A wimbledoni tornán is egyenlő lesz a nők és a férfiak pénzdíja

Vágólapra másolva!
2007.02.22. 13:47
Az All England Club csütörtökön bejelentette, az idei füves pályás Grand Slam-tornán Wimbledonban már azonos lesz a női és férfi egyes pénzdíja, vagyis a legnagyobb múltra visszatekintő kiemelt teniszversenyen is „egyenjogúság” lesz. A roppant népszerű viadal az Australian Open és a US Open rendezőit „másolja”, ugyanis a párizsi Roland Garroson zajló eseményen csak a két győztes jutalma egyezik meg.
A wimbledoni szervezők éveken át hadakoztak az egyenjogúság ellen, többek között azzal indokolták az eltérő pénzdíjakat, hogy a férfik három, míg a nők két nyert játszmáig tartó összecsapásokat vívnak. Emiatt rengetegen bírálták a rendezőket, a női éljátékosok többsége sokszor hangot is adott kritikájának. Tavaly Roger Federer 655 ezer, míg Amélie Mauresmo 625 ezer fontot kapott diadaláért, vagyis a hölgyek legjobbja is jelentős pénzdíjban részesült.

„Reméljük, hogy a pénzdíjak kiegyenlítődése „robbanást’ idéz elő a sportágban. Reméljük, hogy ezzel is arra ösztönözzük a lányokat, hogy ha sportpályafutásra vágynak, akkor a teniszt válasszák. Röviden: ez a döntés a sportág, a női játékosok és Wimbledon érdekét szolgálja” – jelentette ki Tim Philllips, az All England Club vezetője.

Venus Williams, a háromszoros wimbledoni bajnok boldogan nyilatkozott a csütörtöki bejelentés kapcsán, úgy véli, a világ legjelentősebb versenyének elismertsége még magasabbra került.

„Meg kell tapsolnom a mai wimbledoni döntést. Ezzel is elismerik a női tenisz értékét. Az idei torna fontossága még nagyobb lesz számomra, s ez a többiekre is vonatkozik” – jelentette ki az amerikai klasszis.

A világranglista-vezető Marija Sarapova szintén nem titkolja elégedettségét.

„Wimbledon már számos szempontból számított vezető versenynek, ez a döntés csak megerősíti a női játékosok és a világ egyik legnagyobb sporteseményének kapcsolatát” – jegyezte meg az orosz szépség.

A Venus Williamshez hasonlóan háromszoros egyéni wimbledoni bajnok John McEnroe a férfitenisz képviselőjeként is elismerte, jogos a döntés.
„Nevetséges volt, hogy eddig különbözött a pénzdíj, pedig a nők és a férfiak azonos versenyen szerepeltek. Ezzel példát mutatunk a társadalom más területeinek, hogy egyenlítődjenek ki a fizetségek” – jelentette ki a sportág amerikai legendája.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik