Fucsovics parádés sikere után egyenlítettek az oroszok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.15. 19:39
null
Fucsovics az első két szettben esélyt sem adott ellenfelének (Fotó: Dömötör Csaba)<br />
Fucsovics Márton parádés játékkal, öt szettben megverte Andrej Rubljovot a Davis-kupa világcsoportjába kerülésért Oroszország ellen zajló párharc első mérkőzésén, ezzel előnybe juttatta a magyar válogatottat – de a második felvonáson már a vendégek örülhettek, így egyenlítettek.

 

Fucsovics Márton–Andrej Rubljov

A magyar válogatott azzal a céllal vágott neki az Oroszország elleni háromnapos párharcnak, hogy 1996 után visszajusson a Davis-kupa világcsoportjába. Az esélyeket tekintve sokatmondó az első mérkőzés párosítása: legmagasabban jegyzett teniszezőnk, a világranglista 113. helyén álló Fucsovics Márton a papíron „csak” második legjobb orosz, a világranglista-37. Andrej Rubljovval csapott össze.

Fucsovics úgy kezdett, ahogy egy hazai pályán küzdő sportolónak illik – az esélyekkel mit sem törődve nekiment vetélytársának. Az első játékot még szoros csatában megnyerte Rubljov, de a másodikban már annyira belejött a magyar teniszező, hogy onnantól kezdve jó ideig lejátszotta ellenfelét: volt semmire hozott adogatójátéka, majd ugyanúgy el is vette az orosz szervagémjét. Tizenkilenc éves riválisa egyre idegesebb lett, az első szettet pedig 6:2-re megnyerte Fucsovics.

Versenyzőnk a második szettben mintha már nem tudta volna hozni azt a magas színvonalat, mint az elsőben, ám így sem engedte meglépni ellenfelét, sőt 3:3-as állásnál elvette Rubljov adogatását. A következő játékban a mérkőzésen először jutott bréklabdához az orosz, Fucsovics azonban hárította, ezzel pedig olyan lendületet szerzett, amely kitartott a szett végéig. 6:4

A harmadik játszma elején hullámvölgybe került Fucsovics, az orosz villámgyorsan meglépett 3:0-ra, de a magyar versenyzőt hiba lett volna temetni, ugyanis a következő játékokban kiegyenlített (3:3). 4:5-ös állásnál nagyon hosszú gémet játszottak a felek, Fucsovics játszmalabdát is hárított és ismét egalizált. A hazai játékosnak majdnem sikerült kiharcolnia a tie-breaket is később, ám ekkor már látszott rajta a fáradtság – a meccsen először örülhetett igazán Rubljov. 5:7

Az orosz fokozatosan Fucsovics fölé nőtt, úgy tűnt, fizikailag is jobban bírja az összecsapást – ebben a szettben is elhúzott 3:0-ra. Ugyan a magyar sportoló olykor megvillantotta a mérkőzés elején mutatott játékát, összességében elég simán, 6:2-re nyerte a játszmát az ellenfele.

A döntő felvonásra felszívta magát a hazai teniszező, újra elkezdte irányítani a labdameneteket, és az első játékban azonnal brékelt. A kezdeti lendület hamar elszállt, Rubljov rögtön visszabrékelt. 3:3-as állásnál, ki tudja, honnan, Fucsovics óriási erőt merített: elvette az orosz adogatását, majd nagyon okos játékkal semmire hozta a sajátját, és a szetten belüli kilencedik gémben is dominált, így nagy meglepetést okozva győzött (6:3) és előnyt szerzett a magyar válogatottnak.

Balázs Attila–Karen Hacsanov

Nagyszerűen kezdett a világranglistán 164. helyen álló magyar játékos, 2:2 után elvette Hacsanov (32.) adogatását, majd 5:3 után másodszor is brékelt, így alig 38 perc alatt megnyerte az első szettet (6:3).

A következő elején egy gyors brékváltás (1:1) után sorozatban négy játékot nyert meg az orosz, és könnyedén egyenlített (2:6).

A harmadik felvonásban hiába vezetett már 4:2-re is Balázs Attila, 4:5-nél a szettben maradásért kellett fogadnia – ezt viszont sikerrel megtette, így rövidítéssel zárult a játszma. Már amennyire rövidnek lehet mondani... A két játékos hosszú percekig nem bírt dűlőre jutni egymással, előbb Balázs hárított háromszor is szettlabdát, majd az orosz tette meg ezt kétszer, végül a hatodik játszmalabdájával már élt a favorit (6:7, 12–14).

Innentől pedig nem volt kérdés, az elfáradó Balázs az utolsó szettben már nem tudott nagy ellenállást kifejteni, ám így is több mint háromórás csatára késztette ellenfelét (1:6).

DAVIS-KUPA
A VILÁGCSOPORTBA JUTÁSÉRT
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–1

Budapest Kopaszi-gát, salakpálya.
Fucsovics Márton–Andrej Rubljov 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3
Balázs Attila–Karen Hacsanov 6:3, 2:6, 6:7 (12–14), 1:6
SZOMBAT
14.00: Fucsovics Márton, Balázs Attila–Danyiil Medvegyev, Konsztyantyin Kravcsuk
VASÁRNAP
14.30:
Fucsovics Márton–Karen Hacsanov
Balázs Attila–Andrej Rubljov

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik