Davis-kupa: Fucsovics bravúros győzelme, megvertük Szlovákiát!

Vágólapra másolva!
2017.02.05. 13:05
null
Fucsovics bravúros győzelmével legyőztük Szlovákiát (Fotó: Földi D. Attila)
Fucsovics Márton négy szettben (3:6, 6:3, 6:3, 7:5) legyőzte a világranglista 36. helyén álló Martin Klizant a Davis-kupa euro-afrikai zónájának I-es csoportjában rendezett Magyarország–Szlovákia párharc negyedik mérkőzésén, ezzel 3–1-es összesítéssel a mieink jutottak tovább. A magyar válogatott szeptemberben a világcsoportba jutásért játszhat.

Fucsovics rögtön az első játékban bréklabdához jutott, amit azonban nem tudott kihasználni, majd elveszítette a szervagémjét. Innentől kezdve Klizan mindegyik adogatójátékát semmire hozta az első szettben, így 26 perc után játszmaelőnybe került (6:3).

A második szettben fordult a kocka, Fucsovics könnyedén hozta a saját adogatásait – az ötből négyet semmire nyert meg –, eközben 3:2-nél kihasználta a harmadik bréklabdáját ebben a játszmában, és egyenlített (3:6). A harmadik szettet a magyar játékos brékkel kezdte, de nem sokáig tudta megőrizni az előnyét. A játszma közepén azonban Fucsovics ismét elvette Klizan adogatását, majd három bréklabda hárítása után megtette ezt még egyszer, így 46 perc alatt hozta a szettet (3:6).

FUCSOVICS NEM AKÁRKIT VERT MEG

A 27 esztendős Martin Klizan eddig öt ATP-tornát nyert meg, ebből kettőt a tavalyi évben. Jelenleg a világranglista 36. helyén áll, 2015 áprilisában a 24. pozícióban rangsorolták. Az idei Australian Open első fordulójában ötszettes csatában kapott ki az elődöntőig menetelő Stan Wawrinkától.

A negyedik játszmában Fucsovics 6:5-ös vezetéséig nem jutottak el bréklabdáig a játékosok, ekkor azonban Klizan keze megremegett. Na, nem a második meccslabdánál, amit második szervából ütött ásszal hárított. Fucsovicsnak ez nem szegte kedvét, harmadszor, majd negyedszer is mérkőzéslabdához jutott, és ekkor a szlovák kettős hibát ütött (5:7).

Fucsovics újabb bravúros győzelmének köszönhetően Köves Gábor kapitány együttese továbbjutott, ám a szövetség korábbi tájékoztatásával ellentétben nem az áprilisi holland–bosnyák párharc győztesével találkozik, hanem rögtön a világcsoport szeptemberi rájátszásában vesz részt – 1995 óta először.

DAVIS-KUPA, EURO-AFRIKAI ZÓNA, I. CSOPORT, ELSŐ FORDULÓ
Szlovákia–Magyarország 1–3
Martin Klizan
–Balázs Attila 6:1, 6:2, 3:6, 6:4
Jozef Kovalík–Fucsovics Márton 2:6, 7:6, 3:6, 4:6
Klizan, Andrej Martin–Fucsovics, Balázs 3:6, 6:2, 3:6, 7:6, 1:6
Klizan–Fucsovics 6:3, 3:6, 3:6, 5:7

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

NEGYEDIK SZETT

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 5:7, Klizan szervál

VÉGE!

Klizan az egész játékban a labdákra panaszkodik, és nem szól neki senki, hogy Fucsovics is ugyanazokkal teniszezik. Egy fantasztikus elütés után a magyar játékos meccslabdához jut – Klizan viszont hárítja. Két szlovák hiba, itt a második meccslabda: Klizan kettős hibát üt, de a sólyomszem cáfolja a vonalbíró második üvöltését… Nagyjából 0.8 centiméteren múlt a magyar siker. Klizan ezúttal tényleg kettős hibát üt, a harmadik mérkőzéslabdát viszont Fucsovics a hálóba üti tenyeressel. Klizan a fonákkal teszi ugyanazt, következhet a negyedik labda a továbbjutásért. Klizan nem unja a kettős hibákat, köszönjük szépen, a magyar válogatott óriási bravúrral legyőzi Szlovákiát, így továbbjut!

ÍGY ÉRT VÉGET A MÉRKŐZÉS


Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 5:6, Fucsovics adogat

Na, most már a hazai drukkerek hangja is megjött – szerencsére ez Fucsovicsot egyáltalán nem zavarta meg, Klizan pedig egyre kevésbé ér oda a labdákra, emiatt szélesre, vagy hosszúra üti azokat. A magyar játékos semmire húzza be a játékot, ismét négy labdamenetre vagyunk a magyar csodától.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 5:5, Klizan szervál

Zúg a „Marci, Marci”, még a szlovák dob hangját is elnyomja. Klizan viszont rettentően magabiztos, nem hatja meg, hogy a meccsben maradásért szervál, megint egyenlő.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 4:5, Fucsovics adogat

Feszült pillanatok, de szerencsére csak a lelátón, Fucsovics nem izgul: az első szervái tökéletesek, egy ásszal semmire zárja le a gémet, Klizannak a meccsben maradásért kell adogatnia.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 4:4, Klizan szervál

A szlovák szurkolók elkezdenek nagyon dühösen fütyülni, amikor a magyar tábor Fucsovicsot ünnepli, de ha ez nekik jól esik, hát egészségükre. A nagyobb baj az, hogy ha még nehezen is, de Klizan hozza az adogatását, egyenlít.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 3:4, Fucsovics adogat

Jól van! Az a körülbelül 50 magyar szurkoló hangosabb a szlovákoknál, a negyedik szett hetedik játékában Fucsovics jobb Klizannál, 4:3 ide!

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 3:3, Klizan szervál

Egyre feszültebb a helyzet, Klizan megint 30-ra nyeri adogatójátékát, következik a játszma második része.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 2:3, Fucsovics adogat

Fucsovics az első labdamenetben letereli Klizant a pályáról, beejti a labdát a háló mögé, majd hosszasan Klizanra néz – a szlovák biztosan örült a kedves pillantásoknak. Ami ennél is fontosabb, hogy Fucsovics megint nem hibázott.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 2:2, Klizan szervál

Fucsovics megint nyer két szép labdamenetet, de Klizan meg négyet, szóval továbbra sincs brék – ellenben a magyar játékos nagyon közel áll ehhez.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 1:2, Fucsovics adogat

Fucsovics viszont negyven semmi után ászt üt, nem problémázik: 2:1 a magyar játékosnak! A negyedik szettben eddig minden első szervát követően megnyerte a pontot.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 1:1, Klizan szervál

Negyven semmi után megizzadt a szlovák, de egyenlít – nincs olyan labdamenet, amelyben Fucsovics ne lenne egyenrangú ellenfele Klizannak.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6, 0:1, Fucsovics adogat

A három napig még 24 éves Fucsovics semmire nyerte meg az adogatójátékát, Klizan pedig egykedvűen sétál át a másik térfélre. Fontos gém volt.

HARMADIK SZETT

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:6 Klizan adogat

Klizan is kettős hibával nyit, az ő idegrendszere olykor nem nő fel a technikai képességeihez. Fucsovics bréklabdához jut, ami egyben a szett megnyerését is jelenti – Klizan kiüti, szettelőnyben Fucsovics!

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:5, Fucsovics szervál

Minden adogatójáték fontos, de ez különösen – kár, hogy Fucsovics kettős hibával indít, majd a második labdamenetet is a szlovák nyeri. Újabb kettős hiba Fucsovicstól, ez egy top 40-es játékos ellen nem fér bele. A magyar teniszező viszont mindhárom bréklabdát hárítja, majd két jó szervával behúzza a gémet. Klizan a dühét egy reklámtáblán vezeti le – csak a szokásos…

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:4, Klizan adogat

Klizan nagyon okosan rövidít többször is, ő is tudja, hogy Fucsovics térde nem tökéletes. De amíg a nyíregyházi játékos eléri ezeket a labdákat, nincs baj, Klizan ugyanis az elütéseket rendre elrontja. Fucsovics ismét bréklabdához jut, de Klizan kerettel eltalált labdája megtalálja a vonalat. A második lehetőségét viszont Fucsovics kihasználja, ismét brékelőnyben a magyar válogatott!

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:3, Fucsovics szervál

A játék előtt Fucsovics 12 első adogatása után következő pontból csak ötöt tudott megnyerni a harmadik szettben, ez elég kevés. Klizan elképesztő tenyeressel ismét bréklabdhoz jut, az a nagyjából 700 szlovák drukker is egyre hangosabb. Még jó, hogy van sólyomszem, Fucsovics ugyanis ászt ütött, de a szlovák vonalbíró kint látta a labdát. Nehéz szülés volt, de 3:3!

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 3:2 Klizan adogat

Klizan elront két könnyű tenyerest, de négy nagyszerű szervával fordít, megint a szlovákoknál az előny.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 2:2, Fucsovics szervál

Elképesztően hullámzó Klizan játéka, megint olyanokat üt, amelyekkel legfeljebb a top ötvenesek tudnának mit kezdeni. Csodás fonák a vonalra bréklabdánál, egyenlő.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 1:2, Klizan adogat

Fucsovics még a lehetetlennek tűnő labdákért is elfut, ezzel szerencsére bosszantja rendesen Klizant – a gémet ugyan a szlovák behúzta egy bréklabda hárítása után, de egyre több könnyű labdát üt fél méterrel a vonalak mellé, és kettős hibája is volt már.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 0:2 , Fucsovics szervál

Fucsovics egyre többet futtatja Klizant, alighanem ezt Köves Gábor kérte tőle a szünetben. Ne feledjük, Klizan is két nehéz mérkőzést játszott pénteken és szombaton. A magyar játékos viszont elront két könnyű labdát, így bréklbdához jut Klizan – hárítva! Fucsovics megnyeri a lélektanilag nagyon fontos gémet.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, 0:1, Klizan adogat

Egy statisztika a második játszmáról: Fucsovics az első adogatásai után 14 pontból 14-et, a második szervákat követően 10 pontból hetet nyert meg. Nem rossz…

A harmadik szettet semmi negyvennel kezdi Klizan, de mindhárom bréklabdát hárítja. Fucsovics semmi rosszat nem csinált, egyszerűen a szlovák fantasztikusan szervált a nehéz szituációban.

Fucsovics a negyedik bréklabdájához is odaállhat fogadóként, ugyanis egy akkora tenyerest vágott az oldalvonalra, amivel Klizan sem tudott mit kezdeni. A szlovák ezt követően egy könnyű tenyerest is elront, nagyszerűen kezdődik a játszma!

MÁSODIK SZETT

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:6, Fucsovics szervál

Fucsovics semmire nyeri az adogatójátékot, ezzel a szetteket tekintve is egyenlít – folyamatosan javult fel a magyar teniszező játéka, az pedig várható volt, hogy Klizan nem teljesíthet végig ugyanolyan magas színvonalon. Most már Mecír is feláll a székéből, mond is valamit játékosának, de Klizan nem nagyon figyel rá.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 3:5, Klizan adogat

A szlovák új labdákkal szerválhat, ez mindenképpen előnyt jelent. Még mindig nagy a különbség az első adogatások beütésénél, Klizan 86 százalékban teszi meg, Fucsovics csak 65 százalékban. Ha viszont Fucsovics beüti az elsőt, 92 százalékban a pontot is megnyeri, ami nagyszerű statisztika.

Az új labdáknak is köszönhetően Klizan nem ront, Fucsovicsnak adogatnia kell a második játszma megnyeréséért.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 2:5, Fucsovics szervál

Klizan olyan labdára kér idegesen sólyomszemet, amit még a büféből is kint láttak. Nem is volt igaza a szlováknak. Viszont fogadóként nagyon agresszív, Fucsovicstól kellettek a jó első szervák – 5:2 ide!

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 2:4, Klizan adogat

Fucsovics egyre hosszabban tud játszani, az alapvonalon túlról pedig Klizan sem olyan magabiztos már. Ismét bréklabdához jut, s a harmadik lehetőségét már nem hibázza el!

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 2:3, Fucsovics szervál

Három szervagém Fucsovicstól, nulla megnyert labdamenet Klizantól. Köves Gábor a meccs előtt azt mondta, a magyar játékos adogatójátéka lesz a kulcs, ez pedig az első szettben még nem volt magabiztos – a második játszmára viszont kezd jó képet festeni.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 2:2, Klizan adogat

Megint volt néhány szép ütése a nyíregyházi játékosnak, ám amint Klizan tenyeresére kerül a labda, szinte lehetetlen helyzetbe kerül. A szlovák egyenlített.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 1:2, Fucsovics szervál

Az előző játék hozadéka lehet Fucsovics magabiztossága, semmire nyerte a játékot megint, és egyre többször tudja átvenni a labdamenetek irányítását, ami fontos elem Klizan ellen.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 1:1, Klizan adogat

Végre! Bár Klizan hozta adogatójátékát, négy fogadópont nélküli szlovák szervagém után Fucsovics megnehezítette ellenfele dolgát, két bréklabdája is volt. Ezeket még nem tudta értékesíteni, de mindenképpen jó jel lehet a folytatásra nézve.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, 0:1, Fucsovics szervál

A magyar teniszező pontot sem veszített az első szervagémje során a második játszmában.

Fucsovics nagy meccset nyert meg (Fotó: Földi D. Attila)
Fucsovics nagy meccset nyert meg (Fotó: Földi D. Attila)

ELSŐ SZETT

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 6:3, Klizan adogat

A világranglista 36. helyezettje semmire hozta az adogatójátékát, ezzel kevesebb mint fél óra után szettelőnybe került. Ez volt sorozatban a negyedik adogatójáték Klizantól, amit semmire nyer meg.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 5:3, Fucsovics szervál

A szlovák játékos 30:0 után feljött 30:30-ra, de Fucsovics újabb két ponttal lezárta a gémet, és szettben maradt.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 5:2, Klizan adogat

A játék előtti statisztika: az első adogatásait 94 százalékban beüti a szlovák… Ezt a gémet is semmire nyeri, aztán leül a székébe. Természetesen most sem szól egy szót sem a szövetségi kapitányához, de egyelőre nincs is okuk a beszélgetésre.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 4:2, Fucsovics szervál

A második szervákra azonnal lecsap Klizan, szerencsére Fucsovics egyre magabiztosabban adogat, ezt a gémet viszonylag magabiztosan húzta be.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 4:1, Klizan adogat

Sorozatban három játék fogadópont nélkül. Amíg a legjobb szlovák játékos ennyire magabiztos, szinte reménytelen Fucsovics helyzete, de aligha teljesít így Klizan a mérkőzés végéig.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 3:1, Fucsovics szervál

Végre jöttek az első adogatások, Fucsovics semmire nyerte a gémet, ez adhat egy kis higgadtságot a világranglista-159. magyar teniszezőnek.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 3:0, Klizan adogat

A világranglistán 36. szlováktól is megérkezett az első ász, egyelőre nagyon magabiztosnak tűnik, de Balázs Attila ellen is így kezdett pénteken, aztán alaposan megszenvedett a győzelemért. Semmire hozza a gémet, 3:0 oda.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 2:0, Fucsovics szervál

Az első négy szervából háromszor nem jött az első, anélkül pedig nehéz lesz a szlovák ellen, aki rögtön bréklabdához is jut ennek köszönhetően. Értékesíti is, Klizan eddig egyértelműen irányítja a labdameneteket, Fucsovics pedig csak megpróbálja valahogyan visszaadni a labdákat.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) 1:0, Klizan adogat

Az első labdamenetig sem érkeztek ötszáznál többen a lelátóra, de nem rossz a hangulat. Szoros labdamenetek, Klizan két ki nem kényszerített hibát is ütött, de hozta adogatójátékát.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) az olaszországi busztragédia áldozataira emlékeznek

A pozsonyi Ferdinand de Martinengo polgári szervezet nevében az elnök, Peter Kurhajec korábbi csehszlovák öttusázó a budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium diákjainak és tantestületének eljuttat egy megrepedt ezüst szívet. A szervezet ezzel a dísszel szeretné leróni kegyeletét a szerencsétlenség áldozatai és azok hozzátartozói iránt.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) a bemelegítés

A pályára sétáltak a játékosok, egyelőre igencsak álmos a hangulat, nagyjából 300 ember lehet a lelátón.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) az átmozgató edzésekről

Nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a mérkőzések előtti, gyakorlatilag ráhangolódásnak számító edzésekről, de szemmel látható volt a különbség a két válogatott hangulata között. A begyulladt térdét továbbra is fájlaló Fucsovics folyamatosan kommunikált a többiekkel, a játékosok viccelődtek egymással, láthatóan minden rendben a csapategységgel. Ezzel szemben a szlovákok szinte egymáshoz sem szóltak, Martin Klizan ütései alatt pedig Miloslav Mecír szövetségi kapitány be is sétált az öltözőbe. Ez persze még nem jelent automatikus Fucsovics-sikert, hiszen Klizan jobb teniszező nála, ám ezek a hangulati elemek is hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar válogatott óriási bravúrral két mérkőzést is megnyert az esélyesebb szlovákok otthonában.

Martin Klizan (szlovák)–Fucsovics Márton (magyar) a mérkőzés előtt

Nagyjából egy órával a mérkőzés előtt mindkét szövetségi kapitánnyal tudtunk beszélni. Köves Gábor azt mondta, a játékosai mindent megtettek, hogy a szombati 3 óra 24 perces páros találkozó után megfelelő fizikai állapotba kerüljenek vasárnapra, de nem lesz tele a tank, az biztos. Továbbra is a szlovákokat tartja a favoritnak, ám hozzátette, megfelelő taktikával lehet esélyünk a győzelemre. Különösen sok múlik Fucsovics Márton adogatójátékán, ami az elmúlt két napban nagyszerűen működött.

Miloslav Mecir szlovák kapitány az elmúlt két naphoz hasonlóan higgadt volt, semmiféle érzelem nem látszódott az arcán. Többször elismételte, a csapata nem adta fel a harcot, a játékosok hisznek a továbbjutásban. Szlovák újságírók szerint biztos, hogy ha nem nyer Klizan, Mecírt néhány órán belül kirúgják.

A pozsonyi Aegon Arenából üdvözöljük kedves olvasóinkat a Martin Klizan–Fucsovics Márton Davis-kupa-mérkőzés online tudósításában. Amennyiben a magyar játékos nyer, válogatottunk továbbjut, és biztosan bennmarad a világcsoportot követő legmagasabb osztályban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik