Az idei wimbledoni verseny 10 legemlékezetesebb története

KLEIN RON (London)KLEIN RON (London)
Vágólapra másolva!
2019.07.16. 12:15
null
Fotók: AFP, Getty Images, MTI, Reuters
Simona Halep és Novak Djokovics győzelmével ért véget az év harmadik Grand Slam-tornája, amelynek számtalan történetéből kiválogattuk a tíz legemlékezetesebbet. Szóval következzenek a „legek” a 2019-es wimbledoni teniszversenyről.

 

1. A LEGKEDVELTEBB BÚCSÚZÓ

Még Wimbledon előtt jelentette be Markosz Bagdatisz, hogy a sportág szentélyében kívánja lezárni karrierjét, tehát amint búcsúzik a főtábla küzdelmeitől, visszavonul. A ciprusi klasszis nem távozott „üres kézzel”, hiszen nyert egy mérkőzést, ám a második fordulóban az olasz Matteo Berrettini már jobbnak bizonyult nála. A mérkőzés után Bagdatisz azt mondta, 15 évvel ezelőtt, július 4-én nyertek a görög labdarúgók Európa-bajnokságot, ami neki óriási erőt és hitet adott, hogy kitartással bármit el lehet érni a sportban. Az élet pedig a legnagyobb rendező: Bagdatisz napra pontosan 15 évvel később, 2019. július 4-én játszotta le utolsó profi mérkőzését. A 2006-os Australian Open döntőse – aki Andre Agassi népszerű önéletrajzi könyvében is szerepet kapott – arról beszélt, reméli, ő is példát tudott mutatni a fiataloknak.

 

2. A LEGNÉPSZERŰBB PÁROS

Andy Murray a torna előtt árulta el, hogy a férfi mellett vegyes párosban is szeretne indulni Wimbledonban, ám több női teniszező is elutasította a felkérését. Szavait követően sorra jelentkeztek a közösségi oldalakon a jelentkezők, hogy szívesen indulnának a skóttal, Serena Williams pedig újságírói kérdésre azt válaszolta, készen állna a közös szereplésre. A brit és az amerikai sajtó természetesen azonnal felkapta a témát, aminek az lett a végeredménye, hogy a két klasszis valóban beadta nevezését. Végül a harmadik körig jutottak, ott is mindent megtettek a győzelemért, pedig Serena Williamsre fontos feladatok vártak az egyéni versenyben is.

 

3. A LEGNAGYOBB KÉRDÉS

Fucsovics Márton és Babos Tímea furcsa indokra hivatkozva nem indult vegyes párosban. A műfajban az olimpiai indulás reményében, a gyakorlás érdekében összeálló MTK-teniszezők állításuk szerint teljes egyetértésben, a szakmai szempontokat mérlegelve döntöttek úgy, hogy mindketten saját feladataikra koncentrálnak Londonban. Különös, hiszen Fucsovics a Roland Garros után még arról beszélt, reméli, Wimbledonban egynél több mérkőzést is nyernek, miközben nyilván már akkor is tudta, hogy egyesben és férfi párosban is feladatok várnak rá, Babos meg csak női párosban szerepelt a főtáblán. Első közös mérkőzésük bravúros győzelmet hozott az Australian Openen, de a második körnél tovább sem ott, sem a Roland Garroson nem jutottak. Bár a pályán kívül érezhetően jól megértik egymást Fucsovicsék, a pályán már nem volt meg a kellő összhang – igaz, esély sincs arra, hogy rajtuk kívül más is reális eséllyel pályázzon az olimpiai szereplésre vegyes párosban.

 

4. A LEGELKÉPESZTŐBB IGAZSÁGTALANSÁG

Bernard Tomic teljes első körös pénzdíját elvették, mert a játékvezető állítása szerint nem tett meg mindent a győzelemért a francia Jo-Wilfried Tsonga ellen. Az egyébként balhés ausztrál ugyanúgy a pontok 38 százalékát nyerte meg azon a mérkőzésen, mint utóbb Tsonga Rafael Nadal ellen, de a nőknél is voltak teljesen egyoldalú összecsapások, azt pedig rettentő nehéz eldönteni, hogy ki mennyire harcol a továbbjutásért. Tomic mellett egy sor teniszező állt ki, ő pedig ügyvédekkel egyeztetve úgy döntött, fellebbez a büntetés ellen.

 

5. A LEGEXTRÉMEBB FELKÉSZÜLÉS

Nick Kyrgios úgy döntött, a Rafael Nadal elleni második körös mérkőzés előtt az a legprofibb módja a felkészülésnek, ha a találkozót megelőző napon éjfélig iszogat a barátaival. A spanyol klasszistól elszenvedett vereség után a sajtótájékoztatón egyébként találkozott olyan újságíróval, aki ugyancsak abban a bárban szórakozott. Kyrgiost túlságosan nem viselte meg a kiesés, mert a találkozót követően ismét felfedezte a londoni éjszakát.

 

6. A LEGDRÁMAIBB JELENET

A hatodik játéknapon, a német Jan-Lennard Struff és a kazah Mihail Kukuskin mérkőzésének negyedik szettjében egy 60 éves nő összeesett a lelátón. A nézőteret azonnal kiürítették, az orvosi csapat pedig elkezdte az újraélesztést – a gyors beavatkozásnak hála a hölgy állapotát sikerült stabilizálni, mielőtt a kórházba szállították. Később a lánya jelezte Twitteren, hogy édesanyja szépen gyógyul, illetve megköszönte Struffnak az aggódást, aki azt mondta a mérkőzést követően, ilyenkor döbben rá, hogy vannak fontosabb dolgok is a sportnál, és minden jót kívánt a hölgynek.

 

7. A LEGSZERÉNYEBB ELŐDÖNTŐS

Roberto Bautista Agut nem számított arra, hogy a második hét péntekjén még pályára kell lépnie Wimbledonban, ezért még jóval a verseny előtt lefoglalt magának és hat barátjának egy ibizai nyaralót, ahol a spanyol teniszező legénybúcsúját tervezték. A cimborák napokig várták az ünnepeltet, aki csak nem akart megérkezni – sorra nyerte a mérkőzéseket. A Novak Djokovics elleni elődöntőre aztán mind a hatan átrepültek Londonba, szurkoltak barátjuknak, majd a veresége után együtt mentek vissza Ibizára, hogy a munka után végre a szórakozás is elkezdődhessen. Bautista Agut a legjobb négy közé kerüléssel 588 ezer fontot, tehát 212 millió forintot keresett – szóval lesz miből mulatni.

 

8. A LEGPONTOSABB VONALBÍRÓK

Jó, ezt nem tudjuk statisztikával alátámasztani, az viszont biztos, hogy a főtáblán három magyar vonalbíró segítette a mérkőzések lebonyolítását: Szörény Rezső (balról), Izmendi Károly és Pétsch András. Wimbledonban természetesen a brit játékvezetőket részesítik előnyben, láttunk olyan idősebb férfiakat és nőket a vonalaknál, akik inkább tiszteletből, mintsem az éleslátásuk miatt kaptak szerepet. Az egyik magyar vonalbíró elárulta, akadt olyan mérkőzése, amelyen a „szomszédjával” váltott néhány szót, és kiderült róla, hogy az idei volt a 39. versenye, és ő vezette Martina Hingis első wimbledoni találkozóját.

 

9. A LEGOLCSÓBBAN MEGÚSZOTT PÉNZBÍRSÁG

Fabio Fognini gyenge teljesítményt nyújtott a harmadik fordulóban, ráadásul azt sem tudta elviselni, hogy a mérkőzését az egyik sétálópályára tették, ahol nagy a hangzavar és a mozgolódás – a szervezők tényleg nagyot hibáztak a beosztással, Fognini és az amerikai Tennys Sandgren jobb pályát érdemelt volna. Az olasz klasszis dühében azt találta mondani, hogy bárcsak bomba robbanna az All England Clubban, ami érthetően nagy port kavart. Fognini – akit 2017-ben két Grand Slam-tornára vonatkozó eltiltással büntettek két évre felfüggesztve, mert prostituáltnak nevezte a játékvezetőt – az eset után bocsánatot kért, amit figyelembe is vettek, így csupán 3 ezer dollárt kellett fizetnie.

 

10. A LEGVÁRATLANABB MENETELÉS

A 15 esztendős Cori Gauff olyan támogatást kap, amiről a korosztályában csak álmodhatnak: a Mouratoglou Akadémián edz, a Roger Federer által alapított ügynökség segíti, a szponzori bevételei pedig már Wimbledon előtt évi egymillió dollár felett jártak. Ennek ellenére óriási bravúr, hogy az amerikai tinilány kezdésnek legyőzte egyik példaképét, Venus Williamst, majd egészen a Simona Halep elleni nyolcaddöntőig verekedte magát. Gauff harmadik körös mérkőzése az első hét legnézettebb találkozója volt Nagy-Britanniában, abban pedig biztosak lehetünk, hogy a következő Grand Slam-tornán, a US Openen óriási felhajtás fogadja majd.

 

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósította: Klein Ron

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik