Hirtelen egy elementáris erejű sikítás törte meg a feszült csendet

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2009.06.18. 14:43
null
Az orosz lány és az oroszlán (Fotó: Action Images - archív)
A napokban érdekes adatok jelentek meg a The Sunday Times angol hetilap internetes oldalán, amely szerint a teniszezőnők – egyre gyakoribb – sikításai, nyögései, kiáltásai (és folytathatnánk még a felsorolást, hiszen széles a paletta) hangerőben megközelítik az oroszlán üvöltését. Ebből persze sok esetben vita is származik, hiszen ezzel meg lehet zavarni az ellenfelet is. A kérdés aktualitását a jövő héten kezdődő wimbledoni teniszbajnokság szolgáltatja, sokan ugyanis szigorítanának a viselkedési szabályokon, és akár leléptetéssel is sújtanák azt, aki ilyen módon próbálja hibára kényszeríteni ellenfelét. De nézzük, kik is a „műfaj” jeles képviselői!

Bár nem szerepel a listánkon, mégis meg kell említenünk a feltörekvő fiatal portugál tehetséget, a 16 éves Michelle Larcher de Britót. Minden bizonnyal szép karrier előtt áll, de még elsősorban nem játéktudásával hívja fel magára a figyelmet, hanem az ütéseket kísérő fülsiketítő üvöltésével. Néha még három pályával távolabb is hallatszik, amikor játszik. Ráadásul nemcsak a visításai hangerejével zavarhatja meg aktuális ellenfelét, hanem azok hosszával is: időnként ezek még a másik ütésébe is belelógnak.

Hivatalosan még egyszer sem mérték meg Larcher de Brito hangerejét, de mindenképpen az élmezőnyben végezne, ha nem épp ő állna a lista legelején. Természetesen ebből már több problémája is akadt, legutóbb a francia nemzetközi teniszbajnokság harmadik fordulójában, amikor a hazai közönség előtt játszó Aravane Rezai volt az ellenfele.

Rezai többször is a mérkőzésvezetőhöz fordult, a marokkói Mohammed el-Jennati pedig figyelmeztette is a portugált. Majd miután a sikítások tovább folytatódtak, a mérkőzés ellenőre is bejött a pályára. Ezután már további intézkedésekre nem volt szükség, Rezai végül 7:6, 6:2 arányban megnyerte a mérkőzést. Larcher de Brito egyébként szabadkártyával indul Wimbledonban.

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy ez a jelenség egyedül a hölgyek körében jellemző: ott volt például a ’70-es, ’80-as évek Grand Slam-bajnoka, Jimmy Connors, aki egyik korai képviselője volt a „szerva-üvöltés” kombinációnak. Vagy feleleveníthetjük Ivan Lendl és André Agassi 1988-as US Open mérkőzését, amikor Lendlt saját elmondása szerint teljesen kizökkentették a játékából Agassi üvöltései, amelyek egy-egy nagyobb ütéskor még hangosabbak voltak.

Mégis általánosságban elmondhatjuk, hogy az efféle hangokkal kísért ütések leginkább a teniszezőnők körében gyakoriak. A portugál Larcher de Britóról már ejtettünk néhány szót, most nézzük meg, kik alkotják rajta kívül a leghangosabban sikítozók élmezőnyét, akiknek a teljesítményéről már adatok is rendelkezésre állnak.

ŐK A LEGHANGOSABBAK
Oroszlán üvöltés 110 decibel
Marija Sarapova 101
Szeles Mónika 93.2
Serena Williams 88.9
Lindsay Davenport 88
Venus Williams 85
Viktoria Azarenka 83.5
Jelena Bovina 81
Anna Kurnyikova 78.5
Kim Clijsters 75
Jelena Gyementyjeva 73
A táblázatból is jól kitűnik, hogy Marija Sarapova magasan kiemelkedik a mezőnyből, méltán hívhatjuk a jelenlegi garnitúra leghangosabb teniszezőnőjének. A 100 decibelt is meghaladó sikításai már azt a szintet jelentik, ami az emberi hallás számára káros lehet. Az meg csak egy extra adalék az elsőségéhez, hogy ezzel az értékkel rendkívül közel került az oroszlánok üvöltésekor mért 110 decibeles eredményhez.

Mivel Larcher de Brito és Sarapova még nem találkozott egymással a pályán, ezért a kettejük közötti hangpárbaj eddig elmaradt. (Valószínűleg kevés nézőnek is hiányzik, talán csak a vuvuzelán edződött dél-afrikai futballszurkolók füle lenne elég erős ahhoz, hogy egy ilyen mérkőzést végighallgasson.)

Azonban most az internet segítségével mégis lehetőség nyílik a „Ki sikít hangosabban?” játék döntőjének megtartására. Én az olvasókra bízom a döntést, de annyi mindenképpen kijelenthető, hogy a fiatal portugál személyében komoly versenytársa akadt Sarapovának. Aki csak a hangokat hallja, annak nehéz lehet eldöntenie, hogy épp korhatáros film megy-e, vagy valakit kínoznak. Gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha Tiger Woods vagy éppen David Beckham ilyen hangokat adna ki minden golfütés vagy szabadrúgás alkalmával.

A párbaj előtt pedig hallgassunk bele a st. louis-i állatkert oroszlánjainak üvöltésébe. Ha becsukjuk közben a szemünket, akár egy teniszmérkőzésen is képzelhetjük magunkat

OROSZLÁNÜVÖLTÉS A SAINT LOUIS-I ÁLLATKERTBŐL



SARAPOVA VS DE BRITO



Sarapova elmondása szerint egyébként négy éves kora óta így sikongat, ha játszik, és már nemigen tud rajta változtatni. Mögötte Szeles Mónika szerepel a listán, több mint 93 decibeles „teljesítménnyel.” A következő videón Szeles az orosz Jelena Gyementyjevával játszik, aki ha csak a tizedik helyen is, de befért a TOP 10-be.

SZELES VS GYEMENTYJEVA



Ki kell emelni még az élmezőnyből a Williams testvéreket, akik megközelítik a 90 decibeles szintet. A videón az idősebb Williams-lány, Venus játszik, éppen Sarapova ellen. A leghangosabb pontoknál már a riporter sem bírja ki nevetés nélkül. Utána pedig elképzelhetjük, milyen lenne, ha a jelen két legnagyobb férfi teniszezője, a spanyol Rafael Nadal és a svájci Roger Federer adna ki hasonló hangokat magából a kettejük mérkőzésén.

VENUS WILLIAMS VS SARAPOVA



NADAL, FEDERER ÉS A NŐIES SIKOLYOK



A problémára valami megoldást kell találni, a helyzet azonban nem egyszerű. Sok esetben nem egyértelmű, hogy csak egy hangos kilégzésről beszélünk, amit az erőkifejtés okoz, vagy az ellenfél kizökkentése a cél. Bár pontot már most is elvehetnek a mérkőzésvezetők az ellenfelet ilyen módon zavaróktól, a Nemzetközi Tenisz-szövetség (ITF) még tovább menne, és a viselkedésre vonatkozó szabályzatában tiltaná meg a hasonló nyögéseket. Ily módon a pont elvesztése után jönne az egész játék, majd végső esetben az egész mérkőzés ellenfélnek ítélése.

Sue Barker, korábbi Roland Garros-győztes, jelenleg a BBC kommentátora, is egyetért a szigorítással, mert szerinte a visítások tönkreteszik a sportágat.

„Sok levelet kapok a nézőktől, amelyekben azt írják, a sorozatos kiáltások elrontják a mérkőzések élvezetét. Rendkívül taszító tud lenni, remélem, amilyen hamar csak lehet, fellépnek ellene. Persze nem várhatjuk a játékosoktól, hogy egyik pillanatról a másikra felhagyjanak vele.” – mondta Barker.

„Emlékezhetünk rá, hogy milyen sokan foglalkoztak Szeles Mónika sikításaival, amikor az egyetlen wimbledoni fináléját játszhatta 1992-ben. Meg is próbált figyelni rá a döntőben, de így meg nem tudta a saját játékát nyújtani” – tette hozzá a korábbi brit teniszezőnő.

Visszatérve Larcher de Brito esetére, a portugál tehetség elmondta, hogy a szigorúbb szabályok szerinte indokolatlanok.

„Nem hinném, hogy igazságos lenne, ha megtiltanák a sikítozást vagy üvöltözést. Ez a játék része. Még csak tizenhat éves vagyok, és sok mindent meg kell tanulnom. Talán tudom majd kontrollálni a hangos ütéseimet is. Nem tudom még, hogyan, de megpróbálom. Szeles, Sarapova és az összes nagy játékos is így játszik” – mondta De Brito.

A portugál játékos egyébként arra a floridai akadémiára jár, amely olyan bajnokokat nevelt ki, mint az előbb említett Szeles, Sarapova, valamint Agassi. A 77 éves Nick Bolettieri, akiről az akadémia a nevét kapta, elmondta, hogy ők sohasem tanították a lányoknak, hogy ilyen hangokat adjanak ki játék közben.

„Mi mindig csak azt tanítottuk, hogyan kell helyesen venni a levegőt. A játékosok azért sikítanak, mert ez segít nekik a koncentrációban. Ez valami olyan dolog, ami természetesen jön, nem szándékosan az ellenfél megzavarására csinálják” – mondta Bolettieri, aki ugyanakkor egyetértett azzal, hogy valamiféle szabályozásra szükség van.

Végül zárásként álljon itt két videó. Az első egy tízes válogatás, amelyben sokan feltűnnek a mi listánkról is, így egyfajta „best of” összeállításnak is beillik. Igazi gyöngyszemek jelennek meg benne, egyedi kombinációkat felvonultatva: pl. az 1:50-nél szereplő francia Tatjana Golovin mindig a "wapang!" "whoa damn"! "a fang!" kiáltások valamelyikével kíséri ütéseit. Magyar vonatkozása is van az összeállításnak, ugyanis Arn Gréta is feltűnik benne Viktorija Azarenka ellen.

Az utolsó videóban szereplő ismeretlen férfi pedig különböző nemű és nemzetiségű hangokat szemléltet (John McEnroe, André Agassi, Michael Chang, Paradorn Srichaphan, Szeles, Sarapova), majd pedig mindezt egyszerre adja elő (0:55-től) – kihagyhatatlan!

TOP 10 ARN GRÉTÁVAL



VEGYES HANGOK – MEGAMIX

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik