US Open: Swiatek kiesett, 75 hét után új világelső lesz

Vágólapra másolva!
2023.09.04. 07:21
null
Jelena Ostapenko (balra) negyedszer fogadhatta Iga Swiatek gratulációját (Fotó: Getty Images)
Véget ért az első helyen kiemelt Iga Swiatek szereplése az idei US Open női egyesében: a címvédő lengyel játékos három játszmában kikapott mumusától, a lett Jelena Ostapenkótól az Egyesült Államok nemzetközi teniszbajnokságának magyar idő szerint hétfő hajnali nyolcaddöntős programjában. A férfiaknál Novak Djokovics három szettben legyőzte a horvát Borna Gojót, és bejutott a legjobb nyolc közé.

Jelena Ostapenko megnyerte a két teniszező mindhárom korábbi mérkőzését, ám most találkoztak először azóta, hogy Iga Swiatek tavaly áprilisban a világranglista élére állt. A hétfő hajnali meccsen egy ideig úgy tűnt, hogy megtörik a párharcuk „szabálya”, hiszen Swiatek jó játékkal megnyerte az első játszmát.

A másodikban aztán Ostapenko gyorsan brékelt, 3:0-ra meglépett, ám Swiatek innen még visszakapaszkodott 4:3-ra. Csakhogy akkor újra jött egy adogatáslopás a lett játékos részéről, abból pedig már nem engedett, megnyerte a játszmát.

S hát Ostapenko a háromjátszmás csaták „mestere”: ez volt a 23. ilyen mérkőzése az idén – csak Anasztaszja Potapovának van több a női elitben –, mérlege jócskán pozitív, és most javított is rajta. Merthogy azonnal brékelt, játéka összeszedett maradt, zsinórban ütötte a nyerőket, miközben az elkedvetlenedő Swiatek egyre többet hibázott – nem lehetett más a vége, mint egyoldalú harmadik szett.

Ostapenko tehát negyedszer is legyőzte Swiateket, utóbbi kiesése pedig egyben azt is jelenti, hogy a torna után véget ér a WTA történetének 12. leghosszabb „uralma”: a lengyel teniszező 75 hét után kénytelen átadni a világranglista első helyét.

Az új világelső a még versenyben lévő Arina Szabalenka lesz; a fehérorosz játékos a 29. világelső lesz a mostani világranglista-rendszer bevezetése (1975) óta, és csupán a nyolcadik olyan női játékos, aki egyéniben és párosban is képes volt a rangsor elejére ugrani.

Ostapenko a negyeddöntőben Coco Gauff ellen folytatja.

A férfiak hétfő hajnali programjában Novak Djokovics három játszmában verte a horvát Borna Gojót. Az előző forduló megpróbáltatásai után Djokovics nem vágyott újabb ötszettes csatára, az első gémben azonnal brékelt, és könnyedén nyerte az első játszmát. A második elején aztán Gojo részéről jött a brék, csakhogy a horvát teniszező egymást követő kettős hibákkal azonnal elherdálta a lépéselőnyt, és ha nagy csatában is, de elbukta ezt a játszmát is. S hát a harmadikat is; mert hiába ütött Gojo a meccs folyamán 40 nyerőt, ha elkövetett ugyanennyi ki nem kényszerített hibát is – Djokovics ellen ez nem férhetett bele.

US OPEN, NEW YORK (65 millió dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ

Ostapenko (lett, 20.)–Swiatek (lengyel, 1.) 3:6, 6:3, 6:1
Korábban
Gauff (amerikai, 6.)–Wozniacki (dán) 6:3, 3:6, 6:1
Cirstea (román, 30.)–Bencic (svájci, 15.) 6:3, 6:3
Muchová (cseh, 10.)–Vang Hszin-jü (kínai) 6:3, 5:7, 6:1
Hétfő este
Stearns (amerikai)–Vondrousová (cseh, 9.)
Keys (amerikai, 17.)–Pegula (amerikai, 3.)
Dzsabur (tunéziai, 5.)–Cseng Csin-ven (kínai, 23.)
Kaszatkina (orosz, 13.)–Szabalenka (fehérorosz, 2.)

FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Fritz (amerikai, 9.)–Stricker (svájci) 7:6, 6:4, 6:4
Djokovics (szerb, 2.)–Gojo (horvát) 6:2, 7:5, 6:4
Korábban
Tiafoe (amerikai, 10.)–Hijikata (ausztrál) 6:4, 6:1, 6:4
Shelton (amerikai)–Paul (amerikai) 6:4, 6:3, 4:6, 6:4
Hétfő este
Alcaraz (spanyol, 1.)–Arnaldi (olasz)
A. Zverev (német, 12.)–Sinner (olasz, 6.)
Medvegyev (orosz, 3.)–De Minaur (ausztrál, 13.)
Draper (brit)–Rubljov (orosz, 8.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik