Lindsey Vonn kiesett, Tina Maze nyert, és növelte előnyét

Vágólapra másolva!
2012.12.07. 16:13
null
Tina Maze előnye tovább nőtt az összetettben (Fotó: Reuters)
Pénteken két helyszínen három világkupaversenyt rendeztek a havas sportokban. A női alpesi sízők szuperkombinációját a szlovén Tina Maze, a férfi sílövők sprintversenyét a német Andreas Birnbacher, a nőkét pedig a fehérorosz Darja Domracseva nyerte meg. Mindhárom futamon indultak magyarok is.

 

Alpesi sí

A svájci St. Moritzban a női alpesi sízők szuperkombinációjával folytatódott a vk-program, s az összetettben is vezető szlovén Tina Maze nyert két osztrák, Nicole Hosp és Kathrin Zettel előtt. Az amerikai Lindsey Vonn kiesett, a magyar Miklós Edit pedig a 33. helyen zárt.

A szuper-óriásműlesikló futamban Maze győzött, igaz, mindössze egy századdal megelőzve a svájci Lara Gutot és öttel a német Maria Höfl-Riescht, míg a vk-címvédő amerikai Lindsey Vonn 27 százados hátránnyal a negyedik pozícióban végzett.

Amikor az utóbbi sorra került, akkor két osztrák, Hosp és Zettel állt az élen, és mivel Vonn a pálya elején kiesett, ott is maradtak. Ráadásul Höfl-Riesch is kikapott tőlük, s csak a harmadik helyen ért célba.

Gut a gyors számokban erős, így nem volt csoda, hogy ő végül Riesch mögé csúszott vissza. Maze viszont még növelni is tudta az előnyét, így összességében 88 századdal verte meg Hospot, s mindkét futamban ő volt a leggyorsabb. Ráadásul így száz pontot vert az összetett vk-ban a legnagyobb riválisának számító címvédő Vonnra.

A mezőnyben ott volt a magyar Miklós Edit is, aki az első futamban 44. lett, három és fél másodperces hátránnyal, de mert a műlesiklástól jó néhányan visszaléptek, a második futamnak harminchetedikként vághatott neki.

Mivel többen is kiestek a korábban indulók közül, kis szerencsével még akár pontszerző is lehetett volna, ám több mint hét másodperces hátránnyal a célba érkezésekor is már csak 31. volt, s mivel az utána következők közül még többen is megelőzték, végül a 33. helyen zárt.

ALPESISÍ-VK, ST. MORITZ (SVÁJC)
NŐI SZUPERKOMBINÁCIÓ
1. Tina Maze (szlovén) 2:01.76
2. Nicole Hosp (osztrák) +0.88
3. Kathrin Zettel (osztrák) +1.08
...
33. Miklós Edit (magyar) +7.84
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tina Maze (szlovén) 497
2. Maria Höfl-Riesch (német) 369
3. Kathrin Zettel (osztrák) 320
...
84. Miklós Edit (magyar) 6

 

Sílövészet

A sílövők ezen a hétvégén az ausztriai Hochfilzenben versenyeznek, ahol hihetetlenül szoros csatákban dőlt el a sprintversenyek sorsa.A férfiak 10 km-es távján a német Andreas Birnbacher nyert négy tizedmásodperccel a francia Martin Fourcade és a szlovén Jakov Fak előtt.


Az első lövészetet követően a francia Jean-Guillaume Beatrix volt a legjobb, ám ő a másodikban hármat is rontott. Ott már a német Andreas Birnbacher állt az élen, de csak hét másodperccel megelőzve a francia Martin Fourcade-ot, aki az első sorozatában egyszer hibázott, így egy büntetőkörre kényszerült.

A hátralévő futásban a francia le tudta dolgozni ezt a hátrányt, és egy kilométerrel a cél előtt jobban is állt német riválisánál, igaz, csak két tizedmásodperccel – a maradék egy kilométeren Birnbacher gyorsabb volt, s végül négy tizeddel mégis ő győzött.

A 107 tagú mezőnyben volt egy magyar induló is, Gombos Károly, aki mindkét lövészetében kettőt rontott, s végül több mint hatperces hátránnyal a 106. helyen végzett.

SÍLÖVŐ-VK, HOCHFILZEN (AUSZTRIA)
FÉRFI 10 KM-ES SPRINTVERSENY
1. Andreas Birnbacher (német) 25:31.1 (0)
2. Martin Fourcade (francia) +0.4 (1)
3. Jakov Fak (szlovén) +13.7 (1)
106. Gombos Károly (magyar) +6:05.9 (4)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Martin Fourcade (francia) 205
2. Andreas Birnbacher (német) 164
3. Jevgenyij Usztjugov (orosz) 144

A nők 7.5 km-es versenyét a fehérorosz Darja Domracseva nyerte a finn Kaisa Mäkäräinen és a norvég Tora Berger előtt. A magyar Szőcs Emőke a 93. lett.

Az első lövészet után Mäkäräinen vezetett, a másodikban viszont a norvég Synnöve Solemdal állt az élre. Ekkor minden esélyes rontott egyszer, s nagyon szoros volt az állás négy versenyző között. Solemdal azonban nem bírta a végét, így Domracseva, Mäkäräinen, illetve honfitársnője, Berger is gyorsabb volt nála, s végül meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

A 106 tagú mezőnyben volt egy magyar induló is, Szőcs Emőke, aki első lövészetét hibátlanul teljesítette, a másodikban viszont kettőt rontott. Végül négy percen belüli hátránnyal a 93. helyen zárt.

SÍLÖVŐ-VK, HOCHFILZEN (AUSZTRIA)
NŐI 7.5 KM-ES SPRINTVERSENY
1. Darja Domracseva (fehérorosz) 22:24.7 (1)
2. Kaisa Mäkärainen (finn) +4.7 (1)
3. Tora Berger (norvég) +12.9 (1)
...
93. Szőcs Emőke (magyar) +3:46.0 (2)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tora Berger (norvég) 227
2. Darja Domracseva (fehérorosz) 204
3. Andrea Henkel (német) 146

Sífutás

Mindössze egyetlen tized döntött a férfiak a 6x1.6 kilométeres szabad stílusú csapatsprintversenyében a sífutók quebeci világkupa-viadalán. A Gyenyisz Volotka, Nyikolaj Csebotko kettős nagy harcot vívott az oroszok első csapatával, de a hajrában – ha csak minimális különbséggel is – a kazahok voltak a jobbak.

A nők is hatszor 1.6 kilométeren mérték össze tudásukat a kanadai városban, és ez a verseny is igen izgalmasan alakult. Az Egyesült Államok első csapata nyert, de a második németek egy másodpercen belüli hátránnyal értek célba hozzájuk képest.

SÍFUTÁS, VILÁGKUPAVERSENY, QUEBEC (KANADA)
Férfi csapatsprint (6x1.6 km, szabad stílus)
1. Kazahsztán I. (Gyenyisz Volotka, Nyikolaj Csebotko)
19:25.1
2. Oroszország I. (Nyíkita Krjukov, Alekszej Petyuhov) +0.1
3. Norvégia I. (Anders Glöersen, Erik Brandsdal)
+1.1
Női csapatsprint (6x1.6 km, szabad stílus)
1. Egyesült Államok I. (Jessica Diggins, Kikkan Randall)21:49.5
2. Németország (Hanna Kolb, Denise Herrmann)
+0.9
3. Norvégia I. (Celine Brune-Lie, Maiken Caspersen Falla)
+1.1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik