Davis-kupa: Őszintén, nem hittem volna, hogy bírni fogom – Piros

K. R.K. R.
Vágólapra másolva!
2018.09.14. 21:14
null
Piros Zsombor büszke magára – joggal, hiszen hatalmas győzelmet aratott (Fotó: Koncz György)
Piros Zsombor büszke magára, miután öt szettben legyőzte a világranglista 91. helyén álló cseh Jirí Veselyt a Davis-kupa rájátszásában Budapesten. A 18 éves magyar teniszező elégedetten értékelt a mérkőzést követően a Nemzeti Sportnak.

– Két napja az adogatások fontosságáról beszélt. Milyennek érezte a teljesítményét Vesely ellen?
– Nekem nem a szerva az elsődleges fegyverem, de a megszokottnál jobban ment most, ez is egy kulcsa volt a meccsnek. Én is tudtam néhány ingyen pontot begyűjteni belőle, még ha nem is annyit, mint mondjuk John Isner. A tenyerese volt szerintem a gyengébb pontja, abból tudtam pontokat szerezni, hogy a tenyeresét gyűrtem. Próbáltam hosszan pörgetni a labdákat, hogy ne tudjon csípőből játszani, Köves Gábor szövetségi kapitány pedig figyelmeztetett rá, hogy az adogatásaimat nem variálom eléggé, ezen igyekeztem javítani – felelte Piros Zsombor a mérkőzést követő sajtótájékoztatón.

– Mennyire érezte az ellenfelén, hogy könnyedén veszi a meccset?
– Nem éreztem ilyet. Tudjuk, hogy nem egy brazil teniszező, aki minden pontért meghal, inkább próbálja hamar befejezni a pontokat. Látszott, hogy nem játszott tétmérkőzést egy hónapja, kicsit neki is bele kellett rázódnia.

– Hitte volna, hogy ennyire erős? Ilyen hosszú összecsapása még nem volt karrierje során.
– Nekem eddig a legdurvább meccsem a harmadik szettes 7:6 volt nemrég. Az is sokat kivett belőlem... Őszintén, nem hittem volna, hogy bírni fogom. Nem szoktam ilyet mondani, de büszke vagyok magamra, hogy ezt végig tudtam csinálni és felálltam 1:4-ről az ötödik szettben. Csak az adott pontra figyeltem, nem a múltra, nem a jövőre. Ha például ültem a padon, arra koncentráltam, hogy relaxáljak, a maximális időt kihasználjam a pihenésre. Arra egyszer sem gondoltam, hogy elveszítem a mérkőzést, talán ez volt a kulcs.

– Hogy van a lába?
– Inkább: hogy vannak a lábaim és a kezem? A jobb vádlim görcsöl, a bal hajlítóm és a jobb alkarom is fáj. Eddig amikor elkezdtem görcsölni, sosem tudtam jól kijönni a mérkőzésből, most viszont nagyon sok erőt adott a csapat, a közönség. Ki tudtam kapcsolni, hogy a végén gyakorlatilag a jobb lábammal már nem bírtam egy nagyot lépni. Ilyen szinten még sohasem görcsölt.

– A szerdai sajtótájékoztatón azt is mondta, nagy eredményre készül. Komolyan gondolta?
– Ilyen kaliberű játékos ellen három szoros szettben is kikaphattam volna. Ez volt az első igazi tétmeccsem a válogatottban, sokan voltak, meg voltam illetődve. Szerencsére a drukk elmúlt a harmadik, negyedik játék után és később felszabadultan tudtam teniszezni. Már a második szett megnyerésének is örültem, mert úgy éreztem, tudom tartani a szintjét. A fájdalmaim a harmadik játszma végén kezdődtek. Ott kicsit elgondolkoztam, hogy csupán a harmadik szett után járunk és azt ő nyerte meg... Tudtam, hogy rettenetesen nehéz lesz. Még fel sem fogtam, hogy sikerült győznöm. De azért várom azt a pillanatot, amikor ötszettest tudok játszani fájdalom nélkül.

– Mennyit jelentett a csapattársak támogatása?
– A csapat és a közönség is eszméletlen energiákat adott. Valkusz Mátéval tiszteljük egymást, jó barátok vagyunk, amikor ő, Balázs Attila vagy Kisgyörgy Gergely felállva szurkolt nekem, az olyan volt, mintha magnéziumot adtak volna görcs ellen. Amikor kinéztem rájuk és engem támogattak, az leírhatatlan érzés volt. Sosem éreztem még ilyet. Örülök, hogy teniszező vagyok, hiszen enélkül ezek a pillanatok nem lennének elérhetőek.

Jirí Vesely így értékelt a vereséget követően: „Veszítettem, ennyi történt. Hogy miért? Nem a legjobb állapotban érkeztem Budapestre, egy hónapja nem játszottam, most pedig öt játszmán keresztül küzdöttem, négy és fél órát. Közel voltam, de túl sokat hibáztam, különösen az adogatásaim nem működtek a döntő szettben. Néha kegyetlen a tenisz. Elismerésem Zsombornak.”

DAVIS-KUPA, VILÁGCSOPORT
Rájátszás

Magyarország–Csehország

Piros Zsombor–Jirí Vesely 3:6, 6:4, 4:6, 7:6, 7:5;

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik