Hewitt tényleg csak egy ember

L. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOSL. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.01.20. 21:26
Címkék
Akik valami ok folytán azt hitték eddig, hogy Hewitt más bolygóról érkezett közénk, csalódniuk kell, hétfőn ugyanis kiderült: ő is emberből van, és mint ilyen, akadnak rossz napjai. Hogy akkor is tud hibázni, amikor csak könnyedén át kellene ütni a labdát a háló felett; hogy a vele szemben álló játékát egész egyszerűen nem tudja feltérképezni; hogy ütései sorra lerövidülnek, tálcán kínálva a lehetőséget ezzel vetélytársának.
Hewitt (képünkön) hiába próbált meg mindent, nem talált ellenszert el-Ajnaui játékára
Hewitt (képünkön) hiába próbált meg mindent, nem talált ellenszert el-Ajnaui játékára
Hewitt (képünkön) hiába próbált meg mindent, nem talált ellenszert el-Ajnaui játékára
Hewitt (képünkön) hiába próbált meg mindent, nem talált ellenszert el-Ajnaui játékára
Hewitt (képünkön) hiába próbált meg mindent, nem talált ellenszert el-Ajnaui játékára
Hewitt (képünkön) hiába próbált meg mindent, nem talált ellenszert el-Ajnaui játékára
A marokkói el-Ajnaui voltaképpen leteniszezte őt a pályáról, teljesítményéről mindent elárul, hogy egyetlen alkalommal sem veszítette el az adogatását, holott a nyolcaddöntőben három és fél órán át kínozták egymást a világelsővel, aki egyébként napjaink legjobb ritörnözői közé tartozik. Igaz, a sikerhez arra feltétlenül szüksége volt a szimpatikus afrikainak, hogy több mint hetvenszázalékos biztonsággal verje be az első szerváit, illetve, hogy annyi olcsó pontot szerezzen, amennyit nem szégyell.
Hát szerzett egy párat, a 33 ász önmagáért beszél.
De ez még semmi. Hősünk éppen akkor járatta csúcsra magát, amikor a legjobban kellett, vagyis a negyedik szettben, amelyben ő már a győzelemért játszott, Hewitt meg csak az egyenlítésért. Nos, el-Ajnaui ebben a periódusban 27 első szervából húszat a helyére küldött, ebből tízet ász formájában, további nyolcat meg úgy, hogy Hewitt nem igazán tudott velük mit kezdeni.
És még valami.
Azt az egyetlen taktikát követte az egész meccs folyamán, ami sikerre vezethet a kengyelfutó Hewitt-tal szemben: távol maradt a hálótól. Pontosabban csak akkor ment be oda, ha megfelelően előkészítette a támadást, miközben az alapvonal mögül a labda "megtartására” törekedett. Elvégre 31 esztendős, van némi rutinja…
Persze, fordulópontot is találni e hallatlanul magas színvonalú mérkőzésen, legelébb a harmadik szettben, amelynek rövidítésében Hewitt 4:2-re vezetett, és egy adogatása még volt. Itt torpant meg, és mivel 5:5-nél ellenfele sokkal bátrabban játszott (nem túl egyértelmű szituációban fonákegyenest vállalt be, bejött), elúszott számára a játszma. Ha ő nyeri meg, el-Ajnaui aligha lett volna képes ötben győzni.
Nem
Vereségek a juniortorna elsô napján

A három magyar induló közül kettô hétfôn mutatkozott be a juniorversenyen, és sajnos egyikük sem jutott tovább. Szatmáry Adrián a 11. helyen kiemelt brit Brewertôl kapott ki két szettben, míg Tellér Petra 1:2-nél feladta a meccsét a finn Laine ellen. Az elsô játéknap után már csak egy honfitársunk maradt egyesben, Németh Virág, aki lapzártánk után lépett pályára az elsô fordulóban. Párosban Szatmáry a jugoszláviai Fodor Károly oldalán képviseli hazánk színeit, a lányoknál pedig a Németh, Tellér duó. A junioroknál egyébként felbukkant a Bubka név is: mint kiderült, az ukrán fiatalember a már viszszavonult rúdugróklasszis, a mind a mai napig világcsúcstartó Szerhij Bubka kisfia. Nos, a kis Szerhij nem járt szerencsével, két játszmában kikapott a hatodik kiemelt román Mergeától.
Hétfôn többek között arra is fény derült, hogy a felnôttek versenyében, a nôi párosban az ötödik helyre rangsorolt Hantuchová, Shaughnessy (szlovák, amerikai) kettôs lesz Mandula Petra és a svájci Gagliardi ellenfele a legjobb négy közé jutásért. Petráék kedden, magyar idô szerint a reggeli órákban lépnek pályára.
sokkal ezután el is dőlt a mérkőzés, miután Hewitt figyelme teljesen kihagyott az egyik adogatójátékában, "világra segítve” ezzel az összecsapás első, és mint utóbb kiderült, egyetlen brékjét. 4:5-nél természetesen mindent megpróbált az egyenlítés érdekében, vetődött is, ám el-Ajnaui és a háló (15:30-nál a necc tetejéről pottyant át a labda a túloldalra) nem ismert könyörületet, bréklabdánál pedig Hewitt keze nem működött úgy, ahogy kellett volna – a háló elnyelte a keresztbe elküldött labdát.
Adott esetben azt a kérdést is felvethetnénk: miért nem jut soha előrébb hazájában az ausztrálok világelsője, hiszen nem ez volt az első alkalom, amikor esélyesként csak a nyolcaddöntőig jutott. Még a végén olyan lesz számára az Australian Open, mint Samprasnak a Roland Garros…
Más jellemző vonása is van a melbourne-i Grand Slam-versenynek, az utóbbi években például az, hogy olyan teniszezők is eljutnak a második hét közepéig, akikkel senki sem számol. A felső ágról el-Ajnauin kívül Nalbandian, Schüttler és Roddick jutott még be a nyolc közé, utóbbi teljesítményére még rá is bólinthatnánk, no de a másik kettőjére… A wimbledoni döntős Nalbandian a nála sokkal képzettebb Federert búcsúztatta el öt játszmában, méghozzá olyan összecsapáson, amelyen 15 adogatáselnyerést jegyezhettünk fel! Ez is mutatja, Federer produkciója messze elmaradt a várttól, amiben talán az is szerepet játszott, hogy az argentint még sohasem sikerült legyőznie, ráadásul juniorként is rendre kikapott tőle. Ilyenekre azért emlékszik még egy fiatal játékos. A Szafin visszalépése nyomán nyolcaddöntőbe kerülő, ott egy hibát hibára halmozó Blake-kel találkozó Schüttler elég simán jutott tovább, míg Roddick pályafutása során először tudott győzni 0–2-ről. Az első két szettben Juzsnij magasan fölé nőtt, ám a folytatásban leradírozta őt a pályáról az amerikai: azok után, hogy az első háromban összesen 36 ki nem kényszerített hibát követett el, a negyedikben csak egyet, az ötödikben meg négyet!
És hogy a hölgyekről se feledkezzünk meg, a felső ág két legjobbja, Serena Williams és Clijsters újabb könnyed kétszettessel jelezte, rajtuk kívül más nem játszhat elődöntőt – akit ez megnyugtat: nem is fog. A másik két negyeddöntős, az egyformán 0–1-ről fordító Miskina és Shaughnessy tudása ugyanis legalább egy szinttel az övék alatt van.
De inkább kettővel.

Ausztrál nemzetközi bajnokság, Australian Open, Melbourne (10 230 000 dollár, kemény borítás)
Férfi egyes
Nyolcaddöntő: el-Ajnaui (marokkói, 18. kiemelt)–Hewitt (ausztrál, 1.) 6:7, 7:6, 7:6, 6:4; Nalbandian (argentin, 10.)–Federer (svájci, 6.) 6:4, 3:6, 6:1, 1:6, 6:3; Roddick (amerikai, 9.)–Juzsnij (orosz, 25.) 6:7, 3:6, 7:5, 6:3, 6:2; Schüttler (német, 31.)–J. Blake (amerikai, 23.) 6:3, 6:4, 1:6, 6:3. A negyeddöntő párosítása: el-Ajnaui–Roddick; Schüttler–Nalbandian; W. Ferreira (dél-afrikai)–Ferrero (spanyol, 4.); Grosjean (francia, 12.)–Agassi (amerikai, 2.)

Női egyes
Nyolcaddöntő: S. Williams (amerikai, 1.)–Danilidu (görög, 18.) 6:4, 6:1; K. Clijsters (belga, 4.)–Coetzer (dél-afrikai, 19.) 6:3, 6:1; Miskina (orosz, 8.)–Rubin (amerikai, 10.) 4:6, 6:4, 6:1; Shaughnessy (amerikai, 25.)–Bovina (orosz, 20.) 5:7, 6:2, 6:4. A negyeddöntő párosítása: S. Williams– Shaughnessy; K. Clijsters–Miskina; Henin-Hardenne (belga, 5.)–Ruano-Pascual (spanyol); Hantuchová (szlovák, 7.)–V. Williams (amerikai, 2.)

Férfi páros
Nyolcaddöntő: N. Lapentti, Woodbridge (ecuadori, ausztrál)–B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.) 3:6, 7:6, 7:5; Johnson, Palmer (amerikai, 3.)–Bowen, Fisher (amerikai, ausztrál) 6:3, 6:4; Paes, Rikl (indiai, cseh, 9.)–J. Blake, Merklein (amerikai, bahamai) 6:4, 4:6, 6:2. A negyeddöntő párosítása: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 1.)–Portas, Robredo (spanyol); Etlis, Rodríguez (argentin, 16.)–Paes, Rikl; Coetzee, Haggard (dél-afrikai, 12.)–Johnson, Palmer; Llodra, Santoro (francia, 8.)–N. Lapentti, Woodbridge

Női páros
Nyolcaddöntő: Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 2.)–Bovina, Henin-Hardenne (orosz, belga, 14.) mérkőzés nélkül; Pierce, Stubbs (francia, ausztrál)–C. Black, Lihovceva (zimbabwei, orosz, 4.) 6:3, 2:6, 6:1; Hantuchová, Shaughnessy (szlovák, amerikai, 5)–Déchy, Loit (francia) 6:3, 6:3; Davenport, Raymond (amerikai, 6.)–Rittner, Vento-Kabchi (német, venezuelai) 6:3, 6:4. A negyeddöntő párosítása: S. Williams, V. Williams (amerikai, 1.)–K. Clijsters, Szugijama (belga, japán, 7.); Pierce, Stubbs–Davenport, Raymond; Hantuchová, Shaughnessy–Gagliardi, Mandula Petra (svájci, magyar); C. Martínez, Petrova (spanyol, orosz, 8.)–Ruano-Pascual, Suárez

Vegyes páros
Nyolcaddöntő: Danilidu, Woodbridge (görög, ausztrál)–Raymond, M. Bryan (amerikai, 2.) 7:6, 6:4; Stubbs, Johnson (ausztrál, amerikai, 4.)–Grande, Damm (olasz, cseh) 6:2, 6:3; J. Lee, Palmer (tajvani, amerikai, 7.)–Kurnyikova, Bogomolov Jr. (orosz, amerikai) m. n.; Callens, Koenig (belga, dél-afrikai)–Boogert, Nestor (holland, kanadai) 6:2, 6:2; Prakusya, D. Adams (indonéz, dél-afrikai)–Schett, Eagle (osztrák, ausztrál) 6:4, 1:6, 7:6; Tuljaganova, Bhupathi (üzbég, indiai)–Dominikovic, Healey (ausztrál) 1:6, 7:6, 7:6. A negyeddöntő párosítása: Prakusya, D. Adams–Szugijama, Simada (japán) vagy Hantuchová, Ullyett (szlovák, zimbabwei, 5.); Lihovceva, Knowles (orosz, bahamai, 3.) vagy Navratilova, Paes (indiai)–Tuljaganova, Bhupathi; J. Lee, Palmer–Stubbs, Johnson; Callens, Koenig–Danilidu, Woodbridge

Juniorok
Férfi egyes
1. forduló: Brewer (brit, 11.)–Szatmáry Adrián (magyar) 6:4, 6:2

Női egyes
1. forduló: Laine (finn)–Tellér Petra (magyar) 2:1, fa.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik