Aus. Open: újabb szenzációk – Murray és Kerber is kiesett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.22. 08:23
null
A 29 éves Mischa Zverev karrierje legnagyobb sikerét érte el vasárnap Andy Murray ellen (Fotó: AFP)
Miután a 2. helyen kiemelt szerb Novak Djokovics már a 2. fordulóban kiesett az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon, elbúcsúzott a férfi egyes küzdelmeitől az első helyen rangsorolt, világelső skót Andy Murray is: négy szettben kikapott a nyolcaddöntőben Mischa Zverevtől. A német játékos a Nisikori Keit öt szettben legyőző Roger Federer ellen folytatja.


Amikor Novak Djokovic a második fordulóban kikapott az üzbég Denis Istomintól, sokan biztosra vették, hogy megtörik Andy Murray melbourne-i átka, és végre megnyeri az Australian Opent, amelyen korábban ötször játszott finálét, de egyszer sem diadalmaskodott. Persze ehhez egymás után akár Roger Federert és Stan Wawrinkát is le kellett volna győznie csak a döntőbe jutáshoz…

Mischa Zverevre sokan csak legyintettek, de a nyolcaddöntőben a skót emberére akadt a 29 éves németben. Az életében először Grand Slam-nyolcaddöntőbe jutó Zverev az első játszmában 3:5-ről fordított 7:5-re, a másodikban is kétszer brékelt, de miután Murray 5:5-nél négy bréklabdát hárított, 7:5-tel egyenlített.

A harmadikban a zseniálisan játszó Zverev brékelt csak, 6:2-re verte meg a gyilkos fonákját végig csak kereső Murrayt, majd a negyedik szettet is brékkel kezdte. Előnyét mindvégig megtartotta, még csak bréklabdát sem engedett a skótnak, és 6:4-re legyőzte Murrayt.

Szenzációsan játszott a német, a hálónál rendkívül hatékony volt, agresszívan támadta Murray második szerváit (eme játékok kétharmadát ő nyerte meg), a skót emiatt hat kettős hibát is vétett.

A 19 éves Alexander Zverev a jövő nagy ígérete, de tíz évvel idősebb bátyja vasárnap elintézte, hogy még róla beszéljenek.

Pedig 2012 és 2015 között csak future- és challengerversenyeken indult, inkább edzősködéssel foglalkozott, s 2016-ban nyolc év után nyert először tornát. A sarasotai challengert Amerikában…

„A fivérem nagyon jól játszott Nadal ellen, a játékát látva mindig úgy érzem, hogy feltöltődöm, inspirál, amilyen jól teniszezik, nagy hatással van rám” – mondta a győzelme után Zverev, akinek apja, idősebb Alekszander Zverev még orosz színekben versenyzett.

Murray nem érzi úgy, hogy motiváció nélkül vagy rosszul játszott volna.

„Amikor vereséget szenvedek, mindig azt kérdezik tőlem, hogy miért nem játszottam elég motiváltan? Csak azt tudom mondani, hogy mint máskor, most is fel voltam tüzelve” – mondta Murray.

„A szettek végén különösen figyeltem arra, hogy pozitív energiát sugározzak, de akármekkora nyomás alá helyeztem Mischát, zseniális megoldás volt a válasz. Ez az én balszerencsém, de Mischa megérdemli, hogy ott legyen a legjobb nyolc között” – mondta Murray, aki korábban ötször jutott döntőbe az Australian Openen, s mindannyiszor vereséget szenvedett – négyszer Novak Djokovicstól, aki az idén már a második fordulóban kiesett.

„Hogy elszalasztottam volna a nagy lehetőséget? Nem tudom. Az sem volt garancia mindenre, hogy Novak kiesett, hiszen a következő körben Federer vagy Nisikori, aztán Wawrinka jött volna. Három top tízes játékos volt az ágamon, ha ma nyertem volna, akkor sem biztos a siker. Nem gyötröm magam azzal, hogy különös lehetőséget szalasztottam el” – mondta Murray.

Zverev következő ellenfele Federer lesz, a svájci öt játszmában legyőzte Nisikori Keit. Az első játszmában a japán 5:1-re elhúzott, Federer feljött 5:5-re, de rövidítésben Nisikorié lett a játszma. A svájci a következő szettet egy brékkel, a harmadikat nagyon simán hozta, de a japán nem adta fel, a rendkívül fordulatos negyedik játszmában egyenlített.

Miután 1:2-nél a meccs leghosszabb gémjét két bréklabdáról hozta, 2:2-nél elvette a svájci adogatását, és ezt az előnyt meg is tartotta. Federer bírta erővel, a döntő játszmában Nisikori első adogatását elvette, amivel megtörte a japánt.

Wawrinka eközben 7:6, 7:6, 7:6-ra legyőzte az olasz Andreas Seppit, aki hiába brékelt a meccs első gémjében, majd a harmadikban 5:5-nél, a legfontosabb pillanatokban a 2014-es melbourne-i tornagyőztes volt összeszedettebb.

Murray után a másik, még versenyben lévő brit is négy szettben kapott ki, Dan Evans Jo-Wilfried Tsonga ellen az első szettet rövidítésben megnyerte, de aztán a francia később nem adott neki esélyt.

A női versenyben a felső ágon a 13. helyen kiemelt amerikai Venus Wiliams két szettben megverte a német Mona Barthelt. Ellenfele a legjobb nyolc között Babos Tímea páros partnere – a duó már bejutott a 3. fordulóba –, az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova lesz, aki honfitársát, Szvetlana Kuznyecovát búcsúztatta két játszmában.

A játéknap utolsó mérkőzésén jött a slusszpoén, a világelső bkét sima játszmában kikapott Coco Vandeweghétől. Az amerikai az első és a második szettben is 3:2 után vette el egymás után kétszer Kerber adogatását – annyi különbséggel, hogy a második szettben a német vezetett, miután egyszer neki is sikerült brékelnie.

Vandeweghe a Sorana-Michaela Cirsteát legyőző spanyol Garbine Muguruzával találkozik a negyeddöntőben.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (50 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ (ágrajz szerint)

M. Zverev (német)–Murray (brit, 1.) 7:5, 5:7, 6:2, 6:4
Federer (svájci, 17.)–Nisikori (japán, 5.) 6:7, 6:4, 6:1, 4:6, 6:3
Wawrinka (svájci, 4.)–Seppi (olasz) 7:6, 7:6, 7:6
Tsonga (francia, 12.)–D. Evans (brit) 6:7, 6:2, 6:4, 6:4
Hétfőn játsszák
Monfils (francia, 6.)–Nadal (spanyol, 9.)
Bautista (spanyol, 13.)–Raonic (kanadai, 3.)
Thiem (osztrák, 8.)–Goffin (belga, 11.)
Dimitrov (bolgár, 15.)–Istomin (üzbég)

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ (ágrajz szerint)
Vandeweghe (amerikai)–Kerber (német, 1.) 6:2, 6:3
Muguruza (spanyol, 7.)–Cirstea (román) 6:2, 6:3
V. Williams (amerikai, 13.)–Barthel (német) 6:3, 7:5
Pavljucsenkova (orosz, 24.)–Kuznyecova (orosz, 8.) 6:3, 6:3
Hétfőn játsszák
Ka. Plísková (cseh, 5.)–Gavrilova (ausztrál, 22.)
Brady (amerikai)–Lucic-Baroni (horvát)
Makarova (orosz, 30.)–Konta (brit, 9.)
Strycová (cseh, 16.)–S. Williams (amerikai, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik