Simon ráijesztett Federerre, a svájci öt szettben verhetetlen a Garroson

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.02. 20:50
null
A svájci klasszis 1:2-es szettállásról nyert a hazai kedvenc ellen – karrierje 900. sikerét aratva (Fotó: Action Images)
A Francia nemzetközi teniszbajnokság nyolcaddöntőjében a korábbi világelső svájci Roger Federer óriási csatában, 1:2-es szettállásról fordítva legyőzte a 15. helyen rangsorolt hazai Gilles Simont. A női mezőnyben a 2012-es döntős olasz Sara Errani szintén hátrányból fordítva nyert a spanyol Carla Suárez-Navarro ellen, Serena Williams viszont könnyedén hozta újabb mérkőzését. Szintén nem szenvedett meg soros ellenfelével David Ferrer és Jo-Wilfried Tsonga sem, Tommy Robredo viszont 86 éves csúcsot állított be újabb elképesztő fordításával.

A két játékos hatodik alkalommal találkozott ATP-tornán, és Federer előnye csak minimális volt: Simon 2008-ban kétszer is legyőzte a svájci sztárt, azóta azonban háromszor is utóbbi örülhetett.

A találkozó elején Simon saját adogatását megnyerte ugyan, de a svájci klasszis szervajátékai magabiztos behúzása mellett kétszer is lebrékelte ellenfelét, így sorozatban megnyert öt gémmel 5:1-re fordított.

A következő játék kis túlzással tovább tartott, mint az összes addigi, a fordulatos gém végén pedig a hatodik szettlabdáját már értékesítette Federer, így magabiztosan, 6:1-gyel behúzta az első felvonást.

1:0-nál sorozatban elbukott hét játék után Simon megtörte a jeget, 3:3-nál pedig Federer adogatásánál 0:30-ra ellépett, 15:40-nél pedig az első bréklabdájával el is vette a svájci szerváját (3:4). Miután ezt követően egyikük sem hibázott, 5:4-es vezetésénél Simon a játszma megnyeréséért adogathatott, és ki is egyenlített (4:6).

A harmadik felvonás elején mindketten nagyon magabiztosak voltak a saját adogatásoknál 2:2-nél azonban Simon semmire elvette Federerét – sorozatban nyolc pontot szerzett ekkora a francia! Federer egyből válaszolhatott volna, de 0:30-at követően újabb négy pontot bukott el sorozatban (2:4).

Sőt! Simon az újabb bréklehetőségével is élt, így 5:2-nél a szett megnyeréséért adogathatott – sikerrel (2:6). A szettelőny aztán sokáig nem tartott, miután Federer kíméletlenül kihasználta az első adódó alkalmat, és 5:2-es vezetésénél másodszor is lebrékelte ellenfelét, így a döntő szettet a svájci kezdhette (6:2).

Mégpedig ellenállhatatlanul, sőt egyből el is vette Simon adogatását, az újabb semmire nyert saját játék után pedig pillanatok alatt 3:0-ra ellépett. Míg Federer a mai napig nem vesztett szettet a tornán, addig Simon alaposan megküzdött a nyolcaddöntőért, hiszen Hewitt ellen 0:2-ről, Querrey ellen 1:2-ről nyert, de Cuevas ellen sem sikerült három játszmában nyernie.

A svájci pedig amilyen könnyen hozta saját játékait, annyira megnehezítette ellenfele életét, az első két fogadás során 13 pontot szerzett, más kérdés, hogy brékelni így is csak egyszer tudott (1:3).

A korábbi világelső 5:3-nál a mérkőzés megnyeréséért adogathatott, és bár Simonnak ekkor még bréklabdája is volt – sőt, kettő is –, végül, ha nem is könnyen, de kiharcolta a továbbjutást (6:3).

Ez volt a 17-szeres Grand Slam-tornagyőztes Federer profi pályafutása 900. sikere, ennél több győzelme csak Jimmy Connorsnak (1156), Ivan Lendlnek (1068) és Guillermo Vilasnak (940) van.

A Roland Garroson eddig mindegyik ötszettes mérkőzését megnyerő (6/6) Federer a negyeddöntőben egy másik francia játékossal csap össze, a 6.-ként rangsorolt Jo-Wilfried Tsongával, aki három sima játszmában verte meg a szerb Viktor Troickit.



Utóbbihoz hasonlóan a spanyol David Ferrer sem sokat szenvedett, a dél-afrikai Kevin Anderson ellen összesen csak öt játékot bukott.

Velük ellentétben Tommy Robredo ezúttal is túlórázott: kétszettes hátrányból győzte le honfitársát, Nicolás Almagrót. Robredo sorozatban harmadszor nyert kétszettes hátrányról fordítva. A spanyol teniszező ezzel beállított egy 86 éves csúcsot, ugyanis hasonló legutóbb az 1927-es wimbledoni tornán sikerült a francia Henri Cochet-nak. Robredo a következő körben újabb spanyol házi derbit vív, Ferrer ellen.



A hölgyeknél tovább menetel Serena Williams, és ott van a legjobb nyolc között a 2009-es Roland Garros-győztes Szvetlana Kuznyecova is. Az amerikai és az orosz versenyző egymás ellen játssza a következő mérkőzését.

A 2012-es döntős Errani számára nem indult túl könnyen a Carla Suárez-Navarro elleni találkozó, de a döntő szettben az olasz örülhetett. Ellenfele a negyeddöntőben a 4. helyen kiemelt lengyel Agnieszka Radwanska lesz, aki két szettben legyőzte a 2008-as Roland Garros-győztes, korábbi világelső szerb Ana Ivanovicsot.

FRANCIA NEMZETKÖZI TENISZBAJNOKSÁG, ROLAND GARROS (18 718 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Robredo (spanyol, 32.)–Almagro (spanyol, 11.) 6:7, 3:6, 6:4, 6:4, 6:4
Ferrer (spanyol, 4.)–K. Anderson (dél-afrikai, 23.) 6:3, 6:1, 6:1
Tsonga (francia, 6.)–Troicki (szerb) 6:3, 6:3, 6:3
Federer (svájci, 2.)–Simon (francia, 15.) 6:1, 4:6, 2:6, 6:2, 6:3

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 1.)–Vinci (olasz, 15.) 6:1, 6:3
Kuznyecova (orosz)–Kerber (német, 8.) 6:4, 4:6, 6:3
Errani (olasz, 5.)–Suárez-Navarro (spanyol, 20.) 5:7, 6:4, 6:3
A. Radwanska (lengyel, 4.)–Ivanovics (szerb, 14.) 6:2, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik