H. Á. 2020.01.20 04:43 Frissítve: 2020.01.20 08:29

Remek rajt! Fucsovics Márton négy játszmában legyőzte Denis Shapovalovot

Melbourne-ben megkezdődött az idei Australian Open, amelyen a Margaret Court Aréna első mérkőzését a világranglistán 67. helyen álló Fucsovics Márton vívta, s rögtön ki is ejtette a 13. helyen kiemelt kanadai Denis Shapovalovot.

 

Fucsovics nagyszerű győzelmet aratott (Fotó: AFP)

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (71 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES

1. FORDULÓ (a legjobb 64 közé jutásért)

Denis Shapovalov (kanadai, 13.)–Fucsovics Márton 3:6, 7:6 (9–7), 1:6, 6:7 (3–7)

Fucsovics Márton óvatosságból, Achilles-ín panaszai miatt feladta az Australian Open előtti utolsó mérkőzését a bendigói challenger-tornán, pontosan azért, hogy az év első Grand Slam tornáján százszázalékos állapotban legyen, s ne legyen semmi gátja a minél jobb szereplésnek.

Erre fel aztán sorsoláskor összekerült a 20 éves, orosz származású, izraeli születésű, magát kanadainak valló, de a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban élő Denis Shapovalovval, aki a viadal 13. kiemeltje.

A világranglistán 67. helyet elfoglaló Fucsovics számára azonban még lehet, hogy némi megnyugvást is jelentett, hogy a 13. kiemeltet kapta: két évvel ezelőtt, amikor legyőzte Sam Querreyt az Australian Open második fordulójában, akkor az amerikait szintén a 13. helyen emelték ki a szervezők.

Nos, Fucsovicsot láthatóan feldobta, hogy a Margaret Court Arénában ő kapta a nyitó meccset, ahogy az is remek hatással volt rá, hogy rengeteg magyar szurkoló foglalt helyet a kezdéskor jó „félházas” lelátókon, s egyébként is bírta a közönség támogatását.

S játékával rá is szolgált erre: kezdve azzal, hogy az első igen hosszú, csaknem 10 perces első játékban elvette ellenfele adogatását, s a folytatásban nagyon koncentráltan figyelmesen teniszezett, amit jelez, hogy csupán 5 ki nem kényszerített hibát vétett, miközben Shapovalov 17-ig jutott az első szettben, amelyben Fucsovics korán begyűjtött brékje kitartott, s 39 perc alatt 6:3-ra nyert, merthogy előnye nemcsak kitartott, de a játszma utolsó adogatójátékát is elvette ellenfelétől.

Az ifjú kanadai már az első szettben „idegi alapra” került, az elvesztett labdamenetek után eleinte a fejét csóválta, majd hangosan kiabált magával, a második játszmában az ütője is sorra került. Azt a játszmát egyébként rövidítésben elvitte Shapovalov, miután egyik játékos sem jutott bréklabdáig a 12 játék során. 

A harmadik játszmára aztán teljesen szétzuhant a mentálisan addig sem túl összeszedett Shapovalov, akit egy alkalommal a székbírónak kellett figyelmeztetni, amikor magáról teljesen megfeledkezve az ütőjét ismét a földhöz vágta dühében, miután Fucsovics brékelte 1:1-nél. A kanadai a két játék közötti szünetet regenerálódás helyett inkább azzal töltötte, hogy a bíróval ordítozott, miközben Fucsovics oda sem figyelt. Aztán a magyar játékos hozta a saját adogatását, majd elvette ismét a kanadaiét, s ezzel lényegében ki is pipálta ezt a játszmát.

A negyedik szett Fucsovics szempontjából nem kezdődött jól, ezúttal ő vesztette el az első adogatójátékát, ám 4:2-es hátrányt követően rákapcsolt, s egymás után három játékot nyerve előnybe került (5:4). Shapovalovnak aztán sikerült rövidítésig elvinnie a küzdelmet, ebben viszont már Fucsovics volt a jobb: 3 óra 13 perc után megnyerte a mérkőzést, s bejutott a legjobb 64 közé, ahol a Jannik Sinner (olasz)–Max Purcell (amerikai) összecsapás győztes lesz az ellenfél – valószínűleg két nap múlva.

„Köszönöm a támogatást a szurkolóknak, nagyon sokat segített. Mondhatom lassan, hogy ez lesz a kedvenc Grand Slam-tornám, valahogy itt nagyon jól megy a játék. Azt hiszem, ez a mai mérkőzés életem egyik legjobb meccse volt. Jól ment a játék és akkor voltam agresszív, amikor kellett, és éppen mindig annyira, amennyire kellett. Tudom, hogy a tizenhármas nem szerencsés szám, de nekem ez lesz a jövőben a kedvenc számom” – mondta Fucsovics a pálya szélén a Margaret Court Aréna közönségének a mérkőzést követően.

FUCSOVICSOT ÜNNEPLI A KÖZÖNSÉG


 

Még több
2020.04.01 22:13:50

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Az elmúlt 143 évben Wimbledonban csak a világháborúk idején nem játszottak.

2020.03.11 23:56:39

Tenisz THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A közösségi élményt erősítő Davis-kupában teljesen más a hangulat, mint a többi versenyen, így Fucsovics némi hezitálás után a kemény pályás viadalokra készülés időszakában is vállalta a salakon rendezett csapatversenyt.

2020.03.07 22:54:22

Tenisz MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A csapattal – és ezt tessék szó szerint venni…

2020.03.07 16:31:37

Tenisz H. Á., K. R.

A magyar teniszválogatott 3–2-re legyőzte Belgiumot, így ott lesz a madridi fináléban.