Tenisz: a WTA kivizsgálja a Tóth–Csang mérkőzésen történteket

Vágólapra másolva!
2023.07.20. 10:58
null
Tóth Amarissa szerint a kínai magának kereste a bajt (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor)
Mint megírtuk, bírói hiba, nyomtörlés és a kínai visszalépése miatt komoly visszhangot kapott Tóth Amarissa és a Csang Suaj kedd esti összecsapása, amely a budapesti Római Teniszakadémián zajló, 260 ezer dollár összdíjazású nemzetközi salakpályás női tenisztornán zajlott. A női versenyeket szervező WTA közölte: kivizsgálja, hogy mi történt a meccsen.

 

A keddi, első fordulós találkozót a világranglistán 28., második helyen kiemelt kínai játékos a könnyeivel küszködve feladta, így a hazai teniszező került a 16 közé.

A furcsa végkifejlet előzménye az volt, hogy 5:5-ös állásnál Csang Suaj kereszttenyerese után a vonalbíró outot ítélt, majd a székbíró is megerősítette ezt, Csang azonban továbbra is hevesen reklamált, mert meggyőződése szerint a labda a vonalon pattant. A pályára kérette a torna WTA-supervisorát (versenyfelügyelő), aki azonban közölte: nem az ő feladata megítélni, hogy a labda kint volt-e vagy sem.

A játék folyt tovább, majd a következő labdamentet követően Tóth Amarissa – akinek ez volt az első főtáblás mérkőzése WTA-tornán – az ominózus nyomhoz sétált és a lábával eltüntette, ezt azonban ellenfele zokon vette.

A magyar játékos megnyerte a gémet – elvette Csang adogatását –, amellyel 6:5-re vezetett az első játszmában, riválisa azonban – akit láthatóan nagyon megviseltek a történtek – nem vállalta a folytatást.

A történtekről készült felvételeket ITT tekintheti meg.

„Úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki. Nem értettem, miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt” – nyilatkozott a meccs után a Kossuth Rádiónak Tóth Amarissa.

A torna hivatalos Facebook-oldalán vele készített interjúban így fogalmazott Tóth: „Két okból töröltem el a nyomot. Egyrészt azért, hogy a következő szervájánál ne lehessen ugyanezt a nyomot megmutatni, másrészt ezzel szerintem további vitát előztem meg a jövőre nézve, amikor helyet cseréltünk volna és tovább játszottunk volna. Egyébként Csang lecsalózott engem, az edzője meg kiabálva a tisztelet hiányát kérte számon, de ezt olyan hangnemben, ami nem való a WTA szintjéhez. Mindenesetre, ahogy mondtam: én a bíró döntéséhez tartom magam, ha azt mondja, hogy kint volt, akkor elfogadom, de ez fordítva is igaz, hogy ha nekem van egy ilyen labdám, akkor nem állok le veszekedni.”

Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője az MTI-nek szerdán elmondta, a versenynek semmi köze a történtekhez, a versenyigazgatónak nincs semmilyen jogosítványa, beleszólása ebben helyzetben.

„Ezer ilyen eset történik a világon. Ebben a helyzetben a székbíró a főszereplő, aki megítélte a pontot” – nyilatkozott. Hozzátette: „Amikor Tóth Amarissa eltaposta a labda nyomát, a kínai csapatból többen bekiabáltak neki, tiszteletlennek nevezték, Csang Suaj pedig egy nézővel is összeveszett.”

Siklós Erik továbbá megjegyezte: miután a kínai teniszező elvesztette a játékot, már a pályáról lejövet szólt az edzőjének, hogy nem folytatja.

A WTA szerdán este a Twitter-oldalán azt közölte, hogy „a rasszizmus mindenféle megnyilvánulásával szemben zéró toleranciát alkalmaz" és kivizsgálja a budapesti tornán történt „szerencsétlen incidenst”.

Tóth Amarissa az ukrán Katerina Baindllal találkozik a 16 között csütörtök (ma) délután.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik