Aus. Open: Minden a régi? Babos és Mladenovic simán nyert párosban

Vágólapra másolva!
2023.01.19. 02:36
null
Bő két év után nyert újra meccset az Australian Openen Babos (jobbra) és Mladenovic (Fotó: Getty Images)
A Melbourne-ben zajló Australian Open női párosának első fordulójában a tornát korábban kétszer is megnyerő és Grand Slam-versenyen két év után újra összeálló korábbi világelső páros, Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic a papírformának megfelelő sima győzelemmel került a második körbe. Apró szépséghiba, hogy a legyőzött duót Udvardy Panna és a spanyol Aliona Bolsova alkották, és vereségével Udvardy számára véget ért a torna.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (76 500 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI PÁROS
1. FORDULÓ (a 32 közé jutásért)

Babos Tímea, Mladenovic (magyar, francia)–Udvardy Panna, Bolsova (magyar, spanyol) 6:2, 6:2

Éppen Udvardy volt az, aki az adogatást kezdte, ám a nagy visszatérő páros – és a meccs – első pontját Babos szerezte egy látványos lecsapással, és alig két perc alatt fogadóként előnybe is kerültek a korábbi világelsők. A párosban négyszeres Grand Slam-tornagyőztes és háromszoros világbajnok Babos első adogatójátéka jól sikerült, s az első kör adogatás végén megállapíthattuk, mintha nem is másfél éve Wimbledonban szerepeltek volna legutóbb együtt GS-viadalon.

Mindössze hat pontot engedélyeztek az először együtt párosozó magyar, spanyol ellenfélnek, miközben 14 perc alatt 4:0-ra elhúztak. Újabb hét perc játék után az első játszmalabdáig is eljutottak Babosék, ám ezt Udvardyék kivédekezték, majd a második bréklehetőségüket kihasználták – az elsőt éppen Panna harcolta ki, amikor jól szúrt közbe a hálótól. Udvardyéknak tehát 26 perc játék után összejött a szépítés, fél óra játék után az első saját adogatójátékukat is hozták – Bolsova szerváit követően –, ám Mladenovic adogatásai után már nem volt tovább: a magyar-francia duónak végül a negyedik játszmalabdát sikerült kihasználniuk, s 6:2-re hozták a szettet.

A játék képe a második játékra sem változott sokat: Babos és Mladenovic irányította a mérkőzés eseményeit, mindketten egyforma aktívan vettek részt a játékban, s egyenlő arányban ütötték a nyerőket – miközben Udvardyék jóval több pontatlansággal és hibával teniszeztek, bár néha azért szép megoldásokra is futotta tőlük, ha Babosék hagyták. De nem ez volt a jellemző, hiszen a második az első játszmához hasonlóan kezdődött: Babosék most is villámgyorsan eljutottak dupla brékelőnyig, aztán 3:0-nál Mladenovic egymás után két kettős hibát ütött az adogatójátéka végén, így a becsülettel küzdő Udvardyék egyet ledolgoztak a hátrányukból. Az Ausztráliában együtt kétszer csúcsra érő páros azonban a végén, Bolsova adogatásánál visszaállította a különbséget, s végül 63 perc alatt 6:2, 6:2-re nyert.

Ezzel Babos Tímea és Kristina Mladenovic 2020 októbere óta először fogadhatták ellenfelük gratulációit egy mérkőzést követően Grand Slam-tornán: akkor a (rendhagyó időpontú) Roland Garros döntőjében diadalmaskodtak.

Bondár Anna, Minnen (magyar, belga)–Rosolska, Routliffe (lengyel, új-zélandi, 14.) 6:4, 6:1

Magyar idő szerint hajnali fél négy körül kezdődött Bondár Anna és a belga Greetje Minnen tavaly összeálltegységének mérkőzése, s a két, egyaránt 25 éves játékos jól is kezdett, hiszen az első öt játékban háromszor elvette a lengyel, belga duó adogatását, amivel megalapozták az első szett megnyerését – 46 perc után végül 6:4-re ez sikerült is, miután 5:1-es vezetésük után Rosolskáék zsinórban három játékot vittek el.

A második felvonásban már ennyi mozgásteret sem kaptak a 14. kiemelt egység tagjai, mert miután az első játszmát adogatóként megnyerték, Bondár és Minnen lehúzta a rolót és a következő hat játékot megnyerve bemasírozott a második fordulóba.

Bondár Anna és Greet Minnen a tavaly Roland Garros női párosának harmadik fordulója után győzte le ismét a lengyel, új-zélandi párost, míg a folytatásban a svájci Viktorija Golubic és a moldovai Monica Niculescu kettőse következik a 16 közé jutásért, ahol akár Babosék is lehetnek majd az ellenfél.

Danyilina, Mirza (kazah, indiai, 9.)–Gálfi Dalma, Pera (magyar, amerikai) 6:2, 7:5

A nap magyar érdekeltségű zárásaként a nem túl jól sikerült egyesbeli szereplése után Gálfi Dalma az amerikai Bernarda Perával az oldalán a kazah Anna Danyilina és a párosban korábbi világelső, háromszoros GS-tornagyőztes indiai Sania Mirza ellen próbált némi sikerélményhez jutni.

Nos, ez végül nem jött neki össze, mert ugyan az első adogatójátékát még hozta a magyar lány a meccs elején, a folytatásban a szakági legenda vezetésével sorozatban négy játékot nyert az ellenfél, s a kétszer kihasznált adogatóelőny már elég volt Mirzáéknak a szett 6:2-es behúzásához.

A második játszmában részben megismétlődött az elsőben látott forgatókönyv: Gálfiék a harmadik és az ötödik játékban is elvesztették adogatásukat, utána viszont már másként alakultak a dolgok. Egységük játéka feljavult, de hiába vették át a vezetést, Mirzáék 5:4-es hátrányból is újítani tudtak, s végül nagy csatában, harmadik meccslabdájukat értékesítve 7:5-re megnyerték a játszmát és a mérkőzést is.

Gálfi Dalma és amerikai párja végül 77 perc játék után kiesett, így a magyar lány számára véget ért az idei Australian Open.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik