Aus. Open: Federer ellen nem tudod a legjobbadat nyújtani – Fucsovics

Vágólapra másolva!
2018.01.22. 09:58
null
Fucsovics: Nagyon remélem, hogy még fogok találkozni vele (Fotó: AFP)
Ugyan a címvédő svájci Roger Federer 6:4, 7:6, 6:2-re megnyerte a Fucsovics Márton elleni nyolcaddöntőjét az Australian Open férfi egyesében, a magyar teniszező nem vallott szégyent, sőt. A legjobb 16 közötti hétfői mérkőzése után ismét a két nagy sajtóterem egyikében nyilatkozott, ahol elmondta, hogy jó úton jár, de tudja, sokat kell még dolgoznia, hogy amikor legközelebb topjátékossal találkozik, már ő nyerjen. És máris készül a Belgium elleni Davis-kupa-párharcra!

 

– Megmondta, hogy nem ünnepként tekint erre a nyolcaddöntőre, de az elemzésnél hol találtak gyenge pontokat a sportág legnagyobbjának játékában?
– Hát nehéz volt… – mosolygott Fucsovics Márton a Nemzeti Sport kérdése nyomán elgondolkodva. – Federer előző mérkőzését is megnéztem Gasquet ellen, akkor is rendkívül jól teniszezett, rendkívül jól érzi a labdát. Fontosnak tűnt, hogy jöjjenek a szerváim, és az első két szettben jöttek is, a harmadikban már nem annyira. Talán az volt a gyengébb pontja, illetve az volt a tervünk, hogy próbáljak meg szerva-röptéket játszani, és minél többet a fonákjára támadni, majd jönni fel a hálóhoz. De hát nem volt annyira egyszerű… Nem tudtam a legjobbamat nyújtani, mert Roger Federer ellen nem tudod a legjobbad nyújtani. Mindenesetre jó teszt volt, kiderült, hol is tartok. Továbbra is keményen és sokat kell dolgoznom, például a szervámon, hogy többször jöjjek a hálóhoz és agresszívabban játsszak. A következő egy-két évben is szeretnék a topjátékosok ellen szerepelni, és meg akarom verni őket.

A NEMZETKÖZI SAJTÓ IS KÉRDEZETT

Kérdezett Fucsovicstól a nemzetközi sajtó is, a belga kolléga pedig ráment a Davis-kupára, hiszen február 2-től 4-ig Liege-ben a tavalyi döntőssel játszik a világcsoportban a magyar válogatott.

– Nos, milyen volt pályafutása első tétmérkőzése Roger Federerrel? – érkezett kezdésnek a banális kérdés.
– A meccs előtt arra gondoltam, hogy győzni akarok, hogy ez nem egy ajándék, nem csak megtiszteltetés, hogy vele játszhatok – felelte Fucsovics. – Ám ő a sportágunk legjobbja, nagyon koncentráltan és motiváltan játszott, hogy három szettben nyerjen és jusson tovább.

– Hogy érezte magát a Rod Laver Arenában, és miben különbözik ekkora stadionban játszani a többihez képest?
– Nagy stadionban, nagy közönség előtt játszhattam Federerrel, ez jó tapasztalat.

– A belgák legjobbja, David Goffin már a második fordulóban kiesett Melbourne-ben, meglepte?
– Meg, de Benneteau-val játszott, aki kiváló teniszező, a topjátékosokat is le tudja győzni. Tuti, hogy Goffin a Davis-kupára rendben lesz, nekünk annyira nem jó hír, hogy kipihenheti magát és motivált is lesz, hogy ismét nyerjen.

– Mik azok a tényezők, amiért Federer ellen senki sem tudja kijátszani, ami benne rejlik?
– A fogadásával kezdődik, mert annyira jól ritörnözik, hogy a lábamhoz jött vissza az összes szerva, még a nagyok is, és innentől máris ő volt előnyben. A szervája is hihetetlen, szerintem nincs is második szervája, az összes elsőrangú! Remekül mozog a pályán, korán üti meg a labdákat, ritmust tud váltani, egyszerűen mindenre képes a labdával, ezért olyan más és olyan nehéz ellene teniszezni.

– Mindezekből nyilván sokat tudott már eddig is, a saját bőrén tapasztalni durvább?
– Igen. Ötéves korom óta álmom volt, hogy Federerrel játszhassak, most valóra vált. Jó teszt volt, de nagyon remélem, hogy még fogok találkozni vele. Jó úton járok, jól kezdtem az évet is, így kell folytatnom.

– Lelkileg miként élte meg a két órát?
– Szerintem jól kezeltem a meccset, egyáltalán nem éreztem nyomást magamon, nem nézelődtem a stadionban, hogy úristen, itt vagyok, micsoda lehetőség – mindent ki tudtam zárni, tényleg csak a teniszre figyeltem. Látszódott, hogy az első két játszmában nyugodtan játszottam, odatettem magam – a harmadikban aztán Federer feltette a pontot az i-re.

– Miről beszéltek a hálónál és utána az öltözőben?
– A hálónál gratulált a versenyemhez és további sok sikert kívánt az évre, majd az öltözőben beszélgettünk kicsit, kérdezte, milyen a programom, hol találkozhatunk legközelebb.

– Gyorsértékelés az egész Australian Openről?
– Nagyszerű hetet zártam, megértem a második hetet egy Grand Slam-tornán, ez óriási eredmény. Sohasem kezdtem még ilyen jól évet, hiszen az előversenyeken is jól teljesítettem, összeszámoltam, 250 pontot szereztem januárban, jobban nem is kezdődhetett volna az év.

– Akkor előre Belgiumba, és jöhet a Davis-kupa?
– Igen! Kedden indulok haza, lesz két-három szabadnapom, és talán hétfőn utazunk el Belgiumba, ahol keményen edzem majd, hogy készen álljak a hétvégére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik