Vonn karnyújtásnyira került több rekordtól

Vágólapra másolva!
2012.03.14. 12:19
null
Lindsey Vonn teljes joggal mosolygott a célba érkezés után (Fotó: Reuters)
Címkék
Az ausztriai Schladmingban a férfiak és a nők lesiklásával megkezdődött az alpesi sízők világkupa-döntője. Előbbieknél a norvég Aksel Lund Svindal, utóbbiaknál Lindsey Vonn szerezte meg a győzelmet, a szakági kristálygömb a férfiaknál az osztrák Klaus Kröllé lett, míg az már korábban eldőlt, hogy a hölgyeké az amerikai birtokába kerül.

 

A fináléban csak az első tizenöt kap pontot, viszont csak a szakág legjobb huszonöt versenyzője, a szám junior-világbajnoka és azok indulhatnak el, akiknek összetettben legalább ötven pontjuk van.

Így ebben a futamban a férfiaknál csak huszonnégyen álltak rajthoz.

A férfiaknál elsőként a svájci Carlo Janka teljesítette a pályát, de a másodikként rajtoló francia Yannick Bertrand több mint fél másodperccel volt gyorsabb nála. Tőle a hazai szurkolók legnagyobb örömére Benjamin Raich vette át a vezetést öt századdal.

Nyolcas rajtszámmal aztán következett egy másik korábbi összetett vk-győztes, Svindal, aki egészen más dimenzióban síelt a többieknél, s majd egy másodpercet vert az addigi éllovasra. A norvégot később sem tudták még csak megközelíteni sem, azaz a futamot ő nyerte, de ezúttal nem csak a futamgyőzelem volt a tét, hanem a szakági világkupa.

Ennek megszerzésére három versenyzőnek volt még esélye: a címvédő svájci Didier Cuche azonban a pálya végén nagyot hibázott, s végül csak a 13. helyen ért célba, így ő kiszállt a versenyből. Az éllovas osztrák Klaus Kröll viszont egy másodperces hátránnyal a hatodik lett.

Rögtön utána következett a svájci Beat Feuz, aki ha nyeri a futamot, akkor lehagyja riválisát, azonban ő is csak a második lett, s ez az osztráknak volt még jó, de ha a hátralévők közül még ketten bejönnek közéjük, akkor a svájci lesz a jobb.

Nem jöttek, így az osztrák örülhetett, de Feuz sem lehetett elégedetlen, hiszen második helyével újabb nyolcvan pontot szerzett, s így már 135 pont az előnye összetettben az itt nem induló osztrák Marcel Hirscher előtt.

ALPESISÍ-VK-DÖNTŐ, SCHLADMING (AUSZTRIA)
FÉRFI LESIKLÁS
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 1:46.81
2. Beat Feuz (svájci) +0.57
3. Hannes Reichelt (osztrák) +0.67
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Beat Feuz (svájci) 1330 pont
2. Marcel Hirscher (osztrák) 1195
3. Aksel Lund Svindal (norvég) 1131
A SZAKÁGI VK-VÉGEREDMÉNYE:
1. Klaus Kröll (osztrák) 605 pont
2. Beat Feuz (svájci) 598
3. Didier Cuche (svájci) 521

A hölgyeknél az óriás-műlesikló specialista francia Tessa Worley rajtolt először, akinek ebben a szakágban az idén még pontja sem volt. Ehhez képest a következő négy versenyzőt maga mögé tudta utasítani, csak a hatodikként rajtoló svájci Nadja Kamer tudta őt megelőzni.

Igaz, tőle meg a rögtön utána következő olasz Johanna Schnarf vette át a vezetést, tőle meg a nyolcas rajtszámú szlovén Tina Maze, igaz csak négy századdal. Ő aztán egy darabig maradt is az élen, de aztán a tizennegyedikként rajtoló francia Marion Rolland 34 századdal nála is gyorsabb volt.

A szakági világkupa második helyéért hárman voltak versenyben, s köztük mindössze kilenc pont volt a különbség. Közülük elsőként a liechtensteini Tina Weirather indult elsőként, aki 32 százados hátránnyal Rolland és Maze mögé, a harmadik helyen ért célba.

Rögtön utána következett a német Maria Höfl-Riesch, aki azonban ezúttal nem jött jól, s csak a 10. helyen zárt. Az osztrák Elisabeth Görgl kereken egy másodperccel volt gyengébb az éllovasnál, s csak a nyolcadik helyen ért célba, így a verseny előtt még negyedik liechtensteini végzett végül a szakág második helyén.

Az első ugyanis Lindsey Vonn lett, aki most is remekelt, végig gyorsabb volt Rollandnál, és majd egy másodperces előnnyel vette át a vezetést. Bár még hátra voltak hárman, már ekkor kijelenthető volt, hogy az amerikai nyerte meg a versenyt, és ez nem is történt másképp, hiszen az állás már nem változott.

Vonn így már 1908 pontnál tart, azaz ha megnyeri a csütörtöki szuper-G-t, akkor megdönti az egy szezonban eddig megszerzett legtöbb pontot, s ha mind a három további versenyt meg tudja nyerni, akkor az egy szezonban elért győzelmek tekintetében is új rekordot állít föl.

ALPESISÍ-VK-DÖNTŐ, SCHLADMING (AUSZTRIA)
NŐI LESIKLÁS
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:46.56
2. Marion Rolland (francia) +0.92
3. Tina Maze (szlovén) +1.22
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1908 pont
2. Tina Maze (szlovén) 1346
3. Maria Höfl-Riesch (német) 1195
...
115. Miklós Edit (magyar) 1
A SZAKÁGI VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Lindsey Vonn (amerikai) 690 pont
2. Tina Weirather (liechtensteini) 400
3. Elisabeth Görgl (francia) 384
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik