US Open: Djokovics három játszmában nyert, elődöntős

Vágólapra másolva!
2023.09.05. 22:53
null
A szerb pályafutása 57. GS-elődöntőjére készül (Fotó: Getty Images)
A New Yorkban zajló US Open férfi egyesének negyeddöntőjében a hétfőtől ismét világelső szerb Novak Djokovics három játszmában legyőzte az amerikai Taylor Fritzet, és pályafutása során 13. alkalommal jutott el a torna elődöntőjéig.

 

A 25 éves amerikai rögtön a mérkőzés első játékában bréklabdáig jutott a nála tíz és fél évvel idősebb vetélytársával szemben, ám nem tudta kihasználni. A másodikat már igen a harmadik játékban, ám előtte Djokovics is elvette az övét. Hiába brékelt vissza azonban Fritz gyorsan, az első játszmában mindhárom saját adogatójátékát elvesztette, s hogy nem egy teljesen simán, 6:1-re elbukott első szettről van szó, azt azért mutatja, hogy háromnegyed óráig tartott a játszma.

A másodikban már valamelyest helyreállt az amerikai adogatójátéka, amit mutat, hogy az első játékot kapásból semmire hozta – négy pontot nyert zsinórban (az első szettben még két pontot is csak elvétve nyert meg egymás után...).

Viszont hiába volt a javulás, Djokovics egyszer csak elvette a szerváját, s ez elég volt neki a második szett megnyeréséhez – 52 perc alatt 6:4-re vitte el a szerb.

A harmadik felvonásban a hatodik játékig kellett várni az első bréklehetőségre, akkor Djokovics hárította az amerikai mindkét lehetőségét, a következő játékban viszont a maga első lehetőségét ki tudta használni, s ezzel előnybe került. Utána viszont váratlan közjáték zavarta meg Djokovicsot a nyolcadik játékban, egy néző ugyanis belekiabált egyenlőnél a labdamenetbe, ezzel olyannyira kizökkentette és felzaklatta a szerbet, hogy az ki is zavarta a lelátóról – más kérdés, hogy az adogatását elvesztette.

De megrázta magát, és gyors újabb brék után a második meccslabdáját már kihasználta, 6:4-re hozva a harmadik szettet is – ez volt a leghosszabb, 62 percig tartott –, és 2 óra 38 perc játék után továbbjutott. Djokovics pályafutása során 13. alkalommal készülhet a US Openen az elődöntőre, ahol a tizedik kiemelt amerikai Frances Tiafoe-t négy szettben kiejtő Ben Sheltonnal csap össze.

US OPEN, NEW YORK (65 millió dollár, kemény pálya)
NEGYEDDÖNTŐ
FÉRFI EGYES

Djokovics (szerb, 2.)–Fritz (amerikai, 9.) 6:1, 6:4, 6:4
Shelton (amerikai)–Tiafoe (amerikai, 10.) 6:2, 3:6, 7:6 (9–7), 6:2

TOVÁBBI PÁROSÍTÁS
Alcaraz (spanyol, 1.)–A. Zverev (német, 12.)
Medvegyev (orosz, 3.)–Rubljov (orosz, 8.)

NŐI EGYES
Gauff (amerikai, 6.)–Ostapenko (lett, 20.) 6:0, 6:2
Muchová (cseh, 10.)–Cirstea (román, 30.) 6:0, 6:3

TOVÁBBI PÁROSÍTÁS
Vondrousová (cseh, 9.)–Keys (amerikai, 17.)
Cseng Csin-ven (kínai, 23.)–Szabalenka (fehérorosz, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik