövidítés Balázstól, 4:2!

5. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Nagyszerű fonák fogadás Balázstól, 0:15. Újabb szép pont Balázstól, majd egy ász, 15:30. Jó tenyeres Marcsenkótól, 30 egál. Balázs ront egy könnyű tenyerest, a hálóba üti, kár érte, 40:30.Balázs szép játék végén egyenlít, sőt egy hosszabb menet végén bréklabdához jut. Hárítja az első az ukrán, majd előnybe kerül és Balázs széles tenyerese után hozza is a játékot.

4. JÁTÉK – BALÁZS ADOGAT 

Az első szerva jó, megvan belőle a pont, 15:0. Egy hosszabb menet végén Balázs rosszul találja el a labdát tenyeressel, 15:15. Ász értékű szerva Balázstól, hosszú a fogadás, 30:15. Az ukrán a hálóba tesz egy tenyerest, futtából, 40:15. Egy jó fonákkal Balázs hozza is a játékot, 3:1.

3. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Marcsenko jó szervája után szélesre tesz egy tenyerest, aztán hosszúra egy fonákot, 0:30. Újabb rövidítés Balázstól – ezúttal nem túl jó – Marcsenko eléri, de megbotlik és a hálóba teszi, három bréklabda! S rögtön az elsőt meg is csinálja Baláz, ráadásul semmire! 2:1.

2. JÁTÉK – BALÁZS ADOGAT 

Balázs adogatóként hozza az első pontját, amire Marcsenko egy jó átemeléssel reagál, 15:15. Egy szép rövidítés után először harsan fel a lelátóról a „Bravó, Ati!”, 30:15. Végül némi izgalmak után – Balázs már 40:15-re vezetett, de az ukrán visszajött, ám egy újabb rövidítéssel végül Balázs hozta a játékot, 1:1. 

Közben kapjuk a hírt a helyszínen tartózkodó kollégáinktól, hogy nem biztos, hogy ma be tudják fejezni a mérkőzést...

1. JÁTÉK – MARCSENKO ADOGAT

Ennek ellenére remek elütéssel szerzi  meg az első pontot a hálóhoz belépő Balázs mellett, 15:0. Balázs egyenlít: az ukrán széleset üt, 15 egál. Agresszív az ukrán a hálónál, 30:15. Alaposan megfuttatja Balázst most Marcsenko, s egy szép tenyeressel hozza a pontot, 40:15. Megint széleset üt, 40:30. Végül hozza is az adogatását az ukrán, 0:1.

Rögtön némi vitával kezdünk, Marcsenkót – joggal – zavarja a hangszórókból szóló halk zene.

Köszöntjük olvasóinkat! A felek már a pályán, javában zajlik a melegítés. 

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

A 32 éves Marcsenko pályafutása során három éve volt a legelőkelőbb helyen a világranglistán, 2016 szeptemberének végén a 49. helyen jegyezték az ukránt, aki jelenleg csupán a 430. helyet foglalja el. Azóta viszont sokat volt sérült, az első ezerből is kicsúszott Marcsenko és most próbál visszatérni – nem túl sok sikerrel. 

Balázs eddig egyszer találkozott Marcsenkóval, idén, a wimbledoni GS-torna selejtezőjében Balázs három játszmában győzött a nála bő egy évvel idősebb ukrán ellen.

A találkozó győztese megnyeri válogatottjának a párharcot, így az marad a világcsoportban, és februárban ismét selejtezőt vívhat a madridi döntőbe jutásért, míg a vesztes egy osztállyal lejjebb, az Euro-afrikai zóna I-es csoportjában kezdi meg a 2020-as évet. 

KORÁBBAN
Fucsovics–Sztahovszkij 7:5, 3:6, 6:7, (3–7)
Fucsovics Márton, Balázs Attila
–Szerhij Sztahovszkij, Denisz Molcsanov 7:6, 3:6, 6:3

SZOMBATI EREDMÉNYEK
Balázs–Sztahovszkij 4:6, 3:6
Fucsovics–Marcsenko 6:3, 6:2 

2020.04.01 22:13:50

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Az elmúlt 143 évben Wimbledonban csak a világháborúk idején nem játszottak.

2020.03.11 23:56:39

Tenisz THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A közösségi élményt erősítő Davis-kupában teljesen más a hangulat, mint a többi versenyen, így Fucsovics némi hezitálás után a kemény pályás viadalokra készülés időszakában is vállalta a salakon rendezett csapatversenyt.

2020.03.07 22:54:22

Tenisz MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A csapattal – és ezt tessék szó szerint venni…

2020.03.07 16:31:37

Tenisz H. Á., K. R.

A magyar teniszválogatott 3–2-re legyőzte Belgiumot, így ott lesz a madridi fináléban.