Aus. Open: Nem lett volna szabad játszani – Babos Tímea

H. K.H. K.
Vágólapra másolva!
2020.01.16. 12:03
null
Babos Tímea nagy hibának tartja, hogy a selejtezőt elkezdték két nappal ezelőtt (Fotó: AFP)
Az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságra (Australian Open) készülő Babos Tímea a Világgazdaságnak adott telefonos interjújában elmondta, nagy hibának tartja, hogy a selejtezőt elkezdték két nappal ezelőtt.

 

Mint ismert, a sportvilágra is hatással van a hosszú ideje nem csillapodó ausztrál bozóttűz. A selejtezőben induló Dalila Jakupovic kedden a mérkőzés közben kapott köhögőrohamot, s nem is tudta folytatni a játékot.

Melbourne Kooyong nevű kerületében a korábbi világelső, Marija Sarapova mérkőzése is félbeszakadt. Az orosz teniszező Laura Siegemunddal játszott, ám a második szettben véget vetettek a találkozónak. Természetesen itt is a levegő gyatra minősége miatt döntöttek az idő előtti befejezés mellett. A 25 éves ukrán, Elina Szvitolina pedig a Twitteren háborgott a veszélyes légszennyezettség miatt.


A lap a történtek kapcsán megkereste a már Ausztráliában tartózkodó Babos Tímeát is, aki megosztotta a tapasztalatait.

„Sajnos az elmúlt két napon valóban elég rossz volt az időjárás, erre fordult a szél, így elég nagy füstöt hozott, viszont szerencsére tegnap este esett az eső, úgyhogy most azért picit kitisztult az idő – idézi Babos Tímeát a vg.hu. – Maga a verseny, az, hogy elkezdték a selejtezőt két nappal ezelőtt, az óriási hiba volt, hiszen rengeteg idejük van elkezdeni és befejezni is, úgyhogy nem kellett volna, nagyon sok játékos szenvedett.”

„A magam részéről annyit tudok hozzátenni, hogy amikor edzettem, akkor én is éreztem a levegő rossz minőségét, azért nem volt olyan könnyű lélegezni, és gondolom, meccsstressz alatt, illetve nagyobb melegben ez százszor rosszabbnak érezhető, úgyhogy igen, ezek az összeesések és az, hogy sok játékos rosszul volt, szörnyű, nem szabadott volna játszani. Érdekesség, hogy például egy lóversenyt töröltek, ami ugyanúgy Melbourne-ben volt aznap. Törölték és elhalasztották, szerintem ezt kellett volna tenni a tenisszel is, gyakorlatilag minden játékos ezt mondja. Hogy a verseny elmaradjon, kizárható, a mai nappal azért jobb az időjárás, reméljük, nem lesz olyan széláramlat, ami erre hozza a füstöt.”

A globális levegőminőségi adatokat összesítő IQ Air Quality Visual adatai szerint Ausztrália második legnagyobb városában a legrosszabb a levegő minősége az egész világon a bozóttüzek miatt keletkező füst és por okán. Melbourne-ben sorozatban második nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét. A hatóságok ezért felszólították a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat, vigyék zárt helyre az állataikat, és csukják be az ablakokat.

„Sajnálatos, hogy így indul az év első Grand Slamje, valószínűleg az Australian Open szervezői is tudják, hogy hibáztak, de ezen utólag nem tudnak javítani. Reméljük, hogy a jövőben jobban átgondolják, hogy ilyen körülmények között szabad-e játszani, hiszen a médiában olyan cikkeket lehetett hallani, hogy aki teheti, ki se menjen az utcára, még az állatokat se vigye ki. Ehhez képest a teniszezőknek meg le kellett játszaniuk a meccseket, amit nem szabadott volna megengedni.”

A teniszező megjegyezte, „olyan nem fordulhat elő”, hogy valakit akarata ellenére arra kényszerítenek, hogy játsszon – Babos ezzel arra reagált, miszerint állítólag volt, aki azt mondta, hogy nem szeretett volna pályára lépni, ám akarata ellenére is szerepelnie kellett ilyen rossz körülmények között.

Mint megírtuk, a nőknél Babos – az egyetlen magyar főtáblás, miután Jani Réka és Bondár Anna is kiesett a selejtezőben – a 18 éves Iga Swiatekkel találkozik. A lengyel teniszező (56. a világranglistán) még nem nyert tornát a WTA égisze alatt, míg Babos már 25-öt is (hármat egyesben, 22-t párosban), egymással még nem játszottak. Az első helyen rangsorolt Ashleigh Barty az ukrán Leszja Curenkóval kezd, míg a második kiemelt Karolína Plísková Babos párospartnerével, Kristina Mladenoviccsal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik