Tenisz: Két éve aláírtam volna a mostani eredményeimet – Jilly Ádám

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.03.08. 19:43
null
Fotó: totaltenisz.hu
Utolsó évét futja a juniorok között a 17 esztendős Jilly Ádám, de tavaly már belekóstolt a felnőttmezőnybe is az Alfa Tenisziskola teniszezője. Ám mielőtt véglegesen a „nagyok” között kezd játszani a jelenleg legmagasabban rangsorolt fiújátékos, eltökélt szándéka korosztályos Grand Slam-tornákon részt venni 2024-ben.

 

Kortársaihoz képest később kezdte el a sportágat, kezdetben nem is űzte versenyszerűen a teniszt, jelenleg mégis ő vezeti nemcsak a hazai korosztályos ranglistát, hanem a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) ranglistáján is ő a legmagasabb jegyzett magyar fiú – a múlt héten elérte karriercsúcsát a 137. helyezéssel, és jelenleg ettől mindössze egy pozícióval marad el. A 2006-os születésű Jilly Ádám az ITF adatai szerint 2020 óta járja a juniortornákat, igazán pedig tavaly „robbant be” – 2023-tól kezdve összesen négy egyesben és öt párosban szerzett tornagyőzelmet szerzett.

Edzője, ifj. Szabó Tamás szerint egyszerű az oka a „későn érésnek”. „Eleve később vágott bele a sportágba a kortársaihoz képest – mondta el a tréner. – A teniszt általában öt-hatévesen kezdik el, ő pedig hétévesen tette ezt, ráadásul egy ideig amatőr szinten űzte, hobbiból, később jött meg a kedve a versenyzéshez, így két-hároméves »elmaradása« volt a vele egyidőseket tekintve. Eleinte nem mindig játszott a legjobban, de az évek során szépen lépegetett előre. Tavalyelőtt már látszott a fejlődés, tavaly érkeztek az első jelentős eredmények, és jelenleg ő a legmagasabban jegyzett korosztályos játékos a magyarok között.”

Szabó rámutatott, legfőbb céljaiként az Alfa Tenisziskola játékosa utolsó juniorévében kitűzte, hogy bejusson a legjobb százba, és korosztályos Grand Slam-tornákon játszhasson. „A Roland Garrosszal és Wimbledonnal számolhatunk reálisan, utóbbira talán nagyobb az esély. Ehhez fontos hozzátenni, hogy ha egy játékos a top százban van a világranglistán, garantált az indulás, persze enélkül is lehet indulni, de úgy nehezebb – gondolt a selejtezős küzdelmekre az edző. – De célunk, hogy mindkettőn részt vegyünk, emellett remélem, hogy Ádám akár két-három héten belül a legjobb százon belülre kerül.”

A játékossal tízéves kora óta együtt dolgozó ifj. Szabó Tamás kiemelte, Jilly Ádám már vett részt felnőtt-tornán is, mégpedig tavaly szeptemberben Budapesten egy Futures-versenyen, melynek sikerrel vette a kvalifikációját és a főtábla első fordulójában vesztett csak – párosban viszont az elődöntőig menetelt Bakonyi Dáviddal párban. „Egy nagyon jó Füle Mátyástól kapott ki, aki akkor negyedik kiemelt volt, illetve a Davis-kupa-csapatunk játékosa, tavaly nyert is mérkőzést a törökök elleni osztályozón. Emellett eljutott a négy közé párosban, tehát elkezdte már a felnőttkarriert, a párosranglistán már jegyzik is, miközben a fizikuma pontosan olyan, mint egy tizenhét évesé. Ehhez fontos hozzátenni, hogy Ádám 2006 decemberében született, ha csak egy hónappal később, jövő év januárjában, akkor még egy évet játszhatna a juniorok között.”

Lapunknak maga Jilly Ádám is megerősítette, szeretne bekerülni a top százba. „Lehetőleg még az év első felében meg akarom csinálni, és akkor jók az esélyek a junior Grand Slam-tornákra, utána pedig hamarosan elkezdődhetnek a felnőttversenyek. Teljes mértékben elégedett vagyok azzal, amit eddig elértem, ha két éve odaadtak volna egy papírt ezekkel az eredményekkel, aláírtam volna” – tette hozzá.

Legutóbbi sikere a J100-as besorolású wolfsbergi tornáról származik – karrierje négy egyesben szerzett tornagyőzelméből ez a harmadik, melyet Ausztriában szerzett, illetve párosban harmadik alkalommal jutott döntőbe osztrák földön. „Ausztriában nyertem a legtöbbször, valahogy úgy jött ki a lépés, hogy itt szereztem a legjobb eredményeimet, mindig magabiztosnak éreztem magam ott.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik