ATP-vb: Wawrinka meccslabdái ellenére Federer a döntős

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.16. 00:13
null
Federer nagy meccs után készülhet a Djokovics elleni csörtére (Fotó: Reuters)
A londoni torna eddigi legjobb mérkőzésén Roger Federer döntő szett rövidítésben 8–6-ra legyőzte Stanislas Wawrinkát az ATP-világbajnokság elődöntőjében. Wawrinka négyszer is meccslabdához jutott, honfitársa viszont kihasználta az elsőt, így ő játszhat Novak Djokoviccsal a vasárnapi fináléban.

 

A tornán látottakhoz képest némiképp váratlanul Wawrinka fölényével kezdődött az elődöntő második meccse. A fiatalabb svájci ugyan elveszítette az első játékot a találkozón, a folytatásban magabiztosan hozta a sajátját, majd a harmadikban rögvest ki is használta az első brékpontot. Federer ráadásul 4:2 után is elveszítette az adogatását, és bár rögtön visszavett egyet a honfitárstól, Wawrinka kiszerválta a játszmát.

Arra ugyanakkor jó volt Federer visszabrékelése, hogy Wawrinka ne kerüljön lélektani fölénybe. A 33 éves 17-szeres Grand Slam-győztes átvette az irányítást, és mivel ő kezdte a szervajátékot a játszmában, folyamatosan ellenfele futott az eredmény után. És a szett hajrájában meg is bosszulta ez magát, 6:5-nél Federer nagyon koncentrált, Wawrinka pedig nullára veszítette az adogatójátékát, elmaradt a rövidítés, 7:5-tel egyenlített a világranglista-2.

Federer azonban ezúttal nem tudott élni a lelki töltettel, Wawrinka a harmadik játszmát rögtön brékkel kezdte, így 2:0 után előnnyel masírozott a játszmában. Igen ám, de a meccs hajrájában nagyon feljött Federer, 4:3-nál két bréklabdát is kihasználatlanul hagyott, a borotvaélen táncolás pedig 5:4-nél jött el.

A 11 perces játék során Wawrinkának három meccslabdája is volt, ám a riválisnak mindegyikből volt visszaút, és végül bréklabdánál az idei Australian Open-győztes ütött a hálóba.

A következő játékban Federer két brékpontról jött vissza, a döntő rövidítésben viszont ő kezdett jobban. Federer elhúzott 4–2-re, de 5–5-nél Wawrinka szerválhatott a meccslabdáért, és jött is a második adogatás. Újabb meccslabda maradt kihasználatlanul, Federer viszont két pontot csinált egymást után, és először került egy pontra a győzelemtől. És ő rögtön élt az első lehetőséggel egy mesteri röptének köszönhetően, ezzel kilencedszer jutott be az ATP-vb fináléjába.

Novak Djokovics–Roger Federer döntőt rendeznek vasárnap Londonban!

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (6 500 000 dollár, kemény pálya)
ELŐDÖNTŐ
Federer (svájci, 2.)–Wawrinka (svájci, 3.) 4:6, 7:5, 7:6 (8–6)
KORÁBBAN
Djokovics (szerb, 1.)–Nisikori (japán, 4.) 6:1, 3:6, 6:0

A VASÁRNAPI DÖNTŐBEN
Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 2.) 19.00 (tv: DIGI Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik