Piros közel járt a csodához a Davis-kupában, de 2:0-s előnyben a németek

GYŐRI FERENC (Frankfurt)GYŐRI FERENC (Frankfurt)
Vágólapra másolva!
2019.02.01. 20:41
null
Piros Zsombor kiválóan helyt állt a frankfurti arénában (Fotó: MTSZ/Zádor Péter)
Piros Zsombor bravúros játékkal kezdett a rutinos Philipp Kohlschreiber ellen a Davis-kupa frankfurti selejtezőjének első mérkőzésén, ám hiába járt közel a második szettben a mérkőzés megnyeréséhez is, német riválisa három szettben felülmúlta őt. A második összecsapáson Alexander Zverev 6:2, 6:2-re megverte Nagy Pétert, ezzel a németek 2:0-s előnyre tettek szert a nap végére.

Philipp Kohlschreiber–Piros Zsombor 6:7 (6–8), 7:5, 6:4

Piros Zsombor az elmaradhatatlan baseballsapkájában vágott bele a világranglistán 32. Philipp Kohlschreiber elleni mérkőzésébe. Ha valamelyik párosítás esetén reménykedhettünk a szoros eredményben a német–magyar párharc során, hát ez volt az, függetlenül a két játékos közti 339 helynyi különbségtől a ranglistán.

A helyi trombitás annyira képzett volt, hogy az olasz Gala Rizzatto Freed from desire-jét is ismerte, erre vonultak be a felek az első labdamenethez.

Kohslchreiber magabiztos szervákkal nyitott, nem adott lehetőséget Pirosnak a kibontakozásra. A jó példa ragadós: honfitársunk ugyanígy magához ragadta a kezdeményezést első adogatójátékában (1:1).

A mérkőzés első fogadópontja Piros nevéhez fűződött, sőt, az első bréklabda is az övé volt. Tudjuk fokozni, mert az első brék is – a nagyon bátran játszó magyar teniszező korán elvette Kohlschreiber szerváját. A sólyomszemmel akadt némi probléma, nem láthatták a nézők, hogy a német tévedett challenge-kérésénél (3:1). A sólyomszem Kohlschreiber adogatására sem javult meg, Piros viszont jól döntött, amikor kikérte (3:2). Aztán a műszer meggyógyult, Kohlschreiber találati aránya viszont nem lett jobb, más kérdés, hogy a játéka igen. Bréklabdához jutott, összesen háromhoz, de nem tudta értékesíteni egyiket sem, a gémet parádés labdamenet után nyerte meg a bámulatosan teljesítő Piros Zsombor (4:2). Újabb két bréklabdának örülhettünk a következő játékban, bréknek viszont nem (4:3). Magabiztos Piros-adogatójáték következett, majd fogadóként játszmalabda egy újabb elképesztő ütés eredményeként, Kohlschreiber azonban résen volt (5:4). A tét az első játszma megnyerése volt a 19 éves magyar fiatalember szervagémjében, nem is bizonyult egyszerűnek. 15:30-ról újabb szettlabda következett, a rivális hárította, aztán bréklabdához jutott, amit meg is csinált (5:5). Piros elkezdett hibázgatni, Kohlschreiber önbizalma visszatért (5:6). Gyors egyenlítés után következhetett a tie-break, amelyben először Kohlschreiber hibázott adogatópontot (3–2). 4–2-nél cseréltek térfelet, 6–3-nál dupla minibrékhez és újabb három szettlabdához jutott Piros Zsombor. Az elsőt kiütötte és a másodikat is, pillanatok alatt fogyott el az előny, összesen így már öt szettlabda ment a levesbe. Lett viszont hatodik is és ezt értékesítette a magyar játékos, aki 8–6-ra nyerte meg a rövidítést (7:6).

A folytatásra sem lehetett panasz, könnyen hozta első szervajátékát (1:0). Kohlschreiber lemásolta, aztán masszív ritörnnel indította az újabb gémet. Bréklabdája is adódott, aztán még egy, Pirost viszont nem ingatta meg ez a helyzet (2:1). Ezután még jobbra fordultak a dolgok, két évvel ezelőtti junior Australian Open-győztesünk semmire vette el Kohlschreiber adogatását – ízlelgessük, szett és brékelőnybe került (3:1). 40:15-ről viszont problémái adódtak a következő lépés megtétele felé vezető úton, ez Kohlschreiber azonnali visszabrékjében öltött testet (3:2). Nem rontotta el a német újabb adogatójátékát (bár megpróbálta), Piros is hozta a magáét (4:3). Kohlschreiber egyenlített, Piros Zsombor meg 15-re hozott szervával egy lépésre került a győzelemtől (5:4). Mérkőzésben maradt az ellenfél, noha elrontott egy könnyű lecsapást (5:5). A folytatásban Kohlschreibernek kivételesen bejött egy challenge-e, pontot is csinált utána. Három bréklabdájánál Piros bátran ment fel a hálóhoz második adogatását követően, de aztán a hálóba püfölte a lasztit. Kohlschreiber kiszerválta a második játszmát (7:5), jöhetett a döntő (a Davis-kupa új lebonyolításában elég két szettet nyerni a sikerhez).

A TAPASZTALAT DÖNTÖTT
„Erősen kezdte a találkozót ellenfelem és sok segítséget kapott az edzőjétől. A fordulópontot az jelentette, hogy sikerült javítanom a játékomon és agresszívabbá válni. A videoelemzés során levontunk néhány tanulságot Zsombor játékából, de ezek egyáltalán nem köszöntek vissza a pályán, változtatni kellett. Az elején nem voltam eléggé felszabadult, aztán egy kicsivel felülmúltam Zsombort a fontosabb játékelemekben, megküzdött a hosszabb labdamenetekkel és talán már a győzelem járt a fejében. Nekem sikerült végig a mérkőzésre koncentrálnom és a nagyobb tapasztalatom is hasznosult” – értékelt a mérkőzés utánPhilipp Kohlschreiber.

A harmadik szettet is reménységünk nyitotta, Kohlschreiber 40–30-nál elképesztő mázlival mentette meg a játékot, hogy aztán saját erőből jusson bréklabdához. Fontos pillanat volt ez a kiélezett mérkőzésen, Piros Zsombor ásszal tette semmissé a német lehetőségét (1:0). A következő játék nem hozott Piros-pontot (1:1), a harmadik viszont négyet is. 2:1-es vezetésénél Piros rövid ápolásra szorult, fáslit kapott a bal bokájára. Ennek ellenére (vagy épp ezért) 40:0-ről egyenlített német ellenlábasa adogatójátékában, bréklehetőséghez azonban nem jutott. Csúnya Piros-rontással indult az ötödik gém, baj lett belőle, olyan ponttal jutott két bréklabdához Kohlschreiber, amit még a magyar fiatal is megtapsolt és be is tudta fejezni a játékot egyből (2:3). Gyorsan feléledt viszont a remény, kettő plusz egy és még egy, majd egy újabb labdája volt a visszabrékhez Pirosnak, az ötödiknél sikerrel járt. Kis izgalom után a sajátját is hozta (4:3), a nyomás Kohlschreiber vállára helyeződött. Parádés labdamenettel indult a következő gém, Piros örülhetett a végén, 30:30-nál meleg volt a pite a hazai játékosnak, de jó szervával átlendült a nehézségeken (4:4). Kohlschreiber mérges lett, eldobta az ütőjét, ezután lendületbe jött és nyert négy pontot sorozatban, adogathatott a győzelemért. Nem is hibázott (6:4), de Piros Zsombor minden várakozást felülmúlóan megszorongatta rutinos ellenfelét, szóval a nyitányra nem lehetett panaszunk.

„AZ EGYIK SZEMEM SÍR...”
„Életem egyik legjobb meccsét játszottam, képességeim maximumánál is többet adtam ki magamból. A második szettben 3:1, 40–15-nél nagy esélyem volt, de Kohlschreiber nagyon tapasztalt teniszező. A harmadik játszmában problémám volt a lábammal, de nem vészes, inkább csak elővigyázatosságból hívtam be a fizioterapeutát, apró húzódást éreztem, szombatra rendben leszek. Nem szoktam ezen a szinten játszani, pályafutásom során öt-hat ilyen nehéz mérkőzésem volt összesen, de napról napra azért küzdök, hogy jobb legyek. A világranglistán elfoglalt helyezésemnél jóval magasabb színvonalon teljesítettem, de azt tudtam, hogy képes vagyok felvenni a versenyt ilyen kaliberű játékossal is. Hatalmas csata volt, nem gondoltam volna, hogy ennyire elhúzok a meccs első felében, hiszen Kohlschreiber nagyokat üt és rettenetesen stabil. A végén is elégedett voltam, persze szomorúságot okozott, hogy elbuktam, de nagyon örülök, hogy megint válogatott mezt húzhattam, imádok a hazámért játszani. Hatalmas hibát nem követtem el, nem lehetek mérges magamra, leszámítva talán az említett szervagémet, amikor a rivális kihúzta magát a gödörből. Ha észrevette, hogy bevillant a fejembe a győzelem, rutinosabb, mint gondoltam, valóban így történt. Nem szabad elgondolkozni ezen, Andre Agassit idézve legrosszabb esetben is csak akkor futhat át az agyadon, ha te szerválsz és mérkőzéslabdád van, de ezt csupán a legjobbak bírják megcsinálni. Éppen 3:1, 40–15-nél jutott eszembe, de nem ez volt a fő oka a vereségemnek. Köves Gábor jókat mondott, körülbelül száz hasznos dolgot, neki is köszönhető, hogy fel tudtam venni a versenyt a némettel. Egyet nem fogadtam meg, fontos pillanatban kérte, hogy kicsit álljak hátrébb a ritörnnél, hogy stabilabban tudjam visszaütni, de olyan régen csináltam ezt, hogy nem tettem így” – fogalmazott Piros Zsombor.

 

Alexander Zverev–Nagy Péter 6:2, 6:2

Nagy Péter nyilvánvalóan minimális eséllyel indult csatába a regnáló világbajnok, Alexander Zverev ellen, dicséretes azonban, hogy az első gémben hárítani tudott két bréklabdát is, a harmadiknál viszont nem járt sikerrel és kettős hibával bukta el adogatását (0:1). Minden apróságnak örülhettünk, a második játékban így egy Nagy-pontnak (0:2). Amikor Zverev 15 éves volt, kikapott Nagy Pétertől, most viszont 21 esztendős és harmadik a világranglistán, míg a magyar játékost nem jegyzik ugyanott. 0:2-nél és 1:5-nél is összehozott egy-egy sikeres adogatójátékot a magyar Davis-kupa csapat korábbi többszörös hőse, ráadásul 1:5-nél két szettlabdát is semmissé tett. Zverev bő félóra alatt 6:2-vel hozta az első felvonást.

A második játszma Nagy vezetésével indult, miután kiütött egy röptét a német csillag. Egyáltalán nem volt kellemetlen, vagy nyomasztó a látvány, közhely, de a jobbtól nem szégyen kikapni. Márpedig Nagy Péter kikapott, második adogatójátéka maratonira nyúlt és brékkel végződött, innentől nem volt visszaút. Újra elvette honfitársunk adogatását és végül 6:2-vel lett övé a második szett is. 2:0-ra vezet Németország, szombaton a párosokkal folytatják a válogatottak: Tim Pütz és Jan-Lennard Struff néz szembe Borsos Gáborral és Nagy Péterrel déltől.

TENISZ, DAVIS-KUPA
SELEJTEZŐ, FRANKFURT
Németország
–MAGYARORSZÁG 2:0

A SELEJTEZŐ MENETRENDJE
PÉNTEK, 16.00
Philipp Kohlschreiber
–Piros Zsombor 6:7 (6–8), 7:5, 6:4
Alexander Zverev
–Nagy Péter 6:2, 6:2

SZOMBAT, 12.00
Jan-Lennard Struff, Tim Pütz–Nagy Péter, Borsos Gábor
Alexander Zverev–Piros Zsombor
Philipp Kohlschreiber–Nagy Péter

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik