Aus. Open: Cibulková és Li Na vívja a női egyes fináléját

Vágólapra másolva!
2014.01.23. 07:03
null
Dominika Cibulková szenzációs formában teniszezik (Fotó: Reuters)
Az Australian Open női egyesének elődöntőjében a 20. helyen kiemelt Dominika Cibulková imponáló játékkal, mindössze három játékot elveszítve kiejtette az ötödikként rangsorolt Agnieszka Radwanskát, így bejutott a fináléba, ahol a torna meglepetésemberét, a kanadai Eugénie Bouchard-t búcsúztató Li Na lesz az ellenfele, aki harmadszor döntőzhet Melbourne-ben.

 

A negyedik helyen kiemelt Li Na véget vetett a kanadai reménység, Eugénie Bouchard menetelésének. A 19 esztendős versenyző finoman fogalmazva is nehezen lendült bele – nem túlzás kijelenteni – pályafutása eddigi legfontosabb mérkőzésébe, hiszen az első öt játékban mindössze három labdamenetet nyert... És bár egyszer elvette a kínai szerváját, ez édeskevés volt a felzárkózáshoz (6:2).

A második játszmában Bouchard adogatójátéka nem sokat javult – Li háromszor is könnyedén brékelt a szett során –, fogadóként ellenben megnehezítette a 2011-es és a 2013-as döntős dolgát, kétszer is elvette az adogatását, de ez is csak arra volt elegendő, hogy egy kiélezett, majd' egy órán át tartó játszmára kényszerítse Li Nát, aki végül 6:4-re nyerte meg a szettet.

NEM A SZERVÁK AZ ERŐSSÉGEI
A Grand Slam-tornák történetének első szlovák finalistája, Dominika Cibulková 160 centiméter magas, a 2014-es Australian Openen úgy jutott el a döntőig, hogy mindössze két ászt ütött.

A kínai teniszező Grand Slam-tornán negyedszer, az Australian Openen harmadszor jutott döntőbe.

A másik elődöntő a vártnál sokkal simább mérkőzést hozott. Arra lehetett számítani, hogy az eddig is nagyszerű játékkal kirukkoló Dominika Cibulková megnehezítheti a kétségtelenül esélyesebb Agnieszka Radwanskát dolgát, arra azonban már kevésbé, hogy esélyt sem ad a lengyelnek.

A huszadikként rangsorolt szlovák kilenc bréklabdájából hatot kihasznált, ehhez párosult, hogy az adogatójátékát csak egyszer veszítette el – bár a negyedik kiemeltnek is volt kilenc lehetősége, hogy brékeljen –, így két játszma során a maga javára billentette a mérleg nyelvét.

Cibulková pályafutása első Grand Slam-döntőjére készülhet, Radwanska második GS-fináléja ellenben tovább várat magára. Az Australian Openen például a negyeddöntőben már négyszer bukott el a lengyel, ezúttal pedig az elődöntő jelentette számára a végállomást.

Ami a döntőbeli esélyeket illeti: Li Na még hibátlan a szlovák ellen, és csak egy szettet veszített az eddigi négy meccsük során. Ha ezúttal is megbirkózik a feladattal, és nyer, az open éra legidősebb győztesévé válik Melbourne-ben.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Li Na (kínai, 4.)–Bouchard (kanadai, 30.) 6:2, 6:4
Cibulková (szlovák, 20.)–A. Radwanska (lengyel, 5.) 6:1, 6:2
A D0NTŐBEN
Li Na (kínai, 4.)–Cibulková (szlovák, 20.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik