Davis-kupa: Nadal nem, Federer igen – ez várhat ránk a világcsoportban

Vágólapra másolva!
2017.09.18. 16:30
null
Fucsovicsék szerdán már világcsoportbeli ellenfelet kapnak (Fotó: Koncz György)
A lehetséges ellenfelek közül néggyel egyáltalán nem játszott még a Davis-kupában a magyar férfi teniszválogatott, nyolc csapattal legutóbb itthon találkozott, a belgákat, a franciákat és a briteket viszont biztosan hazai pályán fogadhatná a világcsoport februári első fordulójában.

Nagy bravúrt ért el a magyar férfi teniszválogatott: a Davis-kupa playoffjában 3–1-re legyőzte az esélyesebb Oroszországot. A sorozat 1900 óta íródó történetében korábban csupán kétszer fordult elő, hogy a mieink feljutottak az elitbe: 1993-ban és 1995-ben.

Az első alkalommal a Noszály Sándor, Krocskó József, Nagy Viktor összeállítású csapat 3:1-re megverte az argentinokat a Margitszigeten, míg 1995-ben az addig 20-szoros Davis-kupa-győztes ausztrálok – soraikban Mark Philippoussisszal és a Mark Woodforde, Todd Woodbridge párossal – 3:2-es vereséggel távoztak a Kisstadionból. A mieink mindkét alkalommal a következő évben visszakerültek a másodosztályba.

III. ZÓNÁBÓL AZ ÉLVONALBA

Azóta a nemzeti együttes 2013-ban a zóna III. osztályát, azaz a legalacsonyabb osztályt is megjárta, előbb Moldovától kapott ki 3:2-re, majd Luxemburgtól 4:1-re.

2014-ben sikerült a visszajutás, Örményország (3:0), Liechtenstein (3:0) és Grúzia ellen (2:0, Grúzia lemondta a párost) mérkőzést sem veszített a válogatott, majd 2015-ben Moldova (4:1), Bosznia-Hercegovina (3:2) és Bulgária (3:2) legyőzésével már az euro-afrikai zóna I-es csoportjába lépett előre.

Tavaly ugyan Izrael 3:2-es legyőzését követően 3:0-ra kikapott Szlovákiától, de fél évvel később Pozsonyban sikerült a visszavágás (3:1) és ezt követte a hétvégi, oroszok elleni összecsapás (3:1).

AZ IDEI DK-DÖNTŐSÖK BIZTOSAN KIEMELTEK

DAVIS-KUPA
A VILÁGCSOPORTBA JUTÁSÉRT
Kazahsztán–Argentína 3:2
Kolumbia–Horvátország 1:4
Svájc–Fehéroroszország 3:2
Hollandia–Csehország 3:2
Portugália–Németország 2:3
Japán–Brazília 3:1
Magyarország–Oroszország 3:1
Kanada–India 3:2

A világcsoportból érkező nyolc válogatott közül öt tudta megőrizni élvonalbeli tagságát, Argentína, Csehország és Oroszország helyett jövőre Kazahsztán, Hollandia és Magyarország szerepelhet a legjobbak között.

Az már a 2017-es világcsoport első fordulója után nyilvánvalóvá vált, hogy Olaszország, Belgium, Ausztrália, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Szerbia és Spanyolország jövőre is a legjobbak között folytatja, ehhez jöttek hozzá a playoff győztesei.

A szeptember 18-i, tehát legfrissebb világranglista alapján elkészült a hivatalos kiemelési lista. A ranglista első két helyét a döntős francia és belga válogatott foglalja el, mögöttük Nagy-Britannia, Horvátország, Svájc, Ausztrália, Szerbia és Olaszország kiemelt. Vagyis a magyar válogatott közülük kapja majd az ellenfelét, míg a többi playoff-győztes – Németország, Japán, Kanada, Kazahsztán, Hollandia – valamint az Egyesült Államok és Spanyolország nem lehet ellenfél.

A sorsolás szerdán 16 órakor Londonban lesz.

Amennyiben az első fordulót sikerrel venné a csapat, biztosan benn maradna a világcsoportban, vereség esetén jövő ősszel playoffot játszik az euro-afrikai zóna I-es csoportjából érkező ellenféllel.

A RIVÁLISOKKAL SZEMBENI MÉRLEG

Belgium
12 mérkőzés: 5 győzelem, 7 vereség
A legutóbbi mérkőzést 1990-ben Brüsszelben játszották a felek, Noszály Sándorék 4:1-es vereséget szenvedtek

Franciaország
5 mérkőzés: 1 győzelem, 4 vereség
A legutóbbi mérkőzést 1994-ben Besanconban játszották a felek, akkor a hazaiak 4:1-re győztek.

Nagy-Britannia
4 mérkőzés: 1 győzelem, 3 vereség
A legutóbbi mérkőzést 2011-ben, Glasgow-ban játszották a felek, a fiatal Andy Murray vezette hazaiak 5:0-ra győztek.

Horvátország
A felek még sohasem találkoztak egymással.

Svájc
3 mérkőzés: 1 győzelem, 2 vereség
A legutóbbi mérkőzést 1986-ban Budapesten játszották a felek, Taróczy Balázs két egyesbeli sikere is csupán a 3:2-es vereséghez volt elég.

Ausztrália
1 mérkőzés: 1 győzelem
Az egyetlen mérkőzés a magyar teniszsport egyik kiemelkedő sikere: Noszály Sándor, Krocskó József, Markovits László és Köves Gábor 3:2-re győzött a Kisstadionban.

Szerbia
5 mérkőzés: 1 győzelem, 4 vereség
Legutóbb 2004-ben Szegeden csaptak össze a csapatok, az ellenfél 3:0-ra győzött.

Olaszország
8 mérkőzés: 1 győzelem, 7 vereség
A legutóbbi, 1994-es, Római Teniszakadémián rendezett összecsapáson nem volt esélyünk a Gaudenzi, Furlan kettős vezette vendégekkel szemben (1:4).

Egyesült Államok
A felek még sohasem találkoztak egymással.

Spanyolország
3 mérkőzés: 3 vereség
A legutóbbi meccsüket Budapesten a spanyolok 4:1-re megnyerték.

Németország
5 mérkőzés: 2 győzelem, 3 vereség.
1978 óta nem futottak össze a csapatok, akkor Budapesten a mieink 3:2-re nyertek.

Japán
2 mérkőzés: 2 vereség
A távol-keletiek 1930-ban és 1933-ban is a magyar fővárosban tudtak győzni 4:0-ra, illetve 5:0-ra.

Kanada
A felek még sohasem találkoztak egymással.

Kazahsztán
A felek még sohasem találkoztak egymással.

Hollandia
4 mérkőzés: 2 győzelem, 2 vereség
A legutóbbi meccsen, 1975-ben Budapesten 5:0-ra győztek a mieink.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik