Markéta Vondrousová a női egyes bajnoka Wimbledonban!

Vágólapra másolva!
2023.07.15. 14:55
null
Markéta Vondrousová az új wimbledoni bajnok (Fotó: AFP)
Nem kiemeltként nyerte meg a Wimbledonban zajló füves pályás Grand Slam-torna női egyesének döntőjét a cseh Markéta Vondrousová, aki a rengeteget hibázó, hatodik kiemelt Onsz Dzsaburt győzte le 1 óra 22 perc alatt 6:4, 6:4-re, s ezzel pályafutása első GS-torna-diadalát aratta.

TENISZ
WIMBLEDON
(44.7 millió angol font, fű)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Markéta Vondrousová (cseh)–Onsz Dzsabur (tunéziai, 6.) 6:4, 6:4

Pályafutása második wimbledoni döntőjére készült a 6. helyen kiemelt tunéziai Onsz Dzsabur és arra, hogy ha sikerrel jár, ő lesz az első afrikai és az első arab nő, aki Grand Slam-tornát nyer. Ebben az a cseh Markéta Vondrousová igyekezett megakadályozni, aki már a döntőbe jutásával is történelmet írt, hiszen az Open-éra 1968-as bevezetése óta ő lett az első női teniszező, aki Wimbledonban nem kiemelt játékosként pályára léphet a verseny utolsó mérkőzésén.

A cseh lány a mérkőzés első pontjával jelezte, hogy nem a szél fújta be a centerpályára a fináléba, remekül emelte át Dzsaburt, aki azért hozta az adogatását, majd rögtön el is vette a cseh lányét. Az újabb szervajátékát aztán már nem tudta mögé tenni, brékkel szépített Vondrousová, aztán egy hosszú játék során négy bréklabdát hárítva 2:2-re módosította az eredményt. Pedig a játékot elnézve egy szót sem szólhatott volna, ha 2:2 helyett 4:0-ra vezet a tunéziai az első játszmában. Dzsabur ezután hozta a saját adogatását, majd semmire brékelte Viondrousovát. Aztán mintha elvágták volna... Az addig időnként remek megoldásokat bemutató tunéziai játéka teljesen szétesett, Vondrousová meg nagyot javult, s a hátralévő négy játékot sorozatban megnyerve 6:4-re vitte az első szettet.

A második felvonás sem feltétlenül a kiváló adogatójátékról szólt: Dzsabur továbbra sem tudta összeszedni magát, míg Vondrousová az esélytelenek nyugalmával játszott, s rájött, ha csak visszaadja a labdákat, már nyert ügye van, Dzsabur úgy is elrontja valamikor. A tunéziai a második játszmában csak kétszer tudta brékelni az ellenfelét, míg Vondrousová 4:4-nél a kilencedik játékban már harmadszor brékelte a teljesen széteső Dzsaburt, majd 5:4-nél a második meccslabdáját egy szép röptével értékesítette, ezzel pedig ő lett Wimbledon új bajnoka.

Az eredményhirdetésnél Dzsabur könnyek között vette át a trófeát Katalin hercegnétől – teljesen érthető, hiszen pályafutása során harmadszor vesztett el Grand Slam-tornán döntőt, tavaly után Wimbledonban másodszor veszített.

ÖSSZEFOGLALÓ

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik