Aus. Open: Nadal megsérült, feladta a Cilic elleni meccset

Vágólapra másolva!
2018.01.23. 13:08
null
Rafael Nadalt már a negyedik játszmában ápolni kellett (Fotó: AFP)
2:2-es játszmaállásnál, Marin Cilic 2:0-s vezetésénél az ötödik szettben Rafael Nadal sérülés miatt feladta kettejük keddi negyeddöntőjét az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon.
Babos Tímea és Kristina Mladenovic elődöntőbe jutásáról ide kattintva olvashatnak!
A vegyes párosban lejátszott mérkőzésről ide kattintva olvashatnak!

Az első játszma egyetlen breakjét Rafael Nadal csinálta 4:3 után, ezzel megalapozta a szettnyerést (3:6), és a második játszmában is elcsente Marin Cilic adogatását, ezzel 3:2-re vezetett. De ahelyett, hogy az előnnyel megint elfutott volna a szettgyőzelemig – nem nyert több játékot! Cilic egymás után kétszer elvette a szerváját, a sajátját kíméletlenül behajtotta, és egyenlített (6:3).

A harmadik játszmában Nadal két adogatójátékot is a sírból hozott vissza, és bár Cilic szervagémjei voltak a simábbak, 5:4-nél a spanyol jutott bréklabdához – ha él vele, a szett is az övé. Cilic elhárította a veszélyt, a játszma rövidítésbe torkollott, ott is rendre megkontrázták a másik adogatását – sorozatban öt szervából nyert pontot a fogadó –, és végül a kevesebbet hibázó Nadal húzta be a strigulát (6:7).

Cilicet nem törte össze a drámai körülmények között elveszített játszma, a negyediket simán hozta (6:2) – igaz, akkor Nadal már nem volt a topon, a combját és a csípőjét is fájlalta, ápolni kellett.

Az ötödik szettben aztán, amikor nagy csatában megint elveszítette a saját adogatását, Cilic 2:0-s vezetésénél a spanyol világelső feladta a kilátástalannak tűnő küzdelmet.

„A harmadik szettben kezdtem el érezni a combomat, aztán amikor a negyedikben egy rövidítésre rohantam a hálóhoz, rosszabbra fordult a helyzet. Nehéz elfogadni, hogy elveszett a lehetőség az elődöntőbe jutásra, majd a küzdelemre egy fontos trófeáért” – idézi az MTI Nadalt, aki a 2010-es Australian Openen ugyancsak a negyeddöntőt adta fel sérülés miatt Andy Murray ellen.

A mallorcai játékos megelőző két versenye is visszalépéssel zárult: novemberben térdproblémák miatt nem állt ki a párizsi negyeddöntőjére, majd egy meccs után távozott a londoni ATP-világbajnokságról.

A meccs vége

Marin Cilic és Rafael Nadal kézfogása a meccs után (Fotó: AFP)
Marin Cilic és Rafael Nadal kézfogása a meccs után (Fotó: AFP)

Egy kis stat: az Open érában, azaz 1968 óta másodszor fordul elő, hogy a férfi egyes első kiemeltje feladni kényszerül mérkőzését egy Grand Slam-tornán. A svédek legendájával, Björn Borggal az 1977-es US Open nyolcaddöntőjében fordult elő ugyanez.

A fináléba jutásért Cilic a brit Kyle Edmunddal mérkőzik meg, aki kedden négy játszmában legyőzte a harmadik helyen kiemelt bolgár Grigor Dimitrovot, a tavalyi ATP-világbajnokot. A világranglistán 49. helyezett, Dél-Afrikában született, 23 esztendős Edmund először jutott Grand Slam-elődöntőbe.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI
EGYES,
NEGYEDDÖNTŐ

Cilic (horvát, 6.)–Nadal (spanyol, 1.) 3:6, 6:3, 6:7, 6:2, 2:0-nál Nadal feladta
Edmund (brit)–Dimitrov (bolgár, 3.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4
Szerda
Sandgren (amerikai)–Csung Hjon (dél-koreai)
Berdych (cseh, 19.)–Federer (svájci, 2.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Mertens (belga)–Szvitolina (ukrán, 4.) 6:4, 6:0
Suárez Navarro (spanyol)–Wozniacki (dán, 2.) 0:6, 7:6, 2:6
Szerda
Halep (román, 1.)–Ka. Plísková (cseh, 6.)
Kerber (német, 21.)–Keys (amerikai, 17.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik