Davis-kupa: a belgák szerint a sorozat „lelkét ölné meg” a reform

Vágólapra másolva!
2018.02.27. 18:12
A belga sportági szövetség vezetője szerint a tenisz Davis-kupa „lelkét ölnék meg” a nemzetközi szövetség (ITF) tervezett radikális változtatásai.

„A Davis-kupa légköre egészen egyedülálló. Az ITF azt akarja, hogy egy nagyobb esemény legyen, de szerintünk a hazai és idegenbeli lebonyolítás nagy értékeket hordoz. A legnagyobb félelmünk, hogy ezzel megölnénk a Davis-kupa lelkét" – fogalmazott Gijs Kooken.„A Davis-kupa légköre egészen egyedülálló. Az ITF azt akarja, hogy egy nagyobb esemény legyen, de szerintünk a hazai és idegenbeli lebonyolítás nagy értékeket hordoz. A legnagyobb félelmünk, hogy ezzel megölnénk a Davis-kupa lelkét" – fogalmazott Gijs Kooken.

A belgák – akik február elején a magyarokat legyőzve ismét bekerültek a negyeddöntőbe – az utóbbi három évben kétszer is finálét játszhattak a sorozatban.

Az ITF hétfőn ismertetett elképzelései szerint 2019-től a tenisz világkupa néven rendezendő egyhetes eseményen dőlne el a trófea sorsa: a Davis-kupa világcsoportjának mostani lebonyolítási módja (az egyik válogatott otthonában, négy egyéni és egy páros mérkőzésen dől el a továbbjutó sorsa) helyett novemberben nagyszabású finálét rendeznének 18 válogatott részvételével.

A Davis-kupa honlapján megjelent terv szerint az eseményen a tizenhat világcsoportos teniszválogatott mellett két további meghívott csapat vehetne részt a csoportküzdelmekben, melyet egyenes kieséses szakasz követne. Egy találkozón két egyes és egy páros mérkőzést vívnának, minden találkozó két nyert szettig tartana. A csoportküzdelmek után a negyeddöntőről lemaradó világcsoport-résztvevők a bennmaradásért játszanának ugyanott az I-es zónából kvalifikált, feljutásért küzdő csapatokkal.

Az alacsonyabb osztályú csoportokat nem érintené a változás.

A módosításról az ITF éves közgyűlésén szavaznak majd augusztusban, Orlandóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik