Tenisz: Alcaraz célja az olimpiai érem, de indulhat-e?

Vágólapra másolva!
2023.11.30. 11:15
null
Carlos Alcaraz olimpiai éremre vágyik, de ahhoz, hogy ott legyen Párizsban, az ITF külön engedélyére lesz szüksége (Fotó: AFP)
Carlos Alcaraz nagy célja 2024-re, hogy érmet szerezzen a párizsi olimpián – csakhogy egyelőre nem felel meg az induláshoz szükséges kritériumoknak.

A 20 éves spanyol a második helyen áll az ATP-világranglistán, megnyerte az idei wimbledoni grand slam tornát, ezért joggal bízik abban, hogy az olimpián is a legjobbak közé ér. Spanyolország eddig egyszer nyert aranyérmet teniszben, 2008-ban Rafael Nadal győzött Pekingben.

Az ITF-nél azonban új kritériumrendszer lépett életbe, nem elég jól állni a világranglistán, hanem az országának Davis-kupa-csapatában is szerepelni kell egy olimpiai ciklusban legalább kétszer.

Alcaraz eddig egyszer volt válogatott, 2022-ben, idén kihagyta a Davis-kupát abban a reményben, hogy jövő februárban eleget tesz a követelményeknek. Csakhogy Spanyolország erőnyerőként egyenes ágon az őszi döntő szakaszba jutott, így nem kell játszania, Alcaraz pedig nem kap lehetőséget arra, hogy megfeleljen az előírásoknak.

A spanyol várhatóan méltányossági kérelmet fog benyújtani a nemzetközi szövetséghez, és minden bizonnyal meg is kapja a külön engedélyt, hiszen az ITF érdeke is, hogy a legjobb teniszezők szerepeljenek a Roland Garros helyszínén esedékes olimpiai tornán.

„Nagyon húzós év lesz 2024, benne az olimpiával.Minden vágyam, hogy ott legyek, és érmet szerezzek a hazámnak. Ezért dolgozom” – mondta Alcaraz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik